ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Jumaat, 22 November 2013

Jakarta - Bandung 1st edition

aSSalamualaikum...wbt.

Baru2 ni tiHa sekeluarga telah terbang ke bumi indoneSia.  Wahhh...anak2 lah yang paling happy sebab dapat naik kapal terbang...

Kali ni tiHa study pasal Jakarta - Bandung berminGGu2 supaya tak kekok sangat bila ada kat sana nanti. Google selagi buleh, almaklum lah...pertama kali nak tinggalkan Malaysia gitu...hehehe...so tiHa mengabadikan kenangan di sini bukan sahaja untuk tiHa tp untuk korang gak pembaca blog sesat..hehehe..sbb tiHa leh terjah blog korang pon secara sesat...keh keh keh...

Sekiranya korang juga pertama kali nak terbang ke negara orang...especially ke Jakarta-Bandung meh le baca sampai abis...kot ada tips berGuna untuk korang....

Nak ke Bandung ada banyak cara. korang leh fly terus ke bandung, OR korang fly ke Jakarta dulu then pilih lah nak naik bas direct ke bandung, or naik teksi or naik keretapi atau pun korang mintak supir korang datang jemput kat airport jakarta....tp dah tentu le harga berlainan.

TIKET
Memandangkan tiHa study berminGGu2 kan....tiHa surf airasia.com pun berminGGu2 nak tengok promotion gitew.  Kitorang 5 beranak kena RM1040.00(return) termasuk tax, luggage(20kg pegi + 40kg balik), insurans n pilihan tempat duduk.

HOTEL
Then, baru lah galak dok surf agoda.com plak cari hotel yang sesuai dgn bajet. tiHa kat Bandung stay kat Hotel Guest & Salon Spa Fora, Jalan Gegerkalong utk bilik family, dua katil queen sebilik area setiabudhi.  Komen>>>highly recommended..!!! makanan dia SEDAP..!! sarapan ko order je ko nak apa....harga bilik include breakfast ek. harganya lebih kurang rm100 le gitu....tp hotel ni untuk yg bajet2 je, so jangan le high expectation sangat...mcm kitorang sefamili xde masalah sbb bilik dia okay...bilik air pun sangat okay..ada air panas bagai....room service hanya bila kita request....owner pun baik hati siap ajar ko lagi nak gi ke mana2 cane caranya....lukiskan peta lagi hOkeyyy...hahaha..!!!

SUPIR
tiket dah book....hotel pun dah book....sekarang cari ler pak supir untuk memudahkan korang ke sana sini. Ada alternatif lain...mcm naik angkotan kota tu...atau pun teksi BLUEBIRD shj tau, tp demi keselesaan bawa anak2 kecik, tiHa tempah supir melalui hayuka bandoeng dgn harga lebih kurang RM110/day atau Rp390k/day. Dia lah driver, dia lah tukang angkat barang korang, dialah tukang jaga anak korang....kelasss x? hehe


dia le paling gumbira sanggop bangun kul3pg sbb flight kul7pg.
tu tak tido2 dalam flight tu...perggh..excited..!!

papa, kakak n jannah dok belakang..saja nak dok tepi tingkap untuk shifa wafiy....

Sampai je kat terminal 3 airport Jakarta, kitorang meluru kuO cari bas DAMRI menghala ke Stasiun Gambir
punya lama tunggu bas, bas nye banyak yg ke gambir plak lambat....
lupa nak amek gambar...tau tau je sampai dah kat stesen ketapi...hehehe
ini le ghope tempat duduk EKSEKUTIP yek...kosi leh pusing2 nak ngadap mana ko ndak...hihihi
siyes tiHa cakap korang kena try naik ketapi...bagi pencinta alam la....
santekkkk...pemandangan, railway dia atas bukit..jap2 nampak cerun jap2 nampak sawah padi....
letih tu xtido dari kul 3pg...dapat le kejap dalam bas ondway dari airport ke stesen ketapi....
ni le ghope si Jannah sementelah 7bulan blog ni menyepi...kikiki....

Korang yg bawak anak kecik, jgn lupa spare baju n pempes dalam bag yg bole dibawa kulu kelor ek..cam tiHa bawa pempes je..baju dalam bag luggage tu...sekali Jannah poopooooo abis baju dia...dah pinjam baju si abang..sbb si abang ada jacket...kehkehkeh...so dalam ketapi baru dapat tuko baju...

dalam masa 2jam lebih dalam keretapi..maka sampai lah kami di bandung.........

**to be continued.....bole mcm ni? hehehe