ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 30 Disember 2013

Jakarta-Bandung epiSod ke4

AssaLamuaLaikum...

sorry la ek....kata sikit je lagi...sekali yg tertaipnye berjela juge...heheh...so sambung citer ek...

Ahad (17hb Nov 2013)
Kitorang naik angkot2 dari stesen ketapi bandung ke hotel yang terletak di jalan setiabudhi.  Actually bukan hotel, tp guesthouse...syukur alhamdulillah guest house takde le mengecewakan. sorry xde gambO bilik...lupa nak snap...bilik tiHa tempah melalui agoda.com pada rege RM110/nite. kat sini everything okay cumenye jaohlah kalu korang nak berjalan kaki gi mana2. cane pun kena naik angkot2 atau pun teksi tp kalu dah book supir xde masalah lah.

Hujan rahmat menyambut kitorang petang tu...kitorang sampai dalam kul3.30 waktu Malaysia or 4.30ptg waktu indonesia.  Kitorang checkin bilik yg dah ditempah tu...katil queen 2 bijik..so sgt selesa untuk kitorang 5branak. Owner dia sangat baik dan ramah....pas checkin nak g makan n konon2nya nak le reronda mana yg sempat...sekali tu pas makan pun hujan tak berenti lagi...tak kose mak nok nak nyeret anak2 redah hujan plak.....tempat nak tahan teksi or angkot2nya kena lintas jalan sikit...err cane nak explain ek...hotel ni kat simpang 3 gitu...nyudahnya...pas makan lepak hotel sampai esok...hehehe.....

Isnin (18hb Nov 2013)
Terkejut mak nok....kul5pagi bangun hari udah nak terang....kat msia ni mcm kul7pagi je keadaan nya..nak terang tp gelap lagi....paham kew? hahhaha...so rini selesa sikit kalu nak berpoya2 sbb dah tempah supir. Janji kul8pg kat hotel, tp pak supirnya (pak ayi) lambat datang plak dah...kitorang dah sarapan kenyang dah...lama plak menunggu...sarapan dia terbaekk..sbb ko oder nye nak ape diorang masakkan...heheh

pastu tempat pertama kitorang terjah adalah pasar baru...tu pun pak supir tunjuk kedai kitorang gi beli xde ronda2 pun. reason......? tatau nak cakap.....salah kitorang ler terlalu depend on supir...isk!(tp rasanya supir tu tunjuk kedai yg dia leh dapat komisen kot) then, kitorang gi banyak Factory Outlet...kat Msia ni kita banyak shopping complex kan? tp kat sana diorang byk kedai2. nak bagi contoh pun xreti. Kalu shopping complex dalam tu ada banyak kedai jual mcm2 barang. Tp kat factory outlet ni kalu jual jeans dalam tu ada jeans shj(Toko 3), brg kulit shj (Rumah Tas), brg baby shj (Rumah Anak Kechil) pakaian/brg standard (Rumah MOde, Secret dll) sme ni lain2 tempat.... dan dalam 1hari ni le kitorang menerjah tempat2 tu mcm le xdek esok dah...hehehhehe belah petang nya kitorang gi Rumah Kain (sawan jap kat sini....kain sulam mcm2 kategori/jenis/corak tp smenye harga rm30 sepasang). Sebat 3,4 pasang...2 pasang soh dia siap jahit....kelleesss kan? pastu baru le gi ke Cibaduyut....sini dipanggil syurga barangan kulit...siyes syok kat sini tp sayangggggg....duit nya dah susuttttttttttt uwaAaa...!!!

Selesai jamu mata yang berair mata darah nih....dalam pas maghrib gitu balik hotel le...letihhhhhhhhhhh.....

Selasa (19hb Nov 2013)
ni kat RUMAH MODE
RUMAH MODE lagi..kat sini banyak bergambar sbb
cantik2 landscape dia
Perancangan asal, pagi ni patutnya nak ke Tangkuban Perahu, sejam perjalanan dari bandung. Tp pak ayie beriya2 ajak ke kawah putih 3jam dari bandung.  tp nyudahnya dua2 pun xpegi sbb takut duit tak cukup plak...hahahaha...sakan kitorang shopping smlm xsedor duit dah abis.....isk! so rini, kitorang jalan2 je ke FO yg kitorang tak gi semalam. Ops ada satu shopping complex kebanggaan bandung iaitu Paris Van Java tp kitorang tak pegi...hahahha...kitorang meround belah chihampelas nak tengok patung superhero and jalan2 kat chihampelas mall.
ni interior avanza kat sinun







 sebelum bergerak ke Jakarta naik ketapi gak...singgah chihampelas mall kasi layannn kanak2 bertuah nih.  Ketapi kitorang kul2.30ptg...so dalam kul6 gitu sampai kat Jakarta balik....ada la bergambo kat Menara Monas tp sbb dah kat sana kan gelap awal, plus keletihan je rasanya....balik hotel di hotel Fave Jalan Pasar Baroe....wahhh...cantik & selesa hotel ni....malam nya kitorang mamam kedai tepi jalan je dekatttt je ngan hotel...kedaiinya ditutupi dengan kain rentang kuning....makan le nasi uduk (nasi lemak je upenye) tp sambal podeh ya rabbi dengan teh botol....kononnya kalu dah sampai kena rasa...bila rasa..............(memang TAK le kata tekak aii...)

Rabu (20hb Nov 2013)
Sarapan kat hotel dulu.......pastu meronggeng kat pasar baroe jakarta plak....keadaannya lebih kurang petaling street kat KL. pastu ada kedai2 kain lace kat situ....cantik2..harga pun tak le murah sangat tp murah ler dari Malaysia....so rembat 2m untuk adik tiHa.

Flight kitorang kul7mlm akan tetapi kerisauan terlepas flight sbb jem yg superbbbb teruk kat jakarta, papa joe kata jom le ke airport je....almaklum le tak reti nak bajet masa..first time kata kan....makanya disebabkan kena checkout hotel paling lewat pun kul1....dalam kul2 dapat ler naik teksi terusss ke airport. sampai ler sana dalam kul3lebih....bertongkat dagu berkampung kat sinun and mujur le ada tempat playground makanya xde le budak2 boring sangat menunggu masa lama bebeno nak tunggu kul7 naik flight kan....tamat le kesah nya perjalanan yg tak seberapa nih....

kalu dimurahkan rezeki nak jejak lagi sekali ke jakarta dan bandung tp nak adjust timing bebetul...xmo dah gi FO sme...hehehe...gi pasar baru, cibaduyut n rumah kain...pastu bole jelajah kawah putih ke tangkuban perahu ke....then jalan2 jakarta ke tanah abang plak ke....mana2 lah yg xsempat pegi retu...hehehe..

next entry...tiHa tolong korang buat bajet berapa ke sinun hokey...adios...wasalam.

Jakarta-Bandung.....part3 (lambat lagi nak abis episod banyak...muahaha..!!)

Salam u olls... :DD

Kita sambung sket je lagi pasal Jakarta-Bandung...kita citer pasal itenarary tiHa kat sana...and bajet tp sblm tu jom layan papan iklan kat bawah...hihihihi....

iklan di stesen keretapi bandung.....
2 ANAK CUKUP!!
tiHa xleh dok sana...terlebeyyy sudaa...hahaha..!!
tu diaa.....korang paham tak? penduduk di indonesia dah terlalu ramaiii sampai kerajaan diorg terpaksa mengkomersialkan perancang keluarga cenggitu....KO kena SEKOLAH sampai abis....KERJA dulu pas sekolah....baru pikir nak meNIKAH...dah menikah anak 2 je CUKUP....hehehe....

jejak je kaki kat bumi INDONESIA....tiHa amat amat amat bersyukur...tiHa dilahirkan di Malaysia yg skrg ni tengah bergelora marahkan kerajaan sbb kenaikan harga barang la...pasal tol la...pasal pemimpin la....bla!bla!bla!

eh eh....tiHa bukan fanatik kerajaan...tp ni la perasaan yg tiHa rasa masa ada kat jakarta....perghh..rakyat kat sana terlalu ramai....sampai jem nye ngalahkan kolumpO...kita dok bising2 kat KL ni mana pegi pun jem...polis ni takreti kawal jalan la...JKR buat jalan ntah hape2 la....sana sini one way la...tp ce try korang dok jakarta....STRESSSSS berlipat ganda tau dok ateh jalan dia....hiway pun jem...jalan bandar toksah kira lah....huhuhuhuhu...

okeh...tu intro i pd hari ni.... hehehe

so, kembali kepada intipati cerita yg tiHa nak kongsi neh....itenarary program....kitorang gi sana men aci redah je...ala2 backpakers gitu...tp ni backpakers berkeluarga...hehehe

Percutian Luar Negara yang pertama kalinya bagi kitorang sefamili ni adalah selama 4 hari 3 malam (siyes xpuas) ingatkan dah cukup lama...upe2nya macam tak cukup masa...4 hari tu 2 hari dikira sebagai hari perjalanan....dan quality time berpoya2 kat tempat orang 2 hari je...tp macam tiHa...kitorang transit jakarta bandung jakarta kan...lagi ler tak cukup masa....tak reti lagi nak bajet masa tu....memang rasa cam nak repeat....huhuhuhu....

kitorang gi hari Ahad (17/11/2013)
flight kul7.00pg..maknanya kul 5.00pg dah terpacak kat LCCT...first time kan...tatau cane rupa dalam LCCT tu...neves i tau...muahahah...!! disebabkan travel bawa anak kecik so xley checkin online...so beratur checkin luggage sekali...(kat sini kesilapan kitorang xletak baju spare anak2 dlm beg yg nak bawak naik flight....sekali jannah pOopOo kena plak baju dia...mana nak gagau baju ganti?? isk!) pas checkin, kitorang makan dulu...lapo plak pepagi neh...MarryBrown kitorang pagi tu...hehehe....pastu baru naik nak melepaskan diri kat kaunter kaStam...baru le turun pulak nak ke gate berlepas....pastu tunggu announcement flight kita gate mana...then jalan kaki gi carik kapal terbang mana nak naik...terus je sampai persimpangan ada dah staff tunggu tanya nak kemana then dia tunjuk arah mana nak kena pegi....


Jannah si Papa Joe yg pegang...motip? mama gayat ek...ekekekek...(korang tak yah sengih sangat ek) anak teruna i ler paling eksaited...tak tido2 walaupun bangun kul3pg td...dalam kapal terbang pun xtido dia dok tengok awan ler...laut le...matahari ler...layannnnnnnnnn....pastu pramugara/i ada kasik borang pengisytiharan yg kita kena isi ada 2 jenis yg dua2 pun kena kasi masa sampai nanti...yg sejenis lagi tu dia akan pulangkan keratan untuk kita simpan dan pulangkan masa kita balik sok.  Korang kalu gi 8 orang walaupun anak kecik sekali pun isi le 8 borang....retu pramugara/i kasik 2 borang je kat kitorang sbb anak2 xpayah KATANYA...bila time balik kena marah dgn kastam indon sbb kata kitorang hilangkan lagi 3 borang (borang untuk anak2) xke hangennn je Papa Joe?? cara cakap diorang tu macam nak isytihar perang je gayanye....huh!

Sampai Jakarta.....kitorang cari stesen bas....(tak rupa stesen bas pun hokey) ala2 duduk bawah bumbung tol tu tunggu BAS DAMRI. Punya la banyak bas damri ni lalu....tp yg nak ke STASIUN GAMBIR (stesen ketapi nak ke bandung) perghhhh.....jenuh tunggu!!! satu seat Rp30k. kitorang amek 3 seats.


Penangan bangun kul3pg...muahahah..!! tido dalam bas 3 beradik neh...mama n papa je berjaga sbb kat tempat orang kan...walaupun dah tau dah stesen akhir bas tu memang ke stasiun gambir, tp time ni le nak tengok2 tempat orang...


 Sampai le kitorang kat STASIUN GAMBIR dengan selamatnya...Maka Papa Joe pun beratur kat Loket 3 atau dalam bahasa kita Kaunter 3 beli tiket kelas pertama eksekutip gitu Rp90k sorang bersamaan Rm25 sorang. Pasan tak baju wafiy dah tukar? sbb masa dalam flight baju ijau tu jannah pinjam...so wafiy pakai jaket biru tu tak berbaju dalam...hihihi...dalam train ler baru dapat tukau sbb beg kan ada ngan kite....hehehe..ni lesson no.1 kalu nak travel lenkali.. :D:D:D

sampai kat bandung, kitorang naik angkotan kota a.k.a van mini yg xde pintu xde ekon. banyak gile kat sana n ada mcm2 warna, kena tanya orang le plak kalu nak gi hotel kita tu kena naik van yg kaler apa...plan asal nak naik teksi bluebird tp disebabkan kitorang kuO kot pintu belakang dari stesen ketapi tu xjupe sebijik pun teksi...bila dah naik angkot2 tu dia lalu plak belah depan baru nampak belambak teksi bluebird..huhuhu..
hujan dah mula rintik2 kalu nak menapak cari teksi lenjun anak2 mama...makanya naik gak ler angkot2 tu dengan tambang Rp4k/sorang dewasa shj. tp dok dalam van tu pun hampir2 lenjun...van boCor..uWaaaa..!!!

....bersambung lagi yek...sorry....



Selasa, 24 Disember 2013

Jakarta-Bandung....Part 2

Assalamualaikum....

Maaf le...kekangan kerja (bahasa surat...keh keh keh..!!) menyebabkan blog ni terbengkalai....sejak2 dapat bos baru ni, full swing perubahannya....and actually not 360degrees but 400degrees kay...huhuhuhunu...!!!

Citer pasal Jakarta-Bandung retu xabis lagi....ni nak sambung balik..huhuhuhu....

tp kali ni biOr le gambOr yang menceritakan segalanya...(perggh....ayat dalam hati ada taman neh!)

iNi le ghopenye tempat penginapan kitorang selama 3hari 2 malam di Guest House Fora Jln Gegerkalong
Tempat selesa, makanan sedap cumanya agak jauh dari tempat shopping...hehehe

Kenmain lagi kan 2 beradik neh sakan bergambo....tempat parking dia la sempit, boleh masuk 4 biji je kot...

Itu le dia ikan gurame terbang di restoran BELACAN, bandung hokeyy.....ikan talapia kalu panggilan kat mesia...ce try korang terbangkan ikan talapia korang...tiHa try dah kat umah....xberapa nak terbang ler kesahnye...hahahhah...!!!

Orang kata, kalu dah ke bandung kena try ayOr aLpukat (avocado coklat) siyes....tiHa sanGat suka...!! yang merah tu ayOr straWberrrrry....pergh..!!! ilOike jugeee...hihihi...
model ayOr sayer kiut kan? kikikikik

tu dia....model pace tea lemon...kitorang beli rege dia Rp90k....sedap...tp pak supir kata kalu pegi ke ladang teh dia boleh dapat Rp20k je..huhuhuhu....!!! xpe le..dah beli...isk!

ni time nak balik ke Jakarta dah ni...sinGGah rumah MODE jap jalan2...walaupun xbeli pape...

pin!pin! cepat naik cepat naik...kata si drebar bas...hahahha..!!

posing dulu sebelum balik..... :D

sama tak mama? tanya siwafiy...ni kat chihampelas mall...ronda2 di hari terakhir di bandung

aishh..!! sempat lak nak memain kat sini....biorkan..asalkan hati deme gumbira... :D
ni still kat chihampelas mall

Sampai dah Jakarta...kitorang lepak kat hotel fave pasar baru.....highly recommend hotel tu kay...sangat selesa
tp gambo ni kira gerai makan yg dekat sangat ngan hotel tu...nasi uduk yg tiHa tatau apa tp bila makan....lahaiiiiii nasi lemak upenye...hahahha...tp awas..!! sambal dia bole nangis meraung makan hokey...

ni le yG tiHa surf blog mana2 pun dok rekomen soh try....try sampai 3 botol terus...sekali bila minum...not my taste..huhuhuhu..!!

ni hari terakhir di Jakarta...baru balik dari jalan2 kat pasar baru, jakarta...kat jakarta pun ada pasar baru tau...saja bergambo kat situ nak korang tengok harga minyak kat sana hehehe....Rp6500 @ lebih kurang RM1.80 seliter je...

banyak lagi nak citer....to be continued lagi...xpe kan... :D :D :D

Isnin, 16 Disember 2013

Innalillahi wainna ilaihi raji'un

Assalamualaikum
Dengan rasa sedih nak gtau...pak mentua tiha telah kembali ke Rahmatullah pada 15hb dis 2013 jam 430ptg kerana sakit 'misteri'.

Pada saat dan ketika ini..shifa berumur 4thn, wafiy 3thn dan jannah 8bln. Walau pun umur mereka sgt kecil dan blm memahami kematian..tiha berharap mereka dapat mendoakan semoga roh tok wan mereka ditempatkan di kalangan org2 yang beriman....amin...!

Jumaat, 22 November 2013

Jakarta - Bandung 1st edition

aSSalamualaikum...wbt.

Baru2 ni tiHa sekeluarga telah terbang ke bumi indoneSia.  Wahhh...anak2 lah yang paling happy sebab dapat naik kapal terbang...

Kali ni tiHa study pasal Jakarta - Bandung berminGGu2 supaya tak kekok sangat bila ada kat sana nanti. Google selagi buleh, almaklum lah...pertama kali nak tinggalkan Malaysia gitu...hehehe...so tiHa mengabadikan kenangan di sini bukan sahaja untuk tiHa tp untuk korang gak pembaca blog sesat..hehehe..sbb tiHa leh terjah blog korang pon secara sesat...keh keh keh...

Sekiranya korang juga pertama kali nak terbang ke negara orang...especially ke Jakarta-Bandung meh le baca sampai abis...kot ada tips berGuna untuk korang....

Nak ke Bandung ada banyak cara. korang leh fly terus ke bandung, OR korang fly ke Jakarta dulu then pilih lah nak naik bas direct ke bandung, or naik teksi or naik keretapi atau pun korang mintak supir korang datang jemput kat airport jakarta....tp dah tentu le harga berlainan.

TIKET
Memandangkan tiHa study berminGGu2 kan....tiHa surf airasia.com pun berminGGu2 nak tengok promotion gitew.  Kitorang 5 beranak kena RM1040.00(return) termasuk tax, luggage(20kg pegi + 40kg balik), insurans n pilihan tempat duduk.

HOTEL
Then, baru lah galak dok surf agoda.com plak cari hotel yang sesuai dgn bajet. tiHa kat Bandung stay kat Hotel Guest & Salon Spa Fora, Jalan Gegerkalong utk bilik family, dua katil queen sebilik area setiabudhi.  Komen>>>highly recommended..!!! makanan dia SEDAP..!! sarapan ko order je ko nak apa....harga bilik include breakfast ek. harganya lebih kurang rm100 le gitu....tp hotel ni untuk yg bajet2 je, so jangan le high expectation sangat...mcm kitorang sefamili xde masalah sbb bilik dia okay...bilik air pun sangat okay..ada air panas bagai....room service hanya bila kita request....owner pun baik hati siap ajar ko lagi nak gi ke mana2 cane caranya....lukiskan peta lagi hOkeyyy...hahaha..!!!

SUPIR
tiket dah book....hotel pun dah book....sekarang cari ler pak supir untuk memudahkan korang ke sana sini. Ada alternatif lain...mcm naik angkotan kota tu...atau pun teksi BLUEBIRD shj tau, tp demi keselesaan bawa anak2 kecik, tiHa tempah supir melalui hayuka bandoeng dgn harga lebih kurang RM110/day atau Rp390k/day. Dia lah driver, dia lah tukang angkat barang korang, dialah tukang jaga anak korang....kelasss x? hehe


dia le paling gumbira sanggop bangun kul3pg sbb flight kul7pg.
tu tak tido2 dalam flight tu...perggh..excited..!!

papa, kakak n jannah dok belakang..saja nak dok tepi tingkap untuk shifa wafiy....

Sampai je kat terminal 3 airport Jakarta, kitorang meluru kuO cari bas DAMRI menghala ke Stasiun Gambir
punya lama tunggu bas, bas nye banyak yg ke gambir plak lambat....
lupa nak amek gambar...tau tau je sampai dah kat stesen ketapi...hehehe
ini le ghope tempat duduk EKSEKUTIP yek...kosi leh pusing2 nak ngadap mana ko ndak...hihihi
siyes tiHa cakap korang kena try naik ketapi...bagi pencinta alam la....
santekkkk...pemandangan, railway dia atas bukit..jap2 nampak cerun jap2 nampak sawah padi....
letih tu xtido dari kul 3pg...dapat le kejap dalam bas ondway dari airport ke stesen ketapi....
ni le ghope si Jannah sementelah 7bulan blog ni menyepi...kikiki....

Korang yg bawak anak kecik, jgn lupa spare baju n pempes dalam bag yg bole dibawa kulu kelor ek..cam tiHa bawa pempes je..baju dalam bag luggage tu...sekali Jannah poopooooo abis baju dia...dah pinjam baju si abang..sbb si abang ada jacket...kehkehkeh...so dalam ketapi baru dapat tuko baju...

dalam masa 2jam lebih dalam keretapi..maka sampai lah kami di bandung.........

**to be continued.....bole mcm ni? hehehe

Khamis, 21 November 2013

aSSaLaMuaLaiKum.....wbt.

hikhikhik.....

koranG seHat? hihihi....tiHa dah terlupa yang tiHa ada blog upenye...hihihi....
sejak2 aktif pesbuK...dan sejak2 cuti beraNak....memang betul2 bersawang laman sesawang nih...
kehkehkeh...

laSt tiHa update bulan 3 retu....
tiHa beranak bulan 4.... 14/4/13 ye tuan puan...konfem gegurl gitu....

ni le dia permata hati ke3 sayer....
SITI NURJANNAH BT. KHAIRUL NIZAM
aLhamduLiLLah....Jannah lahir kul1040malam di Hospital Bersalin Kuala Lumpur. Ceritanya....Allah beri merasa 6 situasi bersalin...haa...anak 3 ye..acane tu??

Situasi pertama : keguguran bulan ketiga mengandung...sbb janin dalam kantong tak membesar mengikut perkembangan sepatutnya...pada saat keguguran rasa sakitnya lebih teruk mcm 'period pain' gitu...darah berketul2 mcm hati ayam tu....pad pakai 7,8 keping dalam masa 2 jam...sampai xmo pakai la...tiba2 rasa nak terkencing...bangun je dari duduk janin lengkap dalam kantong pun keluar tp sayang pecah sbb dia keluar tu masa tiHa tengah berdiri...

Situasi kedua : melalui proses d&c sbb kantong membesar tp xde janin di dalam...masa ni kandungan berusia 2 bulan. 

Situasi ketiga : Anak lelaki sulung didapati telah mati di dalam kandungan yang berusia 6 bulan. So, doktor letak ubat paksa beranak tu....induce....letak ubat tu 2x insert pagi n tengahari...dan beranaknya petang betul2 lepas asar.

Situasi keempat : turun darah. rasa kontraksi sket2. sampai spital baru pecah ketuban. tahan sakit dari malamnya, esok petang dalam kul6lebih baru le beranakkan si SITI NURSHIFA.

Situasi kelima : kontraksi setiap 10minit. huhuhuhu...masa ni bulan puasa lak tu. pas sahor (sempat lagi nak makan tu) baru gi spital, tau tau dah 4cm buka yek!! xsempat warded terus ke labour room. makanya lahirlah si KHAIRUL WAFIY betul2 pas zohor.

Situasi keenam : pecah ketuban..!!! tp yg syoknya leh lagi jalan2 esok nya tu sbb ingatkan terkencing dalam kain. bila pergerakkan baby slow baru kau kalut nak ke spital. Kena marah dengan doktor sbb ketuban 3.5 je. giler rendah...baby boleh lemas tu.....disebabkan xde kontraksi doktor soh paksa bersalin dgn induce lagi mcm anak ketiga. tp kali ni sekali insert je....huih..ye ke?...tak ingatlak berapa kali insert...hehehe...tp Jannah lahir malam kul1040. best!!! sbb malam2 xde doktor pelatih hokey...mak bidan je dalam labour room tu. citernye...beranak malam ke siang ke....sakit beranak tu sama je...hehehe tp dengan si Jannah ni tiHa xamek ubat tahan sakit okeyyy.......patut le sakit nye macam tak sanggup je...huhuhuhu....tp sanggup jugak...hahahah..!!!

Demikian le cerita intro sayer sementelah 7,8 bulan tak update blog....so berinformasi tak? kehkehkeh.....

nanti sambong lagi...banyak nak citer....ce cite..ce citer...hehehe...tunGGu tau... :D

Jumaat, 15 Mac 2013

blog berinformasi..... :D :D :D

salam ukhwah.... :D

tiHa bercita2 untuk melebihkan informasi dalam entry2 tiHa yang akan datang....hmm..okay tak?
biasanya tiHa banyak bercerita pasal anak2 la...pasal life la....pengalaman2 tertentu...tu pun dah kira informasi...tp kali ni nak lebey lagi....bio bila orang carik melalui label tu...diorang dapat apa yang diorang ndak....(mcm ler ramai nau orang nak baca blog kita kan kan...) hahahha...

tp mana lah tau kan....jadi blog sesat di jari mereka mereka yang teringin informasi pun xpe..janji dapat gak lah membantu walaupun sikit.... :D

so, nantikan la ek...kemunculan baru blog nih...huwawawaargh...ye ye ol je kan?

Khamis, 14 Mac 2013

dah ready dah..... :D

Salam Jamadilawal,

alhamdulillah...masih boleh bersiaran walaupun seminggu sekali mama jengah blog mama nih....
bz? hihihihihi.....tak lah....MALAS yang lebih...huhuhuhu.....

minggu ni genap 8bulan, dan selalu gak gi klinik berMC....selain MALAS tadi sememangnya xberapa larat ler....perOt keciK je...tp berat semakin bertaMbah...aduiSh....doktor tengok perOt dah turun....hmm...mcm bersalin awal je nih....katanye.....skrg baru pertengahan maC....ikutkan due pertengahan april nox....tp ahKak dah ready dah ni...barang2 sme dh ready...yg patut letak dalam kete pun dah letak....kalu awal pun ahKak berSedia menghadapi nya...perghhhh....!!!

raSa tak sabar nak cuti2....mcm ler boleh poya2 kan? hahhaha.....so beranak kali ni adalah beranak kali pertama tiHa akan menggunakan kemudahan bercuti 3bulan...........dah set dah nak well prepared for breastfeeding......memang wafiy berjaya shingga 2 tahun tp sayangnya nOT FULLy bf....campor2 gak....
so kali ni tiHa bercita2 utk FULLY bf until 2yrs...in sha allah boleh!!!!

dan kali ni gak, merupakan beranak kali pertama tiHa nak berpantang sendiri....dah pesan memacam kat papa joe utk dia get ready dari segi beli lauk pauk orang berpantang nih.....dan yg paling best, this april is our lucky month as we will have newborn baby and also newborn occupation for papa.... :D :D :D yang lebih teguh...lebih stabil...lebih bergaya...eh eh...hahahaha....yg penting lebih dekat....jalan kaki pun boleh...so papa joe tengahari boleh balik umah jap jaga anak....hahahahha....

kawan2...doa2kan lah tiHa selamat bersalin ye....semoga dipermudahkan segala urusan...amin.

Khamis, 7 Mac 2013

TUP TAP TUP TAp....kejap je kan?

assalamualaikum

syukur alhamdulillah....hidup lagi blog ni...bermakna...panjang lagi umur owner blog nih...hehehhe

engkorang sme sehat ke?
dah mamam?
bz sangat ke?

alkisahnya la kan.....tiHa dah membawak perOt 33 minggu bersamaan 7bulan 3 minggu... eh eh...nak masuk 8 bulan dah....eh eh...ni bulan 3...due bulan 4...kejap je kan???? kan???? selama ni tak cakap pape pun yek...sebuk mOOd pOya2 lagi kan...hahahaha...!!! tu ler...ni sbb KURANG larat ni...kalu idak ni..sampai kelantan dah rasanye ni...nak melawat member......tp nak gi keje pOn mOOd malas+xlarat ni dah semakin menebal...hehehe...

preparation ::::
setakat ni, preparation utk anak ke-3 alhamdulillah...setel....baju...tilam..bantal...bpump letrik...jamu...selimut..napkin...barut...bengkung...pempes...tisu basah....baju/kain dalam pantang....tungku....barang mandian anak/mak, pendek kata segalanya la 'kot' dah ready....smpaii xtau ler apa lagi yg belum beli lagi.....baju2 shifa wafiy masa baby dulu pun dah siap punggah/basuh untuk dipakai semula oleh bakal adik....hehehe...

boy ke girl?
scan retu gegirl ye tuan puan....hehehe....dan tiHa redha dgn ketentuanNya...lelaki atau perempuan dah tak jadi isu memandangkan skrg ni tiHa dah ada kedua2nya kan.....nama pun tiHa dah readykan untuk kedua2nya....mana la tau kot2 scan retu tersilap pandang ke....terkeluar plak 'si burung' terbang kan....so prepare je le kan...... :D :D :D

Perasaan :::::
sekarang pun dah masuk 8 bulan....kejap je rasanya....apatah lagi, lagi 6,7 minggu je lagi nak beranak..... perasaan? berdebor2 gak lah haaa...sungguh pun excited tp gemuruh tu masih ada...ehhehehe....normal la tu ye tak? harap2 segalanya berjalan dengan lancar.....shifa dulu admitted kul10mlm...beranak kul6.30 petang esoknya...wafiy plak admitted kul7pagi...beranak kul 130petang hari yang sama....si adik?? tunggggguuuu.....

Selasa, 5 Mac 2013

bersyukur pada Mu Ya Allah......

salam rabiul awal.....

syukur alhamdulillah, tahun 2013 ini dimurahkan rezeki.....

selain tuah NOTE II dan juga bakal bertambahnya seorang lagi ummat nabi muhammad sorang lagi, Papa Joe pulak dapat bekerja kat anak syarikat RISDA berkuatkuasa April nih.....alhamdulillah.....alhamdulillah...
alhamdulillah.......

Isnin, 4 Mac 2013

Minggu yang ke 33

Salam rabiul awal semua :D

tenggelam timbul kan? jap update...jap tidak....bz sangat ke pun? alahaiiii nyah...bukan nye bz...malas...hahahaha....

hari ni mama datang jengah2....sementara bos gi meeting ni...td pun dah setel segala surat menyurat so leh la nak menyembang kat sini :D :D :D

first kita sembang pasal shifa.....
rini memang buat perangai...xpenah2 bangun lambat rini dia 'buat2' bangun lambat....alahhhh biasa lah monday blues kan.........dah tu xmo mandi....xmo pakai baju sekolah.......pagi2 sudah bikin mama hangin.....tp mama pun tak kata pe lakan....kat sekolah dia pun asek bagi keje sekolah je...jangankan budak2 yang baru 4 tahun...mama tengok homework dia pun jadi malas kalu dah dalam seminggu, selang sari kena buat keje sekolah....budak 4 tahun bukannya nak buat keje sekolah sangat...nak main je kan....cikgu retu beria cakap utk semester pertama ni belajar main2...ni main2 mendenya hehari ada keje sekolah.............;P

then, pasal bakal adik shifa wafiy....
sekarang ni dah 33minggu dalam perot...ada lagi 7 minggu nak adap...hmmm...barang2 rasa2nya dah ready sumer...tak tau ler kalu ada lagi yang tercicir kan....kalu anak first retu siap checklist kan...yang ni main beli je...mama banyak buat breastfeeding preparation lak kali ni.......nekad dah....shifa dapat 4,5bulan je, wafiy 1tahun 2 bulan fully bf, tp continue for direct bf smpai 2 tahun gak.....so yang adik ni...mama nak 2 tahun exclusive bf yeh....chaiyOk!!!!!

Selasa, 19 Februari 2013

Umrah Agensi buat hal......

AssalaMuaLaiKum.....

kOranG sehat ke? tiHa aLhamduLiLLah...dah tentu2 sihat sejahtera adanya.....

pas cuti2 melaKa retu....kita raya cina kan? kitOranG ceLebrate kat umah je...walau pOn KL lenGanG tuuuuu......tp maybe keLetiHan kOt......

then....14feb retu tiHa gi aMek famiLi yang balik dari Mekah buat uMrah....tp sanGatttttt terkejut, sbb yang sampai mak je....bapak n adik sangkut kat Colombo kO...!!! patut ler adik tiHa pagi2 bute msg soh carikkan flight balik kL....peLiKKk gak..cane drg deal ngan umrah agensi tu....ye tak? Mak nak explain pun tak reti....dia kata ada kesilapan teknikal.....flight balik dari colombo ke KL dah terlepas masa drg kat Jeddah. hmphh....pastu person in charge plak jatuh sakit, xde orang lain boleh uruskan....paksa2 urus tu yang mak leh naik kapal terbang dulu balik KL...citernya, tiHa arrange sendiri carik flight dari colombo ke KL tp kebanyakkannya penuh.....yang ada pun 15feb...so syukur alhamdulillah dapat le naik MAS 15feb kelas ekonomi....tu kena refund tu....lebih kurang RM1000 gak le sorang, 2 orang dah RM2000.......

haiiii....pengalaman betul lah buat adik tiHa yang pertama kali pergi tu....hehehhe...
dan pengalaman juge pada tiHa yang tak pernah search flight outside malaysia....memang kelako....dari colombo ke KL so matawang yang digunakan matawang sri langka....dah satu hal plak nak convert duit derang...pastu dah kelam kabut tu...mcm xreti plak..tu rege 2 orang ke...rege sorang ke.....hahhahaha...!!!

cane pun...syukurlah...sekarang dah selesai sume....mak bapak adik plak tak berapa sihat ni mungkin disebabkan perubahan cuaca dan masa....

***pengajaran***
perlu berhati2 memilih travel agensi skrg ni.....in case mak bapak tiHa xdapat refund duit drg balik, tiHa announce kat korang2 apa nama agensi tu........ :D

Rabu, 13 Februari 2013

gambO melaka...

Lupa nak attach....so, ni le yek serba sedikitnya.....

ni lepas naik cruise sg. melaka.....sementara tunggu si wafiy basuh pOnGGOng...ahahhaha...
alkisah...si wafiy nampak ada orang amek gambar kunun2 angkat kapal terbang ni...so dia dgn machonya so papa dia dukung sbb dia pun nak buat mcm tu....hehe

aktiviti pertama selepas checkout....cendol dpn bangunan merah tu....
ni dalam muzium kapal selam...kenapa bergambar akrobatik camtu...mama pun xpasti...huhuhuhu....
ni le wheel willy yang membuat kan jantung ku berdebar2.....gayat sehhh.....
beca keliling bandar....ada la dalam 5 checkpoint bole berenti bergambar.....

cuti2 laGi...Melaka

salam rabiulakhir para sahabat2 ku.... :D :D :D

bersempena raya cina nih, blog pun bersawanG dah....tetambah sejak2 berNoteII ni asek2 fb...jap2 instagram...dan dan nak wasap plak...hehehhe....ada le tiHa donlod blogger tp yg herannya xleh nak post...asek2 post fail....lagi le menyebabkan 'kesawangan' blog nih.... :D (alasan kan?) hihihi

Selepas berpOya2 ke penang retu, tiHa bz dgn koir di Melaka, kebetulan, abis function hari Jumaat, so, tiHa ajak papa joe datang amek tiHa terus bawak anak2 ronda2 bandar melaka bersejarah...uihs...lama tak meronda kat sana...last sekali rasanya2 masa gi Pulau Besar tu....tu pun xmasuk bandar tu....kali ni sbb percutian yang tidak dirancang, lagi pun masa kejap je....booking hotel pun last minit, kira nasib ler leh dapat sbb weekend raya cina tu....

kitorang checkin kat Aldy Thoo Hotel, booking guna agoda.com. harga RM65 of coz xdek sarapan tp sangat berbaloi sbb bilik besar, kemudahan okay, pekerja ramah cuma masalah parking je....parking ikut nasib kalu ada kotak parking area hotel tu...kena beli kupon lah ye kawan2.....and dimudahkan masa kitorang duduk kat sinun parking dekat je dgn hotel....

oleh kerana keletihan sbb function hari jumaat tu habis betul2 time jumaat, ptg checkin tu kitorang bantai tido...tetambah plak papa joe cakap, anak2 mmg tak tido siang lagi...depa lagi eksaited kot dah tu 3 hari xjupe mama kan....hehehe...ye ke drg reti rindu....?? hahahha...

kitorang start explore melaka pas maghrib bermula dengan naik cruise sungai melaka....ekceli, ada pakej tau...1. naik tren melaka 2. naik cruise sg.melaka 3. tengok wayang 6D = RM20/orang, kanak2 bawah 5tahun free. errr....tak pasan lak kalu 6tahun ke atas bpe hengget...! tp kitorang pilih naik cruise je...RM10/orang sbb memikiokan...kat KL xdek cruise...takat nak naik tren, kat KL melambak...hehehe...yang 6D tu pun rasanya xpenting sangat kooooottttt...hehehe....cruising tu dalam 45minit gak la.....

then, bawak anak2 gi funfair yang memang tiap2 malam bukak tu. kalu naik cruise memang boleh nampak, kitorang naik wheel tu....caye tak tiHa naik??? perghh.....rasa cam jantung nak terkeluar dah...tp anak2 sket punya rilek siap melompat dalam tu....drg bukan nye tau yang mama drg ni kalu toreh pisO kat muka ni xkuO darah kot...hahhahaha

pastu balik le.....budak2 pun cam letih je...lagi pun tido ptg tu bukan nye lama mana pun....

esok paginya....terus checkout..tp dalam kul9 lebih gak ler...kunun nak cari kedai makan utk sarapan....punya le round sampai kat bangunan merah tu....dekat je upenya dgn hotel...so bercendolan le dulu...pastu si wafiy merengek2 nak naik beCa...mahal tu...seround utk beberapa tempat tu RM30 sebeca...kitorang berempat mana leh naik satu beca je...tp dah papanya sanggup....so dua beca berlumba2 kenmain suke lagi dua beradik tOh....selesai kat situ....tiHa ajak papa joe gi museum kapal selam kat pantai klebang....diorang cakap leh masuk kapal selam....teringin gak nengok kan....ada tak rupe cam citer Last Resort AXN tOh....hihihihihi.....tiket RM1.00 dewasa RM0.50 kanak2 umO 2 tahun ke atas yeK....xde le macam cite last resort tu...kecik sket la....tp sekurang2nya kita tau ler keadaan sebenar dalam kapal selam cane....nak describe tak reti sangat...elok la korang gi sana tengok sendiri........

dari pantai klebang, gerak ke ayer keroh nak ke taman buaya....alahaiiii bukannya nak nengok buaya sangat....kan kat situ dah buat tempat mandi kanak2....xde le besO grand bagaiiii tp kira okay ler untuk kanak2 cam shifa wafiy nih.....petang tu cuaca panas plak tOh....sOnOk le deme berendam....dulu RM5 je tiket nya...tp sejak2 dah ada kolam mandi tu....RM10/orang dewasa RM6/kanak2 atas 5 tahun....so shifa wafiy free le untuk tahun ni... :D dulu taman buaya ni cam tak bermaya je...rasanya RM5 pun xberbaloi tp skrg ni dah ada perubahan ketara.....'live' le sket....dengan arca/monumen bangunan kebanggaan M'sia.... touchup sket kat taman eksotik tu....hmm...kiranya RM10/orang worth gak lah......

then, balik KL.....dalam kul5 gak lah dari ayer keroh.....arah ke KL tak jem sangat berbanding arah ke selatan nun....perjalanan balik...papa joe layan perasaan sorang2...sbb mama n anak2 letih hihihihi..(letih sangattttttt)

so, raya cina kitorang di umah Ampang je.....dgn kelengangan yang ketara.....cina2 kat ampang ni ramai balik kg kot sbb tak de le meriah sangat bunyi dam dam dum diorang..... tu je le peng'update'an sayer pada hari ini...sekian terima kaseh...hehehe...


Khamis, 31 Januari 2013

befday girl....

assalamualaikum....
oh yeahhhh....!!! gembira nya hari ni sbb naik umO yek? hihihihi
biasa la tu, mana ada orang umO semakin ke muda, perangai ada laaa.... :D :D ;D
so apa yang spesel hari ni......???? setakat 1/2hari ni, biasa2 je mcm hari2 biasa tu.....tp weekend lepas agak spesel + letih....hihihihi
plan asal nak reunion tu terpaksa dibatalkan sbb member tiHa yg kitorang berjanji bersekongkol rumah dan kereta terpaksa admitted HUSM atas penyakit misteri nya itu.....frust gak sbb dalam pale otak ni mcm2 dah plan nak buat/beli pe kat sana...nampak gaya nya kena postpone dulu....
papa joe ada gak bagi cadangan, gi tengok dia tp planning dah lari jaoh tu....dia nak ajak balik kampung plak lepas tu, kematu ponggong cenggitu....dah ler dari KL ke kelantan je 7 jam....xdpt bayangkan kelantan ke beruas, perak plak bpe jam.....dalam keadaan cenggini, mau terberanak awal...dalam kete je...hahahaha...!!!
kebetulan plak, minggu plan nak ke langkawi tu tiHa kena kursus kat PD dari isnin sampai rabu....so, papa joe kata lajak ke melaka je le....hmm...pun bertentangan arah gak tu, so tiHa cakap pe kata kita gi Penang je le, lagi pun masa pegi dulu, wafiy kecik sangat....4,5 bulan gitu, ni dia dah besO sket boleh la enjoy sket....makanya bercuti kat Penang le kitorang tu pun last minit planning main redah je.....rabu tu dari PD pas kursus, terus gerak ke penang. Kul12mlm gak ler sampai nya....checkin kat 1926 Heritage hotel.....kalu booking by online murah sket dari walkin.....tiHa kol untuk walkin harga dia RM180 for deluxe....tp by online RM140 for deluxe....sayangnya xde gov rate yek....tp dgn RM140 tu sangat ler puas hati, bilik bersih dan besar, boleh masuk kot depan n belakang.....sarapan dia menarik/sedap.....kolam mandi dia siap ada ayor pancot gitu.....ada bellman tolong angkat barang sampai bilik....so dari 10 bintang tiHa bagi 10 bintang gak tanda puas hati, sbb tatau nak komplen apa kat situ.... :D :P
cumanya, percutian yang sangat singkat, sbb sampai pun dah lewat....pagi2 khamis tu kitorang start meronda penang bermula ke Penang Hill, tokong ular, kebun botani, bt. ferringi, taman rama2 dan padang kota lama... siap mandi kolam lagi petang tu...pergh...letih...!!!
pagi jumaat plak, bole la relax sket dan xkemana2 sbb nak checkout dah....papa joe nak ajak singgah ipoh dulu nak anto barang moto dia repair.....sblm balik kg, petang tu shopping kat tesco dulu beli barang2 mentah untuk kedai pak mentua kt kg...malam juga baru sampai kampung dkt kul1pg juga dah malamnya tu, kitorang anak beranak tinggal kat umah bespren papa joe sbb papa joe nak berpoya2 dgn kawan2 dia dulu, maklumle lama xjupe......
ahad malam pas maghrib baru le balik kL....hectic vacation kan...??
so, ni tiHa kasi korang enjoy few memories our hectic vacation hehehhe.....
Kolam kat taman rama2....wafiy terpukau nengok ikan sama beso dgn dia...
masa ni time balik dah nak kuO dari pulau.....
cameraman pon posing cam modelnya...hahahha...
pertama kali cik abang WMU menaiki ferry.....(time balik le nih)
ni kat botanical garden :: mentor n protege photografi....yOlahhhh...!!!
ini ler xtvt wajib yang paling dioranG giler2kan...huhuhuhu////
ni dalam tram kat botanical garden
tak meronda mana2 pun tak pe janji dapat mandi kolam
sweet memory......
kenangan di taman rama2......