ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 24 Julai 2017

SELFIE a.k.a swafoto : mengabadi kenangan ATAU melayani keterujaan....

Assalamualaikum,

Jgn ketawakan saya yg cuba mengaktifkan kembali blog yg semakin suram ini...huhuhuhu...

Topik hari ini....SELFIE a.k.a swafoto....

Sebenarnya apakah tujuan selfie ini dicipta ek??? Ada yang kata untuk mengabadikan momen2 indah...ada yang kata saja-saja untuk suka-suka....ada juga yang kata ianya salah satu fungsi untuk memberitahu kepada kawan2 apa kita buat dan ke mana kita pergi....xkurang juga yang mengatakan nak tunjukkan yang kita sangat cantik/segak malah kekal begitu *sbb tu rajin selfie* hahahha....

Apa tujuan korang?

Saya? emm...saya selfie biasanya tak tunjuk pada orang....banyak kepada simpanan sendiri... tp di sini, sy sertakan gambar2 swafoto saya yang mana...teringin juga rasa kenikmatan swafoto... hasilnya?? sorry....xde le seronok mana pun....hahahha...!!

comel...!! sy suka...yg ini swafoto yg membuat tersenyum tatkala melihatnya....

hmm...yang ini lak swafoto klasik sikit....

ni bukan swafoto...tp ini pengabadian momen manis bersama team wanita di tempat kerja saya...

okeyy...ini juga bukan swafoto...tp foto cantik team unit saya bersama Tn. Pengarah.

ye...bukan swafoto jugak! tp nak tunjuk yg saya nampak sebaya dgn adik2 muda tu...
padahal dah menuju ke angka spt kakak baju merah...huhuhu..!!

Yes...!! lupa satu lagi sebab swafoto adalah...menjadi testimoni penjualan...
sy testimoni cik adik ni yg jahit shawl sy tu...hihihi

Ini pula swafoto kenangan dgn En.Faiz mantan team saya semasa di bahagian lama.

Haaa....swafoto dgn artis...ASHA AF....bila lagi dapat peluang mcm ni kan....

Ni pula swafoto dgn team wanita bahagian sy yg juga org kuat PUSPANITA....

SHIHA Mentor....okey....nampak tak tujuannya tu? hahahha....!

Ini swafoto dengan Penari Briged Seni RISDA....
Jadi, apa pun tujuannya anda....pasti ianya memberi kepuasan pada diri sendiri....tambah2 lagi jk swafoto tersebut diletakkan di FB...beribu 'likes' pula....mgkn lagi puas kan?

Saya tahu di sini xramai pembaca...so...xperlu harapkan likes pun...tp sy suka berkongsi momen2 terbaik saya di sini...blog ni kan diari maya saya....hehehe....

Jumaat, 21 Julai 2017

FB vs BLOG...mana 1 pilihan hati?

Salam Sejahtera pada semua...

Nampaknya FB telah menjadi satu fenomena yang maha dasat ke atas umat manusia tak kira usia.  Blog/laman web/portal semakin terpinggir semenjak FB menguasai dunia.

Bagaimana pula dengan anda agaknya ya?

Rabu, 28 Disember 2016

Taska / Tadika ------->> **Dilema Akhir Tahun**

Assalamualaikum,

Kembali bersiaran kita...syukur alhamdulillah diberi kesempatan menconteng sesawang yg kian bersawang ini....hehe

Hari ini, teruja tiHa nak kongsi pasal pemilihan taska yang mana dari tiga, empat tahun yang lalu menjadi satu dilema kami sekeluarga.  Tiga tahun lepas, shifa empat tahun kalut dok cari tadika yang sesuai dengan anak, sesuai dengan bajet.....memandangkan shifa dan wafiy beza umur setahun je, jadi nak cari taska/tadika tu kenalah yang sama....senang nak urus betul tak.....?

Alkisah, dari Shifa umur 4 tahun hingga lah sekarang dah 7 tahun....asek bertukar2 taska/tadika... macam2 hal berlaku, cerewet kah mama? eh eh...bukan kah kita patut cerewet?? bagi parents yang bekerja, kualiti masa dengan anak2 semakin kurang....tp masa 'jaganya' lebih banyak di taska/tadika/sekolah.  Jadi, pemilihan taska/tadika ni bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh. Tambah pulak, wafiy ni aktif dia lain macam....ada taska/tadika yang kurang gembira menerima kanak2 seperti wafiy....jadi tiHa memilih tadika islam untuk wafiy.  Moga, dipermudahkan.  Alhamdulillah, tiHa berpuas hati dengan perkembangan Wafiy di tadika Islam ini.  Pelbagai aktiviti yang tiHa sendiri xmerasa tp diberi pendedahan kepada anak2 syurga ini.  Syukur dan terima kasih kepada TADIKA ISLAM KHALIFAH INSANIAH AMPANG WATERFRONT di atas didikan yang telah diberikan.  Tahun 2017 ini, wafiy dah Darjah 1, tiHa pilih Sekolah Agama untuk dia, ILMI Ampang supaya pendedahan yang diberi dari awal pra sekolah terus terpahat di minda dan jiwa anak di Sekolah ILMI pulak.  TiHa sajikan gambar aktiviti2 anak di sekolah.....becoz sumtime a picture give a thousand of words.


Moga anak2 soleh & solehah ini menghayati Kemerdekaan bukan sekadar pada pakaian.
Putera Puteri Merdeka 2016 sempena Hari Kemerdekaan Tadika KICDC, Ampang

Sempena musim haji 2016, Tadika KICDC turut mengadakan simulasi ibadah umrah, bagus kan??

siap ada replika kaabah...seronok anak-anak...

alhamdulillah, merasa Wafiy pakai ihram
Peluang yang sangat baik dijadikan pengalaman...


Abang Bomba, I luv U...!!

Shifa pun nak try juga....

Anak Dara jumpa Abang Bomba....

Setahun tak abis lagi cerita dia pasal lawatan ke Balai Bomba ni....hihihi...

Lawatan KICDC jumpa Abang Bomba...meriah..!!

Program Ihtifal...program wajib akhir tahun
Anak manja 3 tahun pun boleh di KICDC ni...




Persembahan lagu Bismillah (English Version)

Hafazan Surah2 lazim


Graduation gitu...tahun akhir di KICDC

Saya menyaran penuh ibu bapa untuk menghantar anak2 ke tadika Islam yang penuh dengan aktiviti2 keagamaan tp masih memenuhi keperluan arus zaman mengutamakan bahasa inggeris.  Anak2 saya tidak lah hebat tetapi alhamdulillah menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan.

Jika, tuan/puan berminat, layari lah facebook Tadika Khalifah Insaniah Children Development Center untuk maklumat lanjut.

Kebiasaannya, Perkara2 yang menjadi isu pemilihan taska/tadika ini ;
1. jarak atau laluan antara pejabat dan tadika
2. pengisian aktiviti / makan-minum / buku
3. YURAN berbaloi dengan pengisian/bersesuaian dengan bajet
4. keserasian guru dan anak2
5. Pentadbiran yang meyakinkan....(ni penting sbnrnya....)

Pemilihan taska/tadika ni tuan tuan puan puan sekalian.....mmg sangat penting untuk kita survey review ibu bapa lain....pengalaman saya macam2.....kita sambung entry lain plak ya...insya allah...

assalamualaikum.