ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Rabu, 28 Disember 2016

Taska / Tadika ------->> **Dilema Akhir Tahun**

Assalamualaikum,

Kembali bersiaran kita...syukur alhamdulillah diberi kesempatan menconteng sesawang yg kian bersawang ini....hehe

Hari ini, teruja tiHa nak kongsi pasal pemilihan taska yang mana dari tiga, empat tahun yang lalu menjadi satu dilema kami sekeluarga.  Tiga tahun lepas, shifa empat tahun kalut dok cari tadika yang sesuai dengan anak, sesuai dengan bajet.....memandangkan shifa dan wafiy beza umur setahun je, jadi nak cari taska/tadika tu kenalah yang sama....senang nak urus betul tak.....?

Alkisah, dari Shifa umur 4 tahun hingga lah sekarang dah 7 tahun....asek bertukar2 taska/tadika... macam2 hal berlaku, cerewet kah mama? eh eh...bukan kah kita patut cerewet?? bagi parents yang bekerja, kualiti masa dengan anak2 semakin kurang....tp masa 'jaganya' lebih banyak di taska/tadika/sekolah.  Jadi, pemilihan taska/tadika ni bukanlah satu perkara yang boleh dipandang remeh. Tambah pulak, wafiy ni aktif dia lain macam....ada taska/tadika yang kurang gembira menerima kanak2 seperti wafiy....jadi tiHa memilih tadika islam untuk wafiy.  Moga, dipermudahkan.  Alhamdulillah, tiHa berpuas hati dengan perkembangan Wafiy di tadika Islam ini.  Pelbagai aktiviti yang tiHa sendiri xmerasa tp diberi pendedahan kepada anak2 syurga ini.  Syukur dan terima kasih kepada TADIKA ISLAM KHALIFAH INSANIAH AMPANG WATERFRONT di atas didikan yang telah diberikan.  Tahun 2017 ini, wafiy dah Darjah 1, tiHa pilih Sekolah Agama untuk dia, ILMI Ampang supaya pendedahan yang diberi dari awal pra sekolah terus terpahat di minda dan jiwa anak di Sekolah ILMI pulak.  TiHa sajikan gambar aktiviti2 anak di sekolah.....becoz sumtime a picture give a thousand of words.


Moga anak2 soleh & solehah ini menghayati Kemerdekaan bukan sekadar pada pakaian.
Putera Puteri Merdeka 2016 sempena Hari Kemerdekaan Tadika KICDC, Ampang

Sempena musim haji 2016, Tadika KICDC turut mengadakan simulasi ibadah umrah, bagus kan??

siap ada replika kaabah...seronok anak-anak...

alhamdulillah, merasa Wafiy pakai ihram
Peluang yang sangat baik dijadikan pengalaman...


Abang Bomba, I luv U...!!

Shifa pun nak try juga....

Anak Dara jumpa Abang Bomba....

Setahun tak abis lagi cerita dia pasal lawatan ke Balai Bomba ni....hihihi...

Lawatan KICDC jumpa Abang Bomba...meriah..!!

Program Ihtifal...program wajib akhir tahun
Anak manja 3 tahun pun boleh di KICDC ni...




Persembahan lagu Bismillah (English Version)

Hafazan Surah2 lazim


Graduation gitu...tahun akhir di KICDC

Saya menyaran penuh ibu bapa untuk menghantar anak2 ke tadika Islam yang penuh dengan aktiviti2 keagamaan tp masih memenuhi keperluan arus zaman mengutamakan bahasa inggeris.  Anak2 saya tidak lah hebat tetapi alhamdulillah menunjukkan peningkatan yang memberangsangkan.

Jika, tuan/puan berminat, layari lah facebook Tadika Khalifah Insaniah Children Development Center untuk maklumat lanjut.

Kebiasaannya, Perkara2 yang menjadi isu pemilihan taska/tadika ini ;
1. jarak atau laluan antara pejabat dan tadika
2. pengisian aktiviti / makan-minum / buku
3. YURAN berbaloi dengan pengisian/bersesuaian dengan bajet
4. keserasian guru dan anak2
5. Pentadbiran yang meyakinkan....(ni penting sbnrnya....)

Pemilihan taska/tadika ni tuan tuan puan puan sekalian.....mmg sangat penting untuk kita survey review ibu bapa lain....pengalaman saya macam2.....kita sambung entry lain plak ya...insya allah...

assalamualaikum.

Selasa, 13 Disember 2016

Nafas Baru....Peluang Baru

Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah diberi ingatan untuk berceloteh di sini.....

Kita cuci-cuci mata dulu kay....nak beritahu yang tiHa happy dan juga segala puji bagi Allah diberi kesihatan yang baik......dari sekeping gambar menceritakan pelbagai makna...tu sekeping..kalu berkeping2? hehehe.....
Kat kedai kunci je pun...nak tukar batteri kunci kereta....hihihi

papa dia nampak bahu pun jadi lah...kikiki

ni ladies nite....papa n wafiy gi n9..jadi gegel sme tengok wayang cerita 'rock bro' - kesimpulan : 2.5 *

bawa husna ke Lumut sempena sukan kebangsaan RISDA....ngengada je kan?

this is my team....nama pasukan sorak but give thousands of memories...thx guys for being such a strong team...
13 people but like a batallion spirit....

still on duty even suara memasing dah ngalahkan rockers...hahaha..!!

saja amek gambo ni nak test tengok muka pakai spek acane.....bole gitu? haha

shortest vacay....not a vacay pon...hahaha....pegi ke ristec ambil katil+tilam lelong pastu singgah makan
kat medan selera ikan bakar lukut...antara acara wajib ke PD...sotong goreng tepung dia sedapppppp...!!

baru balik kenduri...tp singgah giant jap...lalu kat tempat wayang ni ha...tak tengok pun haha..!!

ni latest : jadi MC sempena majlis merai Pesara RISDA 2016...
Lama tak tempek gambar kat sini...jadi sekali2 kita taramkan kan....ula la laaa.....

Integriti - Syamsul Debat

Assalamualaikum

Semoga pembaca yang menyinggah di laman sesawang ini dirahmati dan berada di bawah Lindungan Allah SWT.  Terima kasih kerana sudi membaca waima laman ini sekejap aktif se'lama' pasif.  Huhuhu....

Apa pun, tertarik yang amat untuk tiHa kongsikan bersama pengalaman menarik berseminar di Kementerian Kemajuan Luar Bandar & Wilayah (KKLW) hari ini 1 Disember 2016.  

Wuhuuuuuuu......dapat bersemuka dgn Syamsul Debat uoLLLLLLS.....waaaaaaaaaa.... !!!!

Tau tak, tiHa punya ketawa dalam Seminar INTEGRITI sampai sakit2 kepala...melampau kan??
Biasanya bila sebut pasal INTEGRITI mmg bosan de very ye tak? Alhamdulillah, Syamsul Debat berjaya menawan hati pesertanya dgn gelak tawa tetapi padat dgn ilmu, sarat dengan mesej yang hendak disampaikan.

TiHa suka bab bila dia sebut kebahagiaan bukan berpunca dari apa yang kita ada, tetapi ianya adalah sikap kepada apa yg kita ada.  Dari ayat macam keliru, tp penerangan yang diberi memang jelas, terang lagi bersuluh....perghh...!! Mensyukuri nikmat membawa ke arah kebahagiaan.  Tak semestinya duit berlambak itu adalah kebahagiaan.  Tak semestinya naik pangkat itu kebahagiaan.  Begitu juga kalau dapat berkahwin dgn pilihan hati itu kebahagiaan tetapi cara kita mensyukuri, melayani apa yang kita ada itu adalah kebahagiaan.  Dapat isteri pilihan ibu, jika bersikap optimis, redha dan bersyukur, natijah nya adalah kebahagiaan hati.  Tak dapat naik pangkat, tapi dikurniakan masa yang berkualiti dengan anak2 dan isteri...itu juga digelar kebahagiaan.  Tapi...apa kaitan integriti dan kebahagiaan ni ek????

Integriti adalah salah satu komponen menjurus ke arah kebahagiaan.  Integriti juga sikap untuk kita bertindak ke arah kebahagiaan.....perghhh...korang kena sesekali berpeluang...pergi dengar ceramah Ust. Syamsul Debat ni....puas mendengar nya...terpulang pulak pada korang nak beramal macamana...

Kesimpulan dari Syamsul Debat tadi.... DOWNLOAD LAH SOFTWARE SYUKUR DALAM HATI, insya Allah INTEGRITI jadi sebahagian dari kehidupan. sentiasa bersyukur dalam apa jua keadaan mencetuskan integriti yang tinggi dan keberkatan dalam menjalani kehidupan. Wallahu Alam.