ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 30 Disember 2013

Jakarta-Bandung epiSod ke4

AssaLamuaLaikum...

sorry la ek....kata sikit je lagi...sekali yg tertaipnye berjela juge...heheh...so sambung citer ek...

Ahad (17hb Nov 2013)
Kitorang naik angkot2 dari stesen ketapi bandung ke hotel yang terletak di jalan setiabudhi.  Actually bukan hotel, tp guesthouse...syukur alhamdulillah guest house takde le mengecewakan. sorry xde gambO bilik...lupa nak snap...bilik tiHa tempah melalui agoda.com pada rege RM110/nite. kat sini everything okay cumenye jaohlah kalu korang nak berjalan kaki gi mana2. cane pun kena naik angkot2 atau pun teksi tp kalu dah book supir xde masalah lah.

Hujan rahmat menyambut kitorang petang tu...kitorang sampai dalam kul3.30 waktu Malaysia or 4.30ptg waktu indonesia.  Kitorang checkin bilik yg dah ditempah tu...katil queen 2 bijik..so sgt selesa untuk kitorang 5branak. Owner dia sangat baik dan ramah....pas checkin nak g makan n konon2nya nak le reronda mana yg sempat...sekali tu pas makan pun hujan tak berenti lagi...tak kose mak nok nak nyeret anak2 redah hujan plak.....tempat nak tahan teksi or angkot2nya kena lintas jalan sikit...err cane nak explain ek...hotel ni kat simpang 3 gitu...nyudahnya...pas makan lepak hotel sampai esok...hehehe.....

Isnin (18hb Nov 2013)
Terkejut mak nok....kul5pagi bangun hari udah nak terang....kat msia ni mcm kul7pagi je keadaan nya..nak terang tp gelap lagi....paham kew? hahhaha...so rini selesa sikit kalu nak berpoya2 sbb dah tempah supir. Janji kul8pg kat hotel, tp pak supirnya (pak ayi) lambat datang plak dah...kitorang dah sarapan kenyang dah...lama plak menunggu...sarapan dia terbaekk..sbb ko oder nye nak ape diorang masakkan...heheh

pastu tempat pertama kitorang terjah adalah pasar baru...tu pun pak supir tunjuk kedai kitorang gi beli xde ronda2 pun. reason......? tatau nak cakap.....salah kitorang ler terlalu depend on supir...isk!(tp rasanya supir tu tunjuk kedai yg dia leh dapat komisen kot) then, kitorang gi banyak Factory Outlet...kat Msia ni kita banyak shopping complex kan? tp kat sana diorang byk kedai2. nak bagi contoh pun xreti. Kalu shopping complex dalam tu ada banyak kedai jual mcm2 barang. Tp kat factory outlet ni kalu jual jeans dalam tu ada jeans shj(Toko 3), brg kulit shj (Rumah Tas), brg baby shj (Rumah Anak Kechil) pakaian/brg standard (Rumah MOde, Secret dll) sme ni lain2 tempat.... dan dalam 1hari ni le kitorang menerjah tempat2 tu mcm le xdek esok dah...hehehhehe belah petang nya kitorang gi Rumah Kain (sawan jap kat sini....kain sulam mcm2 kategori/jenis/corak tp smenye harga rm30 sepasang). Sebat 3,4 pasang...2 pasang soh dia siap jahit....kelleesss kan? pastu baru le gi ke Cibaduyut....sini dipanggil syurga barangan kulit...siyes syok kat sini tp sayangggggg....duit nya dah susuttttttttttt uwaAaa...!!!

Selesai jamu mata yang berair mata darah nih....dalam pas maghrib gitu balik hotel le...letihhhhhhhhhhh.....

Selasa (19hb Nov 2013)
ni kat RUMAH MODE
RUMAH MODE lagi..kat sini banyak bergambar sbb
cantik2 landscape dia
Perancangan asal, pagi ni patutnya nak ke Tangkuban Perahu, sejam perjalanan dari bandung. Tp pak ayie beriya2 ajak ke kawah putih 3jam dari bandung.  tp nyudahnya dua2 pun xpegi sbb takut duit tak cukup plak...hahahaha...sakan kitorang shopping smlm xsedor duit dah abis.....isk! so rini, kitorang jalan2 je ke FO yg kitorang tak gi semalam. Ops ada satu shopping complex kebanggaan bandung iaitu Paris Van Java tp kitorang tak pegi...hahahha...kitorang meround belah chihampelas nak tengok patung superhero and jalan2 kat chihampelas mall.
ni interior avanza kat sinun







 sebelum bergerak ke Jakarta naik ketapi gak...singgah chihampelas mall kasi layannn kanak2 bertuah nih.  Ketapi kitorang kul2.30ptg...so dalam kul6 gitu sampai kat Jakarta balik....ada la bergambo kat Menara Monas tp sbb dah kat sana kan gelap awal, plus keletihan je rasanya....balik hotel di hotel Fave Jalan Pasar Baroe....wahhh...cantik & selesa hotel ni....malam nya kitorang mamam kedai tepi jalan je dekatttt je ngan hotel...kedaiinya ditutupi dengan kain rentang kuning....makan le nasi uduk (nasi lemak je upenye) tp sambal podeh ya rabbi dengan teh botol....kononnya kalu dah sampai kena rasa...bila rasa..............(memang TAK le kata tekak aii...)

Rabu (20hb Nov 2013)
Sarapan kat hotel dulu.......pastu meronggeng kat pasar baroe jakarta plak....keadaannya lebih kurang petaling street kat KL. pastu ada kedai2 kain lace kat situ....cantik2..harga pun tak le murah sangat tp murah ler dari Malaysia....so rembat 2m untuk adik tiHa.

Flight kitorang kul7mlm akan tetapi kerisauan terlepas flight sbb jem yg superbbbb teruk kat jakarta, papa joe kata jom le ke airport je....almaklum le tak reti nak bajet masa..first time kata kan....makanya disebabkan kena checkout hotel paling lewat pun kul1....dalam kul2 dapat ler naik teksi terusss ke airport. sampai ler sana dalam kul3lebih....bertongkat dagu berkampung kat sinun and mujur le ada tempat playground makanya xde le budak2 boring sangat menunggu masa lama bebeno nak tunggu kul7 naik flight kan....tamat le kesah nya perjalanan yg tak seberapa nih....

kalu dimurahkan rezeki nak jejak lagi sekali ke jakarta dan bandung tp nak adjust timing bebetul...xmo dah gi FO sme...hehehe...gi pasar baru, cibaduyut n rumah kain...pastu bole jelajah kawah putih ke tangkuban perahu ke....then jalan2 jakarta ke tanah abang plak ke....mana2 lah yg xsempat pegi retu...hehehe..

next entry...tiHa tolong korang buat bajet berapa ke sinun hokey...adios...wasalam.

Jakarta-Bandung.....part3 (lambat lagi nak abis episod banyak...muahaha..!!)

Salam u olls... :DD

Kita sambung sket je lagi pasal Jakarta-Bandung...kita citer pasal itenarary tiHa kat sana...and bajet tp sblm tu jom layan papan iklan kat bawah...hihihihi....

iklan di stesen keretapi bandung.....
2 ANAK CUKUP!!
tiHa xleh dok sana...terlebeyyy sudaa...hahaha..!!
tu diaa.....korang paham tak? penduduk di indonesia dah terlalu ramaiii sampai kerajaan diorg terpaksa mengkomersialkan perancang keluarga cenggitu....KO kena SEKOLAH sampai abis....KERJA dulu pas sekolah....baru pikir nak meNIKAH...dah menikah anak 2 je CUKUP....hehehe....

jejak je kaki kat bumi INDONESIA....tiHa amat amat amat bersyukur...tiHa dilahirkan di Malaysia yg skrg ni tengah bergelora marahkan kerajaan sbb kenaikan harga barang la...pasal tol la...pasal pemimpin la....bla!bla!bla!

eh eh....tiHa bukan fanatik kerajaan...tp ni la perasaan yg tiHa rasa masa ada kat jakarta....perghh..rakyat kat sana terlalu ramai....sampai jem nye ngalahkan kolumpO...kita dok bising2 kat KL ni mana pegi pun jem...polis ni takreti kawal jalan la...JKR buat jalan ntah hape2 la....sana sini one way la...tp ce try korang dok jakarta....STRESSSSS berlipat ganda tau dok ateh jalan dia....hiway pun jem...jalan bandar toksah kira lah....huhuhuhuhu...

okeh...tu intro i pd hari ni.... hehehe

so, kembali kepada intipati cerita yg tiHa nak kongsi neh....itenarary program....kitorang gi sana men aci redah je...ala2 backpakers gitu...tp ni backpakers berkeluarga...hehehe

Percutian Luar Negara yang pertama kalinya bagi kitorang sefamili ni adalah selama 4 hari 3 malam (siyes xpuas) ingatkan dah cukup lama...upe2nya macam tak cukup masa...4 hari tu 2 hari dikira sebagai hari perjalanan....dan quality time berpoya2 kat tempat orang 2 hari je...tp macam tiHa...kitorang transit jakarta bandung jakarta kan...lagi ler tak cukup masa....tak reti lagi nak bajet masa tu....memang rasa cam nak repeat....huhuhuhu....

kitorang gi hari Ahad (17/11/2013)
flight kul7.00pg..maknanya kul 5.00pg dah terpacak kat LCCT...first time kan...tatau cane rupa dalam LCCT tu...neves i tau...muahahah...!! disebabkan travel bawa anak kecik so xley checkin online...so beratur checkin luggage sekali...(kat sini kesilapan kitorang xletak baju spare anak2 dlm beg yg nak bawak naik flight....sekali jannah pOopOo kena plak baju dia...mana nak gagau baju ganti?? isk!) pas checkin, kitorang makan dulu...lapo plak pepagi neh...MarryBrown kitorang pagi tu...hehehe....pastu baru naik nak melepaskan diri kat kaunter kaStam...baru le turun pulak nak ke gate berlepas....pastu tunggu announcement flight kita gate mana...then jalan kaki gi carik kapal terbang mana nak naik...terus je sampai persimpangan ada dah staff tunggu tanya nak kemana then dia tunjuk arah mana nak kena pegi....


Jannah si Papa Joe yg pegang...motip? mama gayat ek...ekekekek...(korang tak yah sengih sangat ek) anak teruna i ler paling eksaited...tak tido2 walaupun bangun kul3pg td...dalam kapal terbang pun xtido dia dok tengok awan ler...laut le...matahari ler...layannnnnnnnnn....pastu pramugara/i ada kasik borang pengisytiharan yg kita kena isi ada 2 jenis yg dua2 pun kena kasi masa sampai nanti...yg sejenis lagi tu dia akan pulangkan keratan untuk kita simpan dan pulangkan masa kita balik sok.  Korang kalu gi 8 orang walaupun anak kecik sekali pun isi le 8 borang....retu pramugara/i kasik 2 borang je kat kitorang sbb anak2 xpayah KATANYA...bila time balik kena marah dgn kastam indon sbb kata kitorang hilangkan lagi 3 borang (borang untuk anak2) xke hangennn je Papa Joe?? cara cakap diorang tu macam nak isytihar perang je gayanye....huh!

Sampai Jakarta.....kitorang cari stesen bas....(tak rupa stesen bas pun hokey) ala2 duduk bawah bumbung tol tu tunggu BAS DAMRI. Punya la banyak bas damri ni lalu....tp yg nak ke STASIUN GAMBIR (stesen ketapi nak ke bandung) perghhhh.....jenuh tunggu!!! satu seat Rp30k. kitorang amek 3 seats.


Penangan bangun kul3pg...muahahah..!! tido dalam bas 3 beradik neh...mama n papa je berjaga sbb kat tempat orang kan...walaupun dah tau dah stesen akhir bas tu memang ke stasiun gambir, tp time ni le nak tengok2 tempat orang...


 Sampai le kitorang kat STASIUN GAMBIR dengan selamatnya...Maka Papa Joe pun beratur kat Loket 3 atau dalam bahasa kita Kaunter 3 beli tiket kelas pertama eksekutip gitu Rp90k sorang bersamaan Rm25 sorang. Pasan tak baju wafiy dah tukar? sbb masa dalam flight baju ijau tu jannah pinjam...so wafiy pakai jaket biru tu tak berbaju dalam...hihihi...dalam train ler baru dapat tukau sbb beg kan ada ngan kite....hehehe..ni lesson no.1 kalu nak travel lenkali.. :D:D:D

sampai kat bandung, kitorang naik angkotan kota a.k.a van mini yg xde pintu xde ekon. banyak gile kat sana n ada mcm2 warna, kena tanya orang le plak kalu nak gi hotel kita tu kena naik van yg kaler apa...plan asal nak naik teksi bluebird tp disebabkan kitorang kuO kot pintu belakang dari stesen ketapi tu xjupe sebijik pun teksi...bila dah naik angkot2 tu dia lalu plak belah depan baru nampak belambak teksi bluebird..huhuhu..
hujan dah mula rintik2 kalu nak menapak cari teksi lenjun anak2 mama...makanya naik gak ler angkot2 tu dengan tambang Rp4k/sorang dewasa shj. tp dok dalam van tu pun hampir2 lenjun...van boCor..uWaaaa..!!!

....bersambung lagi yek...sorry....



Selasa, 24 Disember 2013

Jakarta-Bandung....Part 2

Assalamualaikum....

Maaf le...kekangan kerja (bahasa surat...keh keh keh..!!) menyebabkan blog ni terbengkalai....sejak2 dapat bos baru ni, full swing perubahannya....and actually not 360degrees but 400degrees kay...huhuhuhunu...!!!

Citer pasal Jakarta-Bandung retu xabis lagi....ni nak sambung balik..huhuhuhu....

tp kali ni biOr le gambOr yang menceritakan segalanya...(perggh....ayat dalam hati ada taman neh!)

iNi le ghopenye tempat penginapan kitorang selama 3hari 2 malam di Guest House Fora Jln Gegerkalong
Tempat selesa, makanan sedap cumanya agak jauh dari tempat shopping...hehehe

Kenmain lagi kan 2 beradik neh sakan bergambo....tempat parking dia la sempit, boleh masuk 4 biji je kot...

Itu le dia ikan gurame terbang di restoran BELACAN, bandung hokeyy.....ikan talapia kalu panggilan kat mesia...ce try korang terbangkan ikan talapia korang...tiHa try dah kat umah....xberapa nak terbang ler kesahnye...hahahhah...!!!

Orang kata, kalu dah ke bandung kena try ayOr aLpukat (avocado coklat) siyes....tiHa sanGat suka...!! yang merah tu ayOr straWberrrrry....pergh..!!! ilOike jugeee...hihihi...
model ayOr sayer kiut kan? kikikikik

tu dia....model pace tea lemon...kitorang beli rege dia Rp90k....sedap...tp pak supir kata kalu pegi ke ladang teh dia boleh dapat Rp20k je..huhuhuhu....!!! xpe le..dah beli...isk!

ni time nak balik ke Jakarta dah ni...sinGGah rumah MODE jap jalan2...walaupun xbeli pape...

pin!pin! cepat naik cepat naik...kata si drebar bas...hahahha..!!

posing dulu sebelum balik..... :D

sama tak mama? tanya siwafiy...ni kat chihampelas mall...ronda2 di hari terakhir di bandung

aishh..!! sempat lak nak memain kat sini....biorkan..asalkan hati deme gumbira... :D
ni still kat chihampelas mall

Sampai dah Jakarta...kitorang lepak kat hotel fave pasar baru.....highly recommend hotel tu kay...sangat selesa
tp gambo ni kira gerai makan yg dekat sangat ngan hotel tu...nasi uduk yg tiHa tatau apa tp bila makan....lahaiiiiii nasi lemak upenye...hahahha...tp awas..!! sambal dia bole nangis meraung makan hokey...

ni le yG tiHa surf blog mana2 pun dok rekomen soh try....try sampai 3 botol terus...sekali bila minum...not my taste..huhuhuhu..!!

ni hari terakhir di Jakarta...baru balik dari jalan2 kat pasar baru, jakarta...kat jakarta pun ada pasar baru tau...saja bergambo kat situ nak korang tengok harga minyak kat sana hehehe....Rp6500 @ lebih kurang RM1.80 seliter je...

banyak lagi nak citer....to be continued lagi...xpe kan... :D :D :D

Isnin, 16 Disember 2013

Innalillahi wainna ilaihi raji'un

Assalamualaikum
Dengan rasa sedih nak gtau...pak mentua tiha telah kembali ke Rahmatullah pada 15hb dis 2013 jam 430ptg kerana sakit 'misteri'.

Pada saat dan ketika ini..shifa berumur 4thn, wafiy 3thn dan jannah 8bln. Walau pun umur mereka sgt kecil dan blm memahami kematian..tiha berharap mereka dapat mendoakan semoga roh tok wan mereka ditempatkan di kalangan org2 yang beriman....amin...!