ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Khamis, 28 April 2011

SuSu iBu...!!!

2 hari berkurSuS berkenaan dgN suSu ibU yanG diceraMahkan oleh Dr. Kamariah n Dr. Faridah meLalui SuSuibu.com.  YanG menariKk nye...kurSuS ini buKan SeKaDar ceraMah tetapi berkonSepkan perbinCangaN. beStLaH.....!!! xdek betuL xdeK salah tp bebaS untuK berSuara, memberi penDapat, bercerita pengaLaMan kitaa n tiHa raSa kurSus seperti ini patut diaDakan di seMua teMpat kerja xkira kerajaan atau swasta. Dan ada satu group aktif untuk pro SuSu ibu ni.

Bagi ibu2 yang dah beranak dan anak dah UmO 2,3 tahun, jangan raSa terLambat untuk menyuSukan anak tetapi produCe ler lagi...heheheh.....n cuba untuk menyusukan anak dengan susu ibu.  Macam tiHa, untuk anak pertama dah agak terlewat, tetapi tiHa usahakan untuK anak keDua...alhamduLiLLah agaK berjaya, wafiy skrg dah umO 8bulan dan maSih menyuSu badan.  Andai dapat rezeki anak ketiga sok, definitely tiHa nak bagi SuSu badan SECARA EKSKLUSIF.

Susu ibu ni kenGkawan, bukan setakat jimat koS SuSu, tp kebaikan untuk anak tu saMpai besar sok kita leh lihat peRubahaNnya, xde yang leceh pasaL nyuSu badan nih, tp menambahkan dan mengeratKan kaSih sayanG lebih dan lebih dari kita bagi SuSu foRmuLa.  bukan bagi susu forMula tu makNanya tak sayanG tapi biLa kita bagi susu badan senDiri ianya lebih iStiMewa dan lebiH kasih sayanG....cuba lah kaLau taK perCaya....

pastu, meLaLui kuRsuS ni gaK memaCam iLmu yanG tiHa dapat termaSuk cara2 naK memperbaNyaKkan SuSu, cara2 naK mengaJar/melatiH anaK, hOrmOn2 ibu yanG menyuSu...uiH memacam ler, cara urUtaN pOn ada beLaJar tauu....raSa 2 hari tu maCam taK cuKup untuK expLOre sMe...huhuhuhu...!!!

PenceraMah laK spOrtinG gilOS....tanya apa SaJa...mereKa berSedia untuK menJawabnya...mereKa bertinDak seCara suBjeKtif. tu yanG beSt tu...thanx dr. kamariah n dr. fariDah....kaLau naK tahu lebih lanJut berkenaan penyuSuan SuSu ibu nih...dijeMput untuk meLayaRi...SuSuibu.cOm...okayy....

Isnin, 25 April 2011

wafiYku SaYanG...!!!

beLeK nye beLeK terJupe le gambO adiK yG enSeM....nengOk mate dia...waLLaweiiiiy...ntaH keNan ke Sape maSe ngandOnGkan die ntah...mater dia buat aii terGuDaa....tp tanG idOnG tOh maMa taK taHan....memanG ketUruNan....hahahahha...!!!

mama pOn taK paSti tiMe biler le papa dia dOk aMek gambO nih, daLaM paDa naK beLek2 gambO naK upDate bLoG mama berkenaN nau ngaN gambO nih....naK upLoaD gambO kaKaKk...aiSeh tunGGu puNya tunGGu....kuOr 'security error'...aiSeh...mater dah ler liplap liplap nih...so uplOad gambO adik duLu...

NATURAL PARENTING

heheh...tu naMa kuRSuS yanG tiHa keNa attenD sOk...baCa tajOk nye caM taK semenGGah jek kaN...? tp sebenaR-benaRnya ianya satU toPikk yG sanGat2 menariKK...paDa tiHa ler...menGenai penyuSuaN SuSu ibU...taK raMai yG betOi2 conCerN paSaL SuSu ibu nih...tetaMbah ibu yanG berkarieR nih...

TiHa maSa anaK 1st aGaK ketinGGaLaN paSaL nih...dan tiDak berSunGGuH2...So..dapat SuSu kan SyiFa (SuSu baDan) hanya 4bulaN..tu pOn dah Start caMpO2...dah aLhaMduLiLLah...denGan Si aDik yanG tembaM daN mOlat tOh...dapat ler SuSu kaN dia..saMpai skrG dah masOk 8 buLaN...kaLu leh gi saMpai 2 tahOn...iii LiKe...!! hehehe

untOk esOk nih, kuRSuS keSedaraN...daN maiNtaiN....naK kaSi SuSu sentiaSa banyaKK...apa pOn iSi nye esOk..akaN tiHa publiSh kaN di SiNi untuK kita seSaMa kOnGsi iLMu kepeNtinGaN SuSu ibU....

Sakit PingganG

" aduih...papa...kang papa tolong picit pinggang mama ni leh tak..? aduih...
hehehe...statement nak manja2...tp hakikatnye tiHa memang saKit pinGGanG...aduihh...!!!
dah baper hari dah nih...nak anGkat berat sket tak leh...nak rukuK pOn problem weh...aduih...

papa selaLu sakap..." tu laa, mama ni dah tuaa..." erk...ni statement banyak maksuD nih...hahahha...!!
bukan pe, ntah nape sakit pinggang..sengal2..sakit2 gitu...dok lelama pun takleh, cane nih...??
ramai kate gi ler urut...bukan xmO..tapi aLmaKlum le dok kat bandar nih mana nak carik tukanG urut...? yanG ada pOn haRgannnnyyya...aiSeh...lu pK ler senDiriKK..!!!

ni naK taMpaL kOyOk...hehehe...tua pOn tua laa..tp kaLu uDah saKit cenGGinik cane le pLak.....sakit ni sebelum gi RAC hari tuh lagik....bawak ke sekarang....sekSaan sunGGuh....ni belum umO 50..dah 50 soK habiS ler aii gini......aLahai papa...janGan cariKK lain lagik....jap mama try cariKk ubat muDa kembaLikk...hahahhaha....!!!

Khamis, 21 April 2011

PAC oh...PAC..!!!

gue capeK.....!!! hahahahha...!!! lega dah pas gi kementerian kesihatan nye...tak ler sesusah yang disangka or mungkin sbb tu kalik ketige gue sertain...hahahha...!!! harap2 dapat laaa..... letih sudaa dok sini....bukan tak happy keje kat sini...happy sesangat...tetambah kat bahagian korporat yg bos nyer teraMat ler baiKk bikiN wa jatUh seNtaa......!!! tapi....sesia je wat degree walaupun result tak ler sebaik mana....tp masih nak beraDa di takUk lama....

kalu ikut kan cita2ku...tinggi tOh....nak sambOng study lagik nih....tetambah bos lak bagi sokongan penuh....siap cakap nak wat letter lagi supaya risda biasiswa kan...hehehe...!!! tp apakan daya ku...rasa2nya tak mampu nak belajar WAT MASA INI ler...sbbnye, bila dok opis...bz nye ngalahkan pegawai...bila balik umah...lagik bz darik dok opis...!!! mujUr ler dapat sOmi yG sangat2 memahami, pinggan mangkuk tu bukan lagi masalah ku...hehehe...!!! kalu bab anak2 lak...mmg papa mithali...pergh...!!! bangga le tu papa bila baca nih...hahahhaha...!!!

Yang anak jantanku tuh...xley nengok mama ni nak bersantai...nak bawah ketiak mama....yg si kakak lak...ada penyakit 'deng**' sket, adik berkelek...kakak pun ndak gak..hambeKk kO...kiri kanan nih, yg peLik nye, mama tak gak kuRuS2...hahahha...!!!!!!!!!

Cane le kehidupanKu bila dah jaDik pegawai sOk...huhuhuhu...!!!!

Selasa, 12 April 2011

YoYonG....MaMa...YoYonG....!!!

taKdi citer2 ngaN adiK tiHa....paSaL anaK seDara dia yG daH panDai berKata2 nih... paGi taKdi keLaKar siOt...maSa tiHa tengaH runGsinG driVe gi keje...jeM.....tetiba si KaKaK...

"maMa..yOyOng...yOyOng....!!!" time tu kaLu leh berguLinG laM keter mmg tiHa berguLinG dah...keLakar...ingatkan apa keS...upe2nye dia men ikat2 tali kat tangan..dengan muke berkerut konon2 mintaK tolong soh bukak tali tuh....paDahal nye bukan terikat betul...dia saja2 mcm tiHa seLaLu buat kat dia maSa adiK dia men paNjat2 badaN...mintaK tolon dia le konon sbb adik buat mama....skaLik dia pLak mintak tolong kat mama...hahahah...!!

xle runGsinG sanGat biLa ingat geLagat anaK2...hehehe...
kat pC opiS ni xbanyaK sanGat gambO family/anak2....pc kat uMah lak tak berkeSeMpataN naK guna...biLa saMpai uMah lagiK bz dari dOk opiS...hehehe naK ler poSt gaMbo2 sweeet aNak2 kat sinih...umph...

WiSh Me LuCK...!!!

berkObaR-kObaR kaLi ni naK gi PAC...anD 4 ur infO my prenZ...PAC tOh prOgraM aSSeSSmenT CentRe untuK mOhOn greD41...mCm kO maZ untunG ler tiMe kO dapat gred41 duLu xDeK pAC lagiKk...skrG nih mn2 jabatan/keMenteriaN pOn naK kena gi exaM...luluS exaM baru gi PAC...paS PAC baru gi intervieW....luluS intervieW baru ler dapat keJe tOh....sekian...heheh...!!!!

Dalam PAC tOh aDer le ujian bertuLiS...perbinCanGan...penguCapan awaM...BM & BI yeK...!! so coMpete le ngan bebuDak yG fresh grad nih...!!
tuh pasaL ler 10x pegi PAC tak gak luLuS2....hahahhaha...!!!

So, kawaN2 ku...akaN ku uSahaKan gaK untuk jadik peGawai caM koranG...doa2kan i kay...hehehhe....aSSaLaMuaLaiKuM...

Rabu, 6 April 2011

MuSiM PAC.....

HuHuHuHuuuuuu......sekaranG ni muSiM PAC laK raSanya...buLaN lepaS gi 2x...KementeriaN PeNeranGan daN riSda puNye....paStu buLaN ni naK gi yanG KeMeNteriAN KeSiHataN nye LaKk..... kuRuS i caNi...hahahah...!!! dapat taK gaK kate papa jOe...xpe...cube2 naSiB...aDe reZeki mana le taHu...jadi peGawai GreD A pLaKk...hihihihi...!!!

PAC RISDA tiHa siap laRi 2.4km lagiKk....yanG beSt nye...tiHa ler oranG teraKhir saMpaii...xtahaN siOt...baDan dah taK fit...naK laRi traCk yG buKit buKau...maNe naK dapeK nyee.......!!! gi aKhir buLaN hari tu...saMpai hari ni tiHa dOk saKit baDan lagiKk....pinGGanG, kaKi sMe lengOh taHap gabaN....hahahah...!!!!

weh...18 Apr ni nak Gi lagiKK...wiSh me beSt of LuCk....paSni keNa start skipinG enGLiSh...hihihihi....dah laMer taK bruSh up...kat sini pOn mane aDe peKtiS speaK in enGliSh...caKap pOn bahaSa meLayu paSar...di paSarkaN lagiKk...hahahah...!!! So genG...doa2kaN tiHa kay....