ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Jumaat, 26 Ogos 2011

SeLaMat Hari Raya...!!!

SaLaM Rayer kat kenGkawan...
ada 4 hari laGi paStu dah boleh sarapan pagi...heheheh...
apa peraSaan KoranG naK beraYer nih? tiHa...hmmmm...tak berasa nak beraya pOn...walaupun raya di Perak.  Kepala serabut nih, pas raya ni papa Joe jadi penganggur terhOrmat. masalah besO tOh...mana nak carik duit nak tampung segala benda nih...arghhh......

ada sorang sahabat cakap....kan ko penah susah daripada ni dulu......
betul...tp dulu idup berdua je...makan ke idak ke..ikan kering ke telur mate ke...ada aii kesah?? skrg dah beranak pinak ni..sanggup ke nengok anak tu xminum susu? larat ke nak cuci umah sari 3,4x sbb anak tak berpempes? nak kata apa kat taska bila tak bagi pempes? lainnye masa idup berdua dgn dah bertiga berempat nih...bila papa joe tak keje...tiha bukannya susah ati tak makan...tp susah ati pasal perbelanjaan anak2......

mak tiha lak dia start ngungkit cerita lama....dulu masa malbad dgn papa joe, tiha ada niat nak benti keje RISDA ni dan ikut dia dok Ipoh...tp mak tak bagi benti. so skrg mak ungkit la..dia kata nasib baik akak tak benti keje...kalu tak korang dorang tak keje apa nak bagi makan kat anak2? hmmm...tiha jawab rezeki tu datangnye dari Allah, mcmana kita buat keputusan hari ni mencorakkan kehidupan kita ms akan datang. Yelah, kalu papa joe keje kat Ipoh yang dah memang tempat dia, mana lah tahu ntah2 skrg nih dah jadi manager...hehehe...tiha cakap kat mak lagi, cost of living kat sana pOn tak le tinggi mcm kat sini, tetambah lak papa joe dah ada umah pon kat sana, xrunsing nak bayo sewa lagi...tp kalo soh pindah ipoh skrg ni...tiha xmo dah...hehehe...bio le anak2 skolah dan membesar kat sini.....

skrg ni bersabo je le dulu...ini antara ujian yang Allah nak bagi supaya kita ingat kat dia.  Kita ni kenkadang kat atas...nanti ke bawah gak...segala yg berlaku ada hikmahnya.  Semoga papa joe dpt le keje lain cecepat...xle banyak hutang tertunggak nanti....amin...

So, korang sme...selaMat Hari Raya eK....dan tiHa mintaK maaf le kat koranG kaLu ada terKaSar baHaSa  terbiaDap biCara...hehehe....yG balik kG jejaOh tu hehati di jalaN rayer...ingatlah orang tersayang...hihihi...

p/s KING OF THE HELL...ko berayer balik kg mana yek? hahahhahahahhahahahahhaha........

Khamis, 25 Ogos 2011

aHmaD aLbaB

ni bukan naK citer paSaL aHmaD aLbaB jaDik kayer ek...
ni paSaL aHmaD aLbaB nanGiS dari tiMe morey sampai saHur..
adeSSs.....

SemaLaM ameK EL...wafiy deMaM..menanGiS jeK dia..
bagi susu xnak..bagi roti xnak..bagi nasi xnak..bagi biskut pn xnak
bagi bola...nangis...bagi kunci..nangis...bagi henpOn..nangis..
bukak tv..nangis..bukak cd katon..nangis...adus..sakit apa ni nakkkk...

xtahan nye pasal..semalam cuti cemas pepagi dah tertonggok
depan klinik....kesian ke wafiy xtido...kat mama pOn lagi le
kesian...heheheh....

sekali doktor cakap, wafiy kena tonSiL laaaa...tekak bengkak
padan laa bagi apa pun nangis ala2 aHmaD aLbaB...adus...
hari ni demam dia dedor2 lagi..tp malam td dia tidor gak le
walaupOn xberapa lenaaa...at least tidO laa..doktor kasi ubat
batuk yang mengantuk nye...lega sket....

alahaiii anak oMakk....

Isnin, 22 Ogos 2011

MaLaySia oH taNah AiRKu....

Huh..paGi taDi kOir beb...ni bidang baru setelah 6 tawOn keje kat RISDA. tinGin pLak nyanyi2 berkOir..
kalu nyanyi sOranG2 mampOih xkuOr sOre...hahahahha.....

hari ni perhimpOnan buLaNaN RISDA...masOk kOir saLah satu nye laGu patriOtiK..maLaySia Oh taNah airKu...maSa peKtiS biaSe je raSe..tp biLa ateh peNtaS..haMbiK kO..mereManG buLu rOme...siap berseManGat jitU lagiKK....

tetaMbah datO' KP siap berDiri laGi memberi semanGat...pergHH.......

MalaySia Oh taNah airKu.......

Khamis, 18 Ogos 2011

BoS ku yG haKu reSpeKK 88x tabiKK....

6 tawOn keje kat riSda nih dah upenye...jap je...tup2 6 tawOn...
sepanjanG 6 tawOn nih..dah dapat 4 oranG boS...
tp boS seKaranG ni ler yG paLinG gua...superb tabiKK...
dah ler geLiGa....baiK ati...dan yG pentinG..sesanGat understanding...

eNtry kaLi nih memanG naK buat puji2an buat
Tn. Hj. Mohd Ihwan b. Sudim.....
memintak laaa..selagi tiHa taK tukO jawatan...biOr le dia ni
yanG jaDi boS tiHa saMpai penCen...

pG td tiHa buat biCara hati ke hati...(ewahh)...denGan boS...
berkenaan papa Joe yG kaMpeni benKrap nih..
naK mintaK jaSa baiK die la rekemen kan kat anaK syariKat...
dan KebetuLan pLak anaK syarikat yg satu ni naK pakai despatCh..
tp yG beSt nye boS nih...siap cakap lagi...gaji tu tak berapa okay
dengan husband u..kat dawama kan dia sbg storekeeper ni dah kira
turun gred...ternganga jap tiHa..bukan pe...tiHa tak pK pOn bab
tu...pK janji papa Joe dapat keje..dekat n tiMe keje yG saMe..
daripada papa Joe jaDi SURA RUMAH... or keje xmenentu..
pe SaLahnye keje kat anak syarikat RISDA...mmg le gaji
tak tinGGi caM sebeluM nih...tp kira okay pe...kan?

harap2 boS dapat le bantu......
dan papa jOe dapat le keje cepat hendaknye...amin...

Rabu, 17 Ogos 2011

beraYer kat mana....??

aSSaLaMuaLaiKum...

hari ni dah 17 ramaDhan...kejap je plak raSa nye...
tup tup dah nak rayer haa....korang rayer mana?
tiHa rayer kg. papa joe kat perak...
tp rayer ke-2 balik KL dah sbb raya ke-4 keje
seperti biasa......

sekali sekala nak try la cakap kat papa joe..
raye kat umah je...umah sentul tak yah balik,
kampung pun xyah balik.....KONFEM papa joe
xmo...mesti dia cakap..sementara mak ayah ada
ni kita balik laa...dah xde so lain le cerita...huhuhuhuhu.....

p/s : balik le beraya ngan mak bapak kita, setahun sekali je pun, belum tentu kita sempat lagi beraya tahun depan......

Selasa, 16 Ogos 2011

"KaKaK naK gi teScO....."

Alhamdulillah, hari ni bonus masuk...boleh lah bayar hutang....bank pOn dah kol sari 8x mintak utang...hehehe...hari ni ai byr kay...dah bayar kang dok dendiam jgn kol2 lagi...hehehe

Pagi tadi masa nak antO shifa n wafiy gi taSka..mama caKap kakak gi sekolah belajar rajin2 tau, nanti mama bawa kakak gi tesco kita gi cari kasut...

sampai je taska, shifa nangis takmo sekolah...

"kakak nak gi tesco...!!!"

halamak..!!! papa jOe cakap...balik sekolah karang laa..skrg kul 7pagi tesco tak buka...
shifa dok nangiS lagiK xmO turun kete....papa joe dah jeling mama haaa...tu lah sape sOh sebOt teScO.... hehehe...sengih je le....

mama puJuk shifa cakap nanti balik sekolah kita gi okay...
pastu shifa pelok mama ciOm maMa...siap pesan kat mama...
"ok mama, balik sekolah karang shifa bawa mama gi tescO...." ...pulaK dah....

Isnin, 15 Ogos 2011

Cuti YanG MembaHagiaKan...

SaLaM kOranG sMe....

2hari cuti...best kan...? hari jumaat hari tu....kitOranG gi windOw shOppinG...tp tershopping gaK..hahahahha...!!! papa Joe xley tahaN naK beLi gaK..simpan2 duit sok terguna wat mende lain....dah xmembeli baJu anaK katanye...dpt ler sepasang sOranG...

Kat Mydin harga baju budak2...dari RM29.00 ke atas. tiHa dah kerOt daHi...wafiy saiz 14..so boleh dapat rM29.90. tp shifa saiz 20 up sket harga RM39.90. Cotton biasa pOn RM35.90....ish..nak beli gak ke ni.. tiHa ajak papa joe gi carik tmpt lain dulu...kalu le mydin ni paling murah...esok2 pulak datang balik. raya lambat lagi pOn...seb bek papa joe kata ok.

peh tu singgah Hari2...mahal sket dr Mydin...kedai2 sederet ngan Hari2 tu abis kitOranG terJah...hehehe sampai ler kat kedai MadraS...kedai hindu tp ada jual baju kurung/melayu. Baju shifa RM19.00 tp pilihan tak banyak. Wafiy nye RM29.00 (merata dah pegi ini le paling murah). So, papa joe kata beli je le..warna pOn okay sedOndOn dua beradik nih...tiHa pOn dah letih...bukak pOse pOn dalaM kedai hindu tu.... papa joe pasang radio hp nak dgr azan...hehehe...

Sabtu...
letih nye pasal..seb bek smpat sahur...ikan goreng ngan masak sambal tempoyak (ni kakak kat opis bagi). pagi tu kitorang gi econsave cheras dan giant taman permata. nak cari kad raya bos pesan soh beli. sesambil tu survey kasut bebudak. Kasut wafiy dapat ler kat econsave, kasut sukan RM10.00 (siap ada lampu lagi...) heheheh...kasut shifa tak beli lagi...xdek yg mama berkenan (dr segi harganya) hihihihi..kalu dari segi rupa...banyakkkkk....

Menu buka pOse hari sabtu >>>> MURTABAK MEGI n MEE KARI KERANG.... pergh...!!! pandai gak tiHa maSak upenye...hehehe...

Ahad...
dok umah je...relek2...petang mak n bapak datanG...ni standard kalu tiHa tak balik sentuL konfem diOrang sampai..bukan lama pOn...kul 2.30ptg sampai..kul 3 lebey dah nak balik....dapat jupe cucu kejap pun xpe... pastu hari ahad best sbb hujan...sejuKKk sket...best tidO..hehehe

Menu hari ahaD >>>>> CEKODOK PISANG n CHAR KUEW TEOW.....fuyOO...terel tiHa buat tOH...hahahha....papa jOe cakap....kira nak jadi dah le tOh...char kue teOw ni sedap kalu mam pas masak, ni buke kol7.30 tiHa kul7 dah masak...kembang le kuewteOw nye...xpe...cube lagi di lain masa...hehehe

Jumaat, 12 Ogos 2011

shOppinG...tp syahDu...

SemaLaM papa jOe aJak gi MyDiN hari Ni.....dia kata naK beLikan baJu untuK anaK2... mama taNya ada ke duit..?? hmm...cuKup le kOt untuK baJu anaK2 katanye... siaN pLaK haa.... minGGu depaN dia bZ naK wat keLuaraN...dawaMa koNfeM tutup....so buLaN ni kena abiSkan buKu2 yG aDa kat stOr.

xpe.. hari Ni kitOranG surVey duLu...windOw shOppinG...dapat gaJi sOk baru beLi...pepanDai ler tiHa caKap kat papa jOe nanti....simpaN le duit dia yanG aDa ntaH banyaK mana tu untuK keperLuaN laiN...

kOranG daH shOppinG??

Khamis, 11 Ogos 2011

cempedaK gOrenG 6 uLaS RM3.00...huh..!!!

Semalam gi bazar raMaDhaN kat taSek, aMpanG...memanG biaSe gi situ...papa joe tinGin naK maM cempedaK gOrenG...bau sedap katernye....naK le gi beli...tp itulah peMbeLiaN paLinG taK iKhlaS skaLi... apa taK nye...6 uLaS 3HenGGeT....mahaLLLL.....!!!

Jadi kitOranG buKe pOSe ngaN ceMpeDak yG dibeLi penOh taK ikHlaS tOh...membara jeK nengOk cempedaK tOh...hehehe

Rabu, 10 Ogos 2011

bOnuS oH bOnuS....

Huhuhu.....biLa dgr bOnuS nih...syOk jek kan....? tp, tiha lak beLuM dapat bOnuS lagi tp dah abiS dah nih...huhuhuhu... ye la...papa Joe kan maSih dalaM cuti TANPA GAJI....bulaN ni sangat2 seSak untuK bayOr perbelaNjaan...syuKurlaa aDa bOnuS...duit tu ler naK beli baranG untuK anak2 berayer...mama n papa xde baJu raYer xpe..janji anak2 didahulukan...hehehe...

korang dah prepare apa utk rayer?

Selasa, 9 Ogos 2011

i'm tOuCheD...!!

tiHa paGi ni datanG keje dengan penOh senyuMan....

buKan SahaJa diSebaBkaN kepriHatiNaN Dato' Seri Najib yanG kaSi 1/2 bulaN bOnuS....
tp diSebaBkan beberapa perKara gaK...

yanG pertaMa...
sMS dari seOranG saHabat yanG priHatiN berKeNaan kegawataN kewangan sayer....
dia tanya tengah2 gawat ni pOn naK pinDah gaK ke? hmmm....bukan naK sangat pOn...
tp terpaKSa memanDangKan dOk nyewa uMah oranG....daH tuaN uMah naK
baLik uMah dia taKKan kita naK meLawaN pLakk....tuan uMah warning awal2
je..dia taKmO juaL umah tu...sbb anaK dia naK kawin buLan 9 ni..so mgkn awal
tahOn depaN naK pinDah uMah tu...so dia kaSi ler maSa untuK kita cari rumah lain....

yanG kedua...
xdisanGka2 boS tanya seMaLam....hubby keje dawama ye? eh eh..cane bos taU eK?
dia cuma dapat melahirkan rasa simpati..sbb nak tolong pOn xtau naK tolong cane...
xkan nak bagi duit 3juta pLak kat tiHa ye dak...hehehe....so dia bagi naSihat je le...

tu je...keprihatinan pelbagai pihaK membuatkan tiHa raSa terharu..
terima kaSih banyak2.....

Isnin, 8 Ogos 2011

maHaLLLL...!!!

Minggu lepas dapat la 3hari masak ( laksa, laksam n bihun goreng ) untuk buke pose.
2hari lagi beli kat bazar Ramadhan... MAHAL lah sekarang ni. nasi lemak lauk ayam seketul RM5.00.
Murtabak nipis RM3.00. kueh onde2 6biji beso sket jek dari guli, RM1.00. Kalu ayam golek lak,
RM18.00 sekor beso burung merpati...(hehehe).

time2 gawat nih, harga banyak naik.  kena masak gak ler pasni walaupun sampai lambat kat umah.
xpe...pindah umah baru sok leh sampai cepat sbb dekat dah ngan opis...hehehe

Rabu, 3 Ogos 2011

anaK bapaK...

Ramai kater wafiy caM papa die...ye ke?
bley maSuk cOnteSt serupa tapi xSame ke nih?


kalu yang ni ada rupa mama tak? hihihihii
xdeK gaK? xpe le....nak wat cane kalu dah potostet.....

Selasa, 2 Ogos 2011

LaKSa SarDin pOn sOdap....!!!

AssaLaMuaLaiKum....

KoranG buke menDe semaLaM? hehehe...tiHa kuNun2 nye cakap la kat papa jOe...
kita makan nasi time saHur je..time buke kita mamam mee ke bihun ke..kueteOw ke...
bab mamam papa jOe no haL nye dia... maka, semalam tiHa buat juLunG2 kaLi nye buat laKSa
yanG tak cukup bahan....hehehe...memanDangkan nak prOses ikan je agak lama, so tiHa maSak cara shortCut...(nengoK resepi kat internet gak ni) heheh... guna sardin dalam tiN jek...
kira menjadik gak walau pOn daun keSom xdek...guna kantan je...jadik lah nak mamam berdua...

ada belen sket kaSi le kat jiraN sebelah buat moreh...hmm...hari ni nak try laKsa gOreng pLak...
ada le sket belen laKsa nye...tiHa beli laKsa baSah so xley simpan lelama....hari ni kena bagi perabih..
jap gi nak tengok resepi laksa goreng plak...heheheh....

Isnin, 1 Ogos 2011

keSabaRan yanG teruJi.....

paGi tadi baru jek jaDik uStaZah...xdan bape menet kenDian...jiwa dah merOnta2 nak maki-hamun seseoranG apabila menDapat panGGilan hanGit yanG menGatakan dah xley men dart time opiS...hehehe....

bukan pe...men dart bila time free, mcm aii bile boS xde le...xkan bos aDe gedik gak nak men gak...lagi pun men dart bukannya aktiviti beramai2 yang memerlukan kekecohan....dan bukan nye permainan yang memerlukan masa sampai 3,4 jam..dan bukan juga permainan yg perlu gi keluar dari pejabat...indoor game maaa.... yang dengki sangat sampai guna nama bos watpe.... aduyaii...

ni dah bape kali taip padam taip padam...nak tapis ayat agar tak ler terlalu mencarut dan mengarut di sini... juz nak melahirkan ketidakpuasan ati sbb seramai 10 staff yang men termasuk 3 pegawai (bukan pada masa yang sama eh...harap maklum) sekadar mengisi masa lapang....keje gomen sey...musti le ada masa lapang.... apa salah nye main jap, time keje wat keje time free main le jap release tension.

yang pelik nya, kalu datang lambat, keje tak siap, kuo opis lebey 2 jam, keje tak semenGGah...camtu xpe plak..... ??

aHLaN wa SaHLaN ya RamaDhaN......

alhamdulillah bertemu lagi kita pada hari ini...dan dapat jua kita bersua dengan ramadhan al-mubarak pada hijrah 1432 ini. Semoga dengan kehadiran ramadhan ini akan menceriakan lagi kehidupan kita, insya-allah. Sahabat2ku, ambillah peluang ramadhan ini untuk kita memperbaiki kehidupan agar menjadi lebih taqwa dan beriman.

Jazakallah hu khairan...sekian dari Ustazah Fatihah hari ni.

p/s heheheh.....