ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Khamis, 16 Julai 2015

Esok rayaaaa....??

Assalamualaikum,

Ya Allahu Akbar, tau-tau je esok dah nak raya?? Betapa masa mencemburui kehidupan kita kan..... diam xdiam Ramadhan sekali lagi meninggalkan kita dan apakah peluang kita akan bertemu dengan Ramadhan yang akan datang....huhuhu.....

Doa terbaik tiHa pada Ramadhan kali ini, moga2 setiap kali bertemu Ramadhan ada peningkatan amalan Insya-Allah untuk tiHa buat bekalan akhirat nanti.  tiHa sedang cuba untuk membudayakan amalan sepanjang Ramadhan ini untuk tidak hanya di bulan Ramadhan tetapi juga sepanjang tahun.  Marilah aminkan doa tiHa ini agar mati kita besok adalah matinya dalam iman.  amin.

Bagaimanakah persiapan raya korang?  Alhamdulillah, tahun ini, kami sekeluarga bersederhana dalam segala benda.  Baju baru pun hanya untuk anak2 Papa sponsor baju melayu/kurung, mama belikan yang kasual dan kasut.  Mama papa dapatla sorang sepasang, jadilah buat nak beraya di kampung emak di Pahang.

Tahun ni, raya pertama turn keluarga tiHa di Sentul.  Raya ketiga nanti baru balik ke Beruas, Perak kampung Papa Joe.  Tu pun xambil cuti lama...mmg xnak ambil lama sbb nak simpan cuti sempena nak beranak ni.  Cuti tahun ni boleh di bawa ke hadapan, manalah tahu dah ada anak kecik nanti, macam2 dugaan yang kita tak jangka.

Puasa tahun ni, tiHa xmampu berpuasa selama 2hari....sebab...senak perot...dugaan ibu mengandung berpuasa....huhuhu....xpe le, nanti cari  masa sesuai ganti puasa.....sbb lepas ni akan jadi dugaan ibu menyusu berpuasa pulak.....kena get ready mental & fizikal kan.....

So, kawan2, tiHa doakan yang terbaik buat semua.  Semoga kita semua dirahmati dan dilindungi Allah hendaknya dan diharapkan kita dapat lagi bersua dengan Ramadhan akan datang, Insya-Allah.

Ilal liqa' Ya Ramadhan.

Rabu, 8 Julai 2015

err...seminggu lagi raya???

Assalamualaikum,

Rasanya macam baru semalam tiHa  post pasal kejappp je dah seminggu puasa.  Hari ni bila tiHa login balik....Allahu Rabbi....lagi seminggu je puasa pastu dah raya.....betapa cepatnya masa berlalu.

Alhamdulillah, shifa wafiy dapat berpuasa dengan jayanya....tiHa kasi gak cuti hari sabtu ahad untuk tak berpuasa...tp alhamdulillah, anak-anak kental mama ni, kalu sabtu diorang xpuasa, ahad diorang puasa. Kalu sabtu berpuasa, ahad diorang cuti.

Selain puasa, tiHa ajak juga diorang solat, macam wafiy tu...nak bagi semangat sket....papa joe belikan jubah khas untuk solat.....memang 'ada mari' semangatnya tu.....mama doakan anak-anak mama jadi anak yang soleh dan solehah.  Semoga langkah kecil ini menjadi satu langkah besar anak-anak untuk menjejaki pintu syurga, Insya-Allah.

Tiha ada baca buku mendidik anak tulisan Dr. Hasan Hj. Mohd Ali.  Memandangkan wafiy ni agak hiperaktif, bermacam perkara yang tiHa cuba apply kat dia supaya dapat mengawal kehiperaktifannya itu.  Salah satu caranya ialah menyediakan kemudahan terhadap anak-anak.

Contoh, jubah tadi.....papa dia sanggup belikan asalkan si anak tahu apa kegunaannya.

Contoh lain - beli almari khas untuk pakaiannya.  Izinkan dia untuk mengemas dan mengatur pakaian mengikut kehendaknya.  Atau pun, pembelian buku.  Jika dia ingin menulis/belajar atau sebagainya, tanggungjawab ibubapa menyediakan samada beli baru atau ambil majalah/buku lama untuk anak terokai.

Tiha tak pula hebat, tp dalam proses mencuba untuk didik anak-anak sebaiknya.  tiHa sayang anak-anak dan memang mengharapkan doa mereka lah yang akan menjadi penerang kubur andai tiHa mati nanti.  Memang benar kata orang-orang tua, melentur buluh biarlah dari rebungnya....jadi ini lah masanya untuk didik anak-anak kita.  Tahap kesabaran perlu dipertingkatkan sehari-hari kerana anak-anak hebat ini bermacam ragamnya.  Apatah lah lagi dalam era millanium ini.

Penggunaan ayat 'siapa tak sayang anak......' macam kurang relevan sementelah pelbagai berita penderaan terpapar di facebook dan kaca tv.  Sentap..!!! makin dekat kita dengan akhirat sbb manusia sendiri dah hilang keperimanusiaannya.............

Jumaat, 26 Jun 2015

bukit tinggi..berjaya hills resort


Assalamualaikum...wbt.

Pejam celik dah seminggu Ramadhan berlalu kan....
Shifa Wafiy alhamdulillah, dapat lah 3,4 hari berpuasa penoh walaupun setiap petang merengek
dahaga....sabar je la...

Hari ni, tiHa nak cerita pasal ronda2 ke bukit tinggi, pahang...
emm...my comment....kalau nak honeymoon sesuai la kot....
kalau takat bawak anak2 macam tak ada apa aktiviti sangat...
Jadi, kat sini tiHa post gambar anak2 yang sangat gembira dapat ke bukit tinggi.
Yang seronok tu bukan sbb dapat berjalan sangat, sbb sementelah 3 minggu tak jumpa mama
sebab mamanya kursus wajib untuk pengesahan jawatan di IKPK Pahang.
So, hari menjemput mama balik, mama ajak papa singgah beberapa tempat bagi
menghiburkan hati anak-anak....nak ganti balik masa semasa mama xde....


Dah lama diorang teringin....kasi can la kan....
Si kecik ni pun nak jugak.....bagi merasa naik je le...nak tunggang awak tu kecik lagi...huhuhu
masa umor 2 tahun dia ada sejarah dengan kuda....kuda gigit dia...
skrg dah hilang fobianya......
apa laaa yang dibeleknya ntah...
apa ntah yg orang seronok sangat kat sini......setakat bangunan oversea ni...tiHa xteruja lak
ada magician jalanan.....seronok shifa wafiy minta belon
okayyy.....no komen...!! hahaha
xpenah lagi dapat ambil gambar dia dalam keadaan senyom...
mahaiiiinya la senyoman awak anakk oiii...

Selasa, 23 Jun 2015

Kejap je dah nak Seminggu Ramadhan.......

Assalamualaikum,

Maka hari ini hari ke6 kita berpuasa.....

Shifa Wafiy?? adess....budak dlm proses kan....bangun sahur tiap-tiap hari tp puasa penuh belum tentu...hihihi....setakat ni Wafiy dapat puasa penuh baru 1hari....manakala shifa....2hari....hmm...jadi lah sebagai intro untuk umur mereka....shifa kali ni banyak culas sbb dia jadikan wafiy sbg contoh...sayangnye laaa....tp xpe la...xmau terlalu memaksa.... sambil2 tu tiHa ajak mereka solat, xpuasa xpe janji kita sama2 memperkukuhkan solat.....

Awal Puasa Hari tu, tiHa outstation ke Pekan, Pahang dan menginap di Hotel MSGarden.  Wow!! baru ada kelasss jahhh....hihihi...biasanya tiHa ambil hotel bajet je.  Tp memandangkan bulan puasa ni, tiHa ingat nak lah cari hotel yg siap bagi sahur sekali...tambah pula tiHa bawa anak2 tanpa Papa Joe....dan Hotel MSGarden merupakan antara pilihan terbaik untuk menginap.....alhamdulillah, credit pada my dear frenz, Ikien yang rekemen n siap booking kan.....

So, tiHa pun nak rekemen pada member2 yang tersesat baca blog ni, boleh try MSGarden Hotel ni, menu2 sahur pun menarik, hari tu diorang serve kari ayam, sayur campur, sup daging, sambal udang, pastu salad dan ulam-ulaman (bole nak cara kampung or western) buah2an, air 3,4 jenis termasuk air fresh orange. Oh....heavennnn rasanya tp sayang nafsu sahur xsama mcm nafsu berbuka kan? heheh

And so sorry, tiHa ada ambil gambar....tp gelap pulak....xde kualiti sangat....hehehe....maybe lain kali laa ek...and terima kasih menyinggah.....selamat menjalani ibadah puasa.....

Khamis, 18 Jun 2015

Ramadhan datang lagi

Assalamualaikum,

Alhamdulillah kita dipertemukan lagi di Ramadhan Al-Mubarak pada tahun 1436H ni.

Shifa wafiy pun dalam proses belajar berpuasa....Tahun ni nak train wafiy pulak sbb dia belum dapat berpuasa penuh 1hari....Shifa, alhamdulillah, rasanya usia 6 tahun ni sesuai untuk ajar cukup 29 hari pulak...sbb tahun lepas dia berjaya 20hari je...tu pun kira banyak dah tu.....

Pagi ni, mereka berdua dengan jayanya bersahor dengan penuh keterujaan....solat subuh dengan papanya....alhamdulillah....jika berkesempatan nak perkenalkan diorang dengan solat terawih pulak... diorg tau ada solat terawih tp xtau mcmn keadaan nya....tahun lepas dapat gi sekali je...masa tu jannah kecik lagi...payah bawak ke surau...skrg jannah dah 2 tahun....dia pun nak pakai telekong juga...jadi kira dia dah reti sket la...heheh

dan satu lagi nak cerita kesinambungan tiHa 'meletakkan' kucing kat pasar tu.....akhirnya, tiHa cakap kat papa Joe...jum lah kita kutip balik....dari 7 ekor dapat balik 3 ekor yang anak2....jadi lah...sbb pakcik kawasan situ cakap....ada orang datang kutip kucing lain2 tu....almaklumlah kucing2 tiHa cantik2....bulu nya kembang...alhamdulillah...semoga yg mama xdapat bela tu nasib mereka lebih terbela di rumah baru.

Sempena 1 Ramadhan ni, nak post gambar terkini anak2....hehe...
Khairul Wafiy terkini.....dah pandai nak hensem2...hihi
Nurshifa...my anak dara sunti.....
Nurjannah....merajuk kekdahnya masa gambar ini diambil....sebabnya....mama tak kasi dia main telefon...hahahah

Isnin, 15 Jun 2015

Jiwa yang tidak tenteram.....rasa bersalah yang amat....

Assalamualaikum,

Allahu Akbar...!!! lama sungguh tiHa menganaktirikan blog yang telah banyak berjasa ni...
dari hari ke sehari tiHa nak update malangnya selain tiada kesempatan.....jiwa untuk menaip tu dah luntur....ouch!!!

Pada hari ini, tiHa berasa ingin bangkit kembali, sementelah kerja2 tiHa sekarang ini amat sinonim dengan cambahan idea untuk menulis dan menaip kerana tiHa diberi tugasan untuk berkreatif dengan majalah RISDA.....RISCOM....hiiiiiiii....

tp apa yg tiHa nak ceritakan dalam entry kali ini ialah mengenai kekecewaan hidup berjiran tetangga ni....kalu takat sakit ati dengan jiran cina...tiHa xlah sekecewa ini...tp ni sesama melayu...sesama Islam...sedihnya lahaii...

Oleh kerana tiHa dan suami....sangat pencinta kucing....dalam sejarah kitorang pernah bela hampir 25 ekor kucing...setakat semalam....kitorang bela hanya 15 ekor je...tu pun sebab masalah kucing kena racun lah....kena sepak terajang lah....isk...!!

baru2 ni tiHa dapat call dari pihak pengurusan apartment bahawa ada aduan berkenaan kucing2 tiHa tu...kata berak merata la, masuk rumah orang la...dan bermacam aduan yang merobek hati...walau pun tiHa yakin tu bukan kucing2 tiHa sbb kucing2 tiHa mmg dikurung di beranda siap makanan dan toilet kucing berpasir.....apakan daya...kalu dah orang tak suka......

jadi, sebagai langkah memuaskan hati manusia......hablun minna nas....tiHa mengambil keputusan untuk meletakkan kucing2 tiHa di pasar....(please jangan kata buang...huwaaaaaaaaaaa) dan inilah keputusan yang paling berat tiHa buat....sedihnya...Allah sahaja yang tau...

benci lah tiHa...marah lah tiHa....herdik lah tiHa.... apakan daya keputusan tu telah terlaksana.... dan kini tiHa diselubungi dgn rasa bersalah...jiwa terasa kosong dan xtenteram...oh...

Ya Allah, kau lindungi lah makhluk2mu itu...sesungguhnya mereka lebih banyak berzikir dan taat kepadaMu....amin..

ISK...Isk...Isk...