ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 21 Mei 2012

My Plan this weekend... ;D

dalam masa singkat ni, kalu sempat ko baca ni cer, ni aku list kan tempat aku nak gi bercuti kek K.Terengganu minGGu ni...

1. Taman Tamadun Islam
2. TTI River Cruise
3. Pantai Bukit Rakit
4. Museum KTgganu
5. Pasar Payang+pasar yang sewaktu dgn nya
6. Dataran Syahbandar
7. Noor Arfa Craft
8. Kota lama DuyOng
9. Masjid Putih
10. Masjid Kristal

hah...cane..okay taK? ada cadangan tak kawan2, tempat mana lagi leh melawat kat Kuala Terengganu? hehehhe

Rabu, 16 Mei 2012

hajat di hati...

banyak hajat sbnrnya ni...

apakan daya...bulan ni bulan bz sayer......

maafkan daku wahaiiii teman.....

Isnin, 7 Mei 2012

bz arr...

:::: siyeS bizi neh ::::

naK cerita cerita tak seMpatt...huhuhuhuhuhuhu...

Khamis, 3 Mei 2012

luM abiS citer laGiiii......hahahah..!!!

ameK kO....tergiLa2 tiHa kat keybOd ni naK naip haaa.....hahahhaha...!!!

naK citer paSaL my diet...menjaDik ke? koranG agaK2?

naK citer paSaL perancanGan ke Ganu kiter......jaDi ker?

naK citer paSaL kenaiKan 13% dan tunGGakan yanG haKu punyer...bukaN oranG lain punya...boleh? hahahahha...tp skrg xsempat laaaa...nanti ler yek...

opS opS...ada 1laGi nak citer paSaL sikap kanak2 dan cara didikan...ni hasiL perbincangan haKu dgn enCik boS yanG tertiba lak kitOranG terseMbang pasaL cara didikan ni.....(bini dia masuk sotkaba pasal anak dapat cemerlang upsr) dan kira entry khas untuk che maz sbb 'pembawakan anak' nih..........;D

banyaKkk naKkk citerrr nihhhhhhh....part 4

perghh...gile punya banyak nak bebel kan.......hahahhaha....koranG baCa je laaa janGan muntah udah...hehehe okay pe kira tiHa cover balik hampir 2minGGu berchOti bLoG kan.....hehehe

enTry yanG ni tiHa naK nGadu naSib plak...boleh? hahahahha

tiHa nye tipOn kena barrrrrrrrrrr laaaaaa......uWaaaa....!!! so sesapa yanG menG SMS paStu tiHa taK jawab xyah la nak buat doSa kerinG menDaKwa daKwi keekSenan ku...hihihihih ni Lah pertaMa kaLi line kena barr disebabkan exceed limit....wah wah...renyaM tiha potpet guna tipOn kaaaaan.....BUKANLAH......!!!

line kena bar sbb data uSaGe n of coz speaking of data usage not only SMS'ing but also usaGe of INTERNET maaaa.....hantu jadian tolllllaaaah maXis ni telan duit guaAa....uWaaAaaaaa.......baru je bertenet bayo guna online supaya sambOnG balik....

maxis charge sekupang per 10kb tp kalu dah 100kb dah jadi RM10.00...tp 100kb apa je leh surf kan... tersurf plak sampai 1Mb makanye situ je dah RM100....gua kena RM260...bil calling2 xsampai RM30 yg len data usage...kena pulak anak2 pun nak main tepon..main tepon terbukak internet...yg mak nye plak xpaSan main simpan je hp kan...ralittt je...hah padan le muka....!!! iSk....

banyakKk naKkk citerrr niiii...(part 3)

haaa kan dah cakap banyak naK citer nih....hihihihihihihi

ni paSaL SAfi Rania Gold.....korang ada guna taK?? okay taKK??

kaLu okay maknanye uMo koranG lebih 40 tahun ler tu...hihihihihihihi....tiHa dan kawan2 yang berumor 35 tahun kebawah dah try dah...tp xmenjadik laaa 'kemudaan' tuuu....hahahaha...tp naik jerawat bisuL pLak dah...ada yg kena jerawat nasi lah....jerawat batu ler...skrg dah berenti pakai, kulit muka masing2 beransur okay, bahkan lagi muda drpd dulu (ayat wajib memuji diri sendiri) hahahha, so, 'kitorang' (melebihi 5 orang nye testimonial eh) membuat kesimpulan Safi Rania Gold tu hanya sesuai untuk mereka2 yang berusia 'gold' shj........hehehe......

akan tetapi.....apa yang tiHa guna kan sekarang ni untuk merawat semula luka2 dimuka nih...? tiHa try moisturizer VitaMin E...jenama...organic aid...alhamdulillah...parut pun nak ilang dah nih....

menyesal gak guna safi tu..bukan pe...masa anak dara dulu memanG banyak jerawat tp pas kawin, LiCinGG terutama pas beranak kan shifa wafiy ...tp punye le terpengaruh nak try safi rania di usia yang 'muda' nih....lanGsunG naik baLik jerawat aLa2 gunung berapi tunGGu maSa naK meletOp je pLak tuh...aduyaiiiiiiiiiii.....

ni le gambO aiii maSa bujanG tranG tenG tenG
yanG maSih daLaM pantanGkan wafiy yeK...tp xberapa pantanG sanGat sbb dah gi kenduri...hahahhaha...tp dari segi pemakanan dan persenyawaan maSih pantanG okayyyy......hihihi

yanG ni tahun 2011 a.k.a anak 2 yerr...
gambO skrg tahun 2012??? xpayah laaa.....bila wajahku kembali puLih...konfem tiHa buat sselepaSS dan SebeLum guna safi rania kay.....hahahahhahaha........!!!

banyak naK cerita niiii (part 2)

sambung cerita hari tu.....

hari jumaat (dgn segera checkout SeriMesia) abis kurSuS teruS berpOya2 ko...tp percutian kaLi ni tak diranCanG....main sergah je...papa joe ajak gi melawat makam kat pengkalas kempas, linGGi. adala dalam 20minit dari PD. kawan2 dia selalu cerita pasal makam keramat nih....so ikutkan jele...hehehe bukan nak mintak nombor ek....saja nak belajar sejarah balik, dgr2 pun cam hebat je kat situ. ada satu batu yang berlubang tengah kalu masuk tangan situ boleh putus.....so tu yang papa joe kemaruk nak pegi....bergambar sakan dia kat situu....pastu kitorang gi makam Raja Melewar...Makam Sultan Ali dan Makam Tun Teja....perghh...sakan..apa yang best sangat????

xde apa pun tp sejarah...saja nak ajak anak2 melawat2 sambil belajar sejarah supaya anak2 tahu sejarah melayu. kecik lagi apa diorang tahu? nak melentur buluh biar lah dari rebungnya...dari sekarang lah belajar sejarah negara supaya bila beso sok xde le jadi muda mudi zaman skrg yang asek nak menghuru hara kan negara yang sedia aman....memperjuangkan hak yang bukan hak..........................................

Makam Tun Teja tu kat melaka...lajak ke melaka teruS tOh....tp kitorang tak gi bandar...kitorang nak pegi pulau besOr....asek dgr cerita je kan...cane keadaan kat sana xtahu kan...so biOr tiHa cerita...

pulau besOr nama je besOr tp tak besOr mana pun....nak banding dgn pulau2 lain cam langkawi/pangkor/pinang jaOh sekali...dianya lebih kurang Pulau Sibu laa....kat sana ada van dari jeti ke medan selera(mahal gile) / medan cenderamata(xbeli pun xpe) yang berdekatan dengan makam keturunan rasullullah yang ke18 tambangnye RM2 seorang pegi saja, kalu betol2 nak ronda kena sewa moto RM15/jam. kete xdek kat sana yee...tp boleh dikatakan pulau tu pulau pelancongan + pulau sejarahlah...selain makam dia ada muzium, chalet / hotel peranginan (siyes pantai dia cantik), ada padang golf, ada tasek ( yang dinamakan tasek bunian ) ada batu belah ( cam cerita batu belah batu bertangkup tukan...) tapi sebenarnya batu tu tak cm tu...batu tu besOr dan seakan2 terbelah tp bukan terbelah retak...dia terbelah cam kena tetak ngan pedang....( ekceli kitorang tengok replika kat muzium je) yang betOi2 xdapat tengok sbb tak tahu kat mana....kat sana signbod pun xdek...kitorang redah je.....jalan pun macam jungle trekking jek....

dikatakan pulau besOr ni adalah pulau pertemuan pendakwah2 ISLAM menyebarkan agama ISLAM suatu ketika dulu, sebab tu kat situ ada banyak makam2 pendakwah islam. AKAN TETAPI, tiHa tersanGat peLik sbb daLam bot yanG tiHa naik tu, katakanlah boleh naik 50orang, lebih kurang 35orang adalah HINDU yang lain tu campor le melayu & cina.... xpelik pun???

mmg tiHa ada dgr2 kata kat situ tempat bertapa dan sebagainya...tp kat kubur orang ISLAM, siap ada orang baca yassin bagaii, 'bangsa' itu datang menyembah mcm masuk kuil dia....pelik ahh...bukan xde tulis sejarah kubur tu terang2 dia tulis pasal ISLAM tp diorang letak setanggi la...acara menyembah diorang lah....huhuhuhu...pelik.......

so, ni tiHa bekalkan korang gambO2 yang sempat kitorang amek...banyak sebenarnya ni kira ni gambo yang dah ditapis SIRIM ler nih...hahahahha.....

ni le batu kat pengkalan kempas yang dikatakan kalu masuk tangan bole putus kalu bukan waris raja melaka..

kenmain lagi orang tua ni posing kannnn...hahahhaha

ni makam RAJA melewar, raja pertama di N9 (dalam kebun getah je weh)

ni makam sultan ali....tepi jalan je ke UMBAI

ni makam tun teja....panjang toh...

ini bukan makam yek...ni chalet kat anjung batu, merlimau tempat kitorang tido sebelum ke pulau besOr

kapal ke pulau beso kul 12 karang, so sebelum tu kitorang gi tengok perigi portugis yang dikatakan airnya tak pernah kering pun...hmm...

pengalaman pertama diorang naik ferry.... ;D

ni ler kubur keturunan ke18 & 19 Rasulullah


ni tempat pertama yang perlu dituju kalu nak gi pulau besor...sejarah2 dan cerita2 pasal pulau besor direkodkan kat sini

cam tak nampak sangat eh batu kat tengah tu batu pelik rupa cam tombol

tu je le...nanti upload lain....saat dan ketika mengupload gambo ni anak2 tengah tido pastu lama plak nak tunggu abis upload diorang dah bangun xsempat nak pilih lagi....nanti2 la plak eh... ;D ;D ;D

Selasa, 1 Mei 2012

banyak nak ceritaaaa niiii....

saLaM kenGkawan...lama berCuti berbLoG....

memaCam naK citer nih...hehhe...last 2 weeks bz latiHan kOir sbb ada funCtiOn puspanita pada 24 April, dan pada hari yanG saMa kena daftar kurSuS kat port DiCkSon....abiS kurSus hari Jumaat...adeSh...nak tinGGai wafiy nih..memaLaM nyuSu baDan...biLa dia taKde, raSa caM naK deMam pOn aDa.... laSt2 tiHa koL papa joe soh amek cuti hari khamiS & Jumaat bawak anak2...hehehe...laGi pOn mama dah sebak biLa tepOn hari rabu tu...dgr kakak nanGis pLak tu....heheheh....saKan ler anak2 manDi koLaM kat RISTEC tu......mama xdapat jOin sbb ada keLaS saMpai kul7 lah...

oh ye....isi perOt entry kaLi ni sebenOr2nye naK citer paSaL kitOranG checkin kat hotel seri malaysia, PD. biLik biasa katiL bujang dua, RM140. tp condition nye amat menyedihkan. ekon bOcor, tv lama, bilik air kecil. patut nye leh dapat gov rate tp pada masa kejadian ada jabatan gomen buat kursus kat situ so, rate for gov dah abis quota....sarapan pagi nye plak...haLaMakk...!!!! fail...!!! nasi goreng kosong, kuetiaw tawaq hebiaq, ayor oren maniS yarabbi, bubur nasi... hotel seri malaysia patutnya yanG dah berangkai2 ni kena la jaga standard nye kan....tp sayang nye lah kat PD service tak bagus....so, tiHa tak rekomen hotel ni kalu kOrang naK cHoti2 kat PD. piLih la yang lain melaMbak....and satu lagu lagi...parking kat situ pOn miserable........

nape tak upload gambO? papa joe cakap kalu yang mcm tu nye hotel xamek pun xpe...ehekS... ;D