ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 30 Julai 2012

::: LELAKI SEMPURNA ::: ada ke?

Salam RamaDhan...

pertamanya, bersyukur ke hadrat Ilahi, wafiy dah sihat walafiat dan kembali 'nakal' seperti biasa...hehe

keduanya, tiba2 terlintaS di pikiran paSal LELAKI di taman hati sayer....Papa Joe laaaaa....n of coz kebanyakan iS3 akan memuji suami masing2 ye tak? so tiHa tergolong dalam 'kebanyakan is3 yang memuji' ler nih...hehehe...tiHa bukan saja2 nak puji tp sebenarnya tiHa SANGAT BERSYUKUR bersuamikan Papa Joe dan tiHa paSti kawan2 lain juga BERSYUKUR dengan paSangan maSing2........

tiHa akui Papa Joe bukanlah lelaki sempurna akan tetapi dia lah lelaki yang mewarnai hidup tiHa.  Betapa banyak kekurangan dia tp tiHa panDang kebaikan dia selama 8 tahun perkenalan.  Mungkin juga dia bukan lelaki pilihan mak dan bapak, tp restu mak bapak lah menyebabkan perkahwinan kitorang boleh bertahan sehingga sekarang dan diharapkan ianya berkekalan sepanjang hayat.

dan satu lagi, bila ada kekurangan Papa Joe, tiHa fikir semula kekurangan tiHa.  dengan fikiran mcm ni la, hubungan kami masih lagi utuh walau dah banyak dugaan/cubaan/halangan yang terpaksa ditempuhi.

siyes je bunyinya? hehehe sekali sekala siyes la plak. dan kebetulan plak ada bunyi2 cerita ceriti kat sini berkenaan pasangan masing2, itu membuatkan lagi ler tiHa bersyukur. dan ekceli, isu ni penah kami adik beradik 'terbincang'. Adik cakap bukan mak bapak tak suka kat abg joe tp mcm adik, nak cari suami kena carik la yang pandai amek hati mak bapak dah abg joe xreti sgt amek ati orang tua. hehehehe...okay, tu kelemahan asben aii, bukan ati mak bapak aii je eh dgn hati hati aii pun dia xreti.  dia bukannya tak hormat orang tua tp bab berbahasa basi dia memang fail!!!

itu yang mak bapak tiHa fikir tentang menantunya...camne agaknya mak ayah mertua plak fikir tentang tiHa?? sempurna kah?? lu pk la sendiri.........kan?

so, tiHa xmO terlalu 'demand' pada papa joe itu ini, jadi mcm ni jadi mcm tu. biarlah dia jadi dirinya sendiri dan tiHa terima seadanya selagi dia terima diri tiHa seadanya.  tiHa sanGat paSti, papa joe xkan mampu memuaskan hati mak & bapak tiHa sebagai menantu yang soleh dan dia bukanlah menantu mithali, apa pun yang bakal terjadi pada masa akan datang tiHa serahkan pada Allah kerana segala perancangan dan ketentuan datanGnya daripada Dia jua.

kepada kawan tiHa yg seorang tu, sunGGuh pun keluarga 'xberapa' nak restu perkahwinan korang, banyak2 la bersabar, pasti ada hikmahnya mengapa 'kesusahan jiwa' ini berlaku kt korang. adatlah, bila dah berkahwin ni, kita seolah2 berkahwin dgn seluruh keluarganya...dan kita perlu terima keluarga pasangan seadanya mereka....

kepada kawan tiHa yang seorang lagi, sungguhpun belum berkeluarga, bersedialah!! selagi belum berkawin, korang takkan faham peranan masing2 jadi xperlulah banyak sangat 'kalau' dalam berkata2.  belum tentu kamu akan dapat LELAKI SEMPURNA / WANITA SEMPURNA dalam hidup kamu sbb yang sempurna itu dah PUPUS.

Percayalah, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2....xkira lelaki atau pun perempuan, jadi jgn diperbesarkan kekurangan org lain sedangkan diri sendiri tidak lah sesempurna mana......ada orang yang sangat penyayang tp dia mungkin xkuat agama, atau pun mungkin dia kuat agama tp dia xpandai uruskan anak2, atau juga dia sangat cantik tp dia xde budi bahasa, atau dia orang yang bersopan santun tp malas pulak......pro & cons...biasa la kan? so, bersyukur la tanpa mempertikaikan apa2......

semoga ramadhan menenangkan hati yang lara...wasalam

Selasa, 24 Julai 2012

bila anak sakit, mama kOnfeM jiwa kaCau...!!!

Salam RamaDhan kawan2....

baru2 ni ada surf2 blog kwn2 and Hani...yes..! bila anak tak lalu makan..kita yG mCm kena histeria riSau kan? n in ur caSe ur pD ada prOb jiwa kat sekolah dia kan....in my caSe anak aku yg kecik...(dh nak 2 tawun pOn) kena sakit mulut kuku kaki tOh.....aduyaii...merana tengOk anak tersiksa.....

kalu setakat demam tOh biaSa lah...wafiy biasa nye demam demam pOn aKtif caM biaSa...masaLah nye skrg ni, ada uLSer daLaM muLut membuat kan dia xlalu makan/minum, nyuSu baDan pOn xmO.....bila dia ngelijat nanGis minuM air..mama pOn nanGis sama, boleh?

oranG yg tak tau muSti cakap setakat ulser tu biasa la kan.....budak kecik kaLu ulSer dah penOh dalam muLot, kat pipi lidah sme ada..biasa mendenye...kalu kena kat oranG tua pOn ada yg menitik ayOr mata ni pLak budak2.....

hari ahaD retu bawak gi kLinik....doktor cek kaki n tangan...tp xnaik sangat bintiknye...cume dalam mulut tu sampai ke gusi ulsernye...so doktor tak kaSi bawak gi nursery/taSka sbb penyakit ni sangat2 senang berjangkit....yg bahaya penyakit ni kalu anak lanGsunG tak mau minum/makan yg akan menyebabkan dehydrated. aduh...peninG kepala mama nak kaSi wafiy makan...bagi bubur menangis...bg roti menangis...bagi nasi pun menangis...minum air pun menangis...nyusu pun xnak.......ding dong! mama teringat doktor cakap boleh bagi aiSkrim..dan dan mama gi kedai beli buat anak bujang mama tOh dan alhamdulillah tu je le satu2nye makanan/minuman yg dia mamam tak menanGis....huhuhuhuhuhu...!!!

semalam dah amek cuti cemas...hari ni nak half day....isi borang cuti untuk cuti sepanjang minggu ni....wah..cam best je kan...??? best sanGat laaa bila anak merenGek je....iSk!!! doktor kasi ubat radang yg tiHa ingat ubat tu bagi mengantuk sbb tiap kali wafiy mam ubat tu muSti dia nak tidO...tengoK wafiy tidO lama pOn xley, jiwa mama kaCau meraBan....sbb dah biaSa nengOk wafiy hyperaKtif, sepahkan umah, baling barang merata, bergaduh ngan kakak dia, campak hanger ke luar, panjat meja makan, pecahkan cawan, tarik cadar katil, sergah ikan kat aquarium, loncat2 atas sofa.......tp bila dia asek tidooooo je...rasa cam tak berapa kena..isk!

Jumaat, 20 Julai 2012

4hari dah....

hari dah hari ke4 papa joe outstesen...seumO idup dia ni la dapat gi outstesen...hehehe.... bukan xpernah jejaoh ngan papa joe, ada gak sblm ni papa dia balik kg sensorang tinggal kitorang anak beranak..tp kali ni terasa sket sbb nak menyambut ramadhan berseorangan...rasa cam xberapa feel nak sahor...hehehe

mujur lah shifa wafiy pOn xberapa nak meragam...ada gak tanya2 mn papa drg kan....tp yg kakak dah paham sket so kalu kata gi work tuh..dia hokey dah la...xde le hentak2 kaki nak papa dia kan..maklumler dia kan anak papa...tido pon bawah ketiak papa dia....yang adik peSen AAK (ada aku kesah) hahahha..!! yanG pentinG susu cam gantOnG ada...hahahhaha...!!!

well kenGkawan....saLam ramaDhan smer....semOga ramaDhan kali ini dilalui dengan penOh keberkatan...tiHa memOhOn maaf anDai kata terSiLap kata mahu pun perbuatan samada yanG lepas2 atau pun semasa xkira di mana walaupOn di bloG ini....ustaz kata nak minta maaf bukan masa raya jer, tp masa bulan pOse ni elok bermaaf-maafan semoga ibadah yang dilakukan sepanjang ramadhan diberkati Allah hendak-Nya...amin....

after almost 10 years...!!!

ye la GenG....kadang2 terlupa yg umOr kita ni makin lama makin meninGkat... raSa cam saMa jee tiap2 tahun....hahahhaha!!! baru2 ni...jupe kawan lama maSa dip kat UitM dulu....NUR MAZAYU MD AMIN.. dengan rajin nye dia dapat menyinGGah kat RISDA ni....thanx ayu... ;D ;D ;D tak sanGka upe2nya dekat 10 tahun dah xjupe...and dia masih ayu seperti dulu....ehekS janGan kembanG sanGat idong ko ayu...hahahahha...!!!

kalu kata badan mengembang tu biasa le...tp tak ler sekembang tiHa neh...hehehe (ayat sedor dirik) dan tiHa rasa happy sanGat....dia pOn maSih inGat dan suDi (skema tak ayat) datanG riSda ni nak buat reunite...hehee kalu ada rezeki....leh la jupe yg lain2 plak....inSya-Allah!!


Mati Kutu...!!!

aSSalamualaikuM...

huh...kutu pe pLak ni yek...? hahahahha!!!

minGGu lepaS tiHa berKoir laGi kat PD n Melaka...tp kaLi ni anak2 tinGGal ngan papa sbb papa xdapek cuti...tidO kat TIARA BEACH RESORT hoKey.....oleh kerana ber OutSteSen, tiHa antO komputer gi serviCe....gi khamiS balik sabtu..isnin cuti...inGatkan drg dah antO hari khamis tu..upe2nye hari isnin tu baru antO...hari selasa tak siap lagi sbb technician plak MC 2 hari hokey....uWaa...!!! mati kutu datanG keje komputer xdOk...!!!!

so hari ni, baru dapat operate sepenohnye....yeS!!!! hahahhaha.....!

anD paSni naK gi Koir lagi kat peKan pahanG....sakan kan? ;D D D

Isnin, 9 Julai 2012

Misi Jelajah Johor....

Assalamualaikum...

baru2 ni RISDA organize Pesta Sukan Kebangsaan kat UTM Skudai......hehehe...tiHa masOk sukan pe? xbersukan pun..tp pegi gak..!! hahahahah...!! guna tiket kOir, kitOranG kena perfOrM untuk peraSmian Sukan....

dah gi jejaOh tOh mana leh gi sensOranG...muSti la bawak kauM kerabat...hehehe..dah berapa tawOn taK jejaK jOhOr...so kaLi ni, jejak bawaK anaK2....tp disebabkaN jaDuaL xberapa menariK sanGat...sO xle jelajah sanGat...setakat kat JB tOh dapat gi Zoo JB n Danga Bay jek... huhuhuhuhu...!!! tp yanG terbaeK nye...Zoo JB murah tOh...RM2/dewasa n RM1/kanak2 umO 2 tawOn ke ataS....but dont under estimate hanya kerana harga....walau pOn tak sebesar zOO negara tp lanDskap nya sanGat baGuS untuK kanaK2 :D ;D ;D

BinatanG kt dalam pun xmenGecewakan tau....siap boleh tengok ular makan ayam hidup laGik...family sinGa yanG sanGat bahagia namPaknya...boleh kayuh basikal air nengok flamingo n burung yg boleh simpan air dalam mulut tOh..hape naMenya ntah....family cimpazi...baDak air...huh! banyak gak lah....nanti upload gambo binatang...ni papa joe lom upload ke komputer lagi....

dan yanG paLinG pentinG...zon tengah (hq n selangor) juara sukan 2012....!! tahniah genG...!!!


bergambO kat rumah tumpanGan di Skudai

sebelum masuk zoo...apa agak nye wafiy pk time nih...hehehe

ms tengah round nengok minatang
ujan le plak....so sinGGah kOdai maMam duLuK....

comelnye anak mama...cam mama comelnye...hahahahhaha...!!!

mcm2 aDa...!!!
ni gambO yG ada dalam henpOn....ini je le yang ada pOn...hehehe...time balik ke kL kitOranG balik kut jalan lama...betOl2 jelajah la...kul12 dari JB kul10.30 malam sampai ampanG....kebaS pOnGGonG...huhuhuhu...!!! apa pOn enjOy....!!!

Isnin, 2 Julai 2012

rezeki jangan ditOLaK... :D

salaM uOLLs...

hari ni not my blues mOnDay hOkeyy....tiHa seManGat riMau hari nih..hahahhaha...!!!

hari ni tenGahari aDa treats kat reStOran araB...saba' .....dah lama terinGin nasi arab tau...pehtu hari ni laK maKan FREE...sukenyeeee....hahahhaha...!!!

dah le gitu...petanG2 pLak ada boLinG seSuka hati......pOn FREE...keleS kan...

FREE MonDay uOLLs...hehehe...