ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Rabu, 26 Disember 2012

minGGu yanG meLeGakan... :D

assalaMuaLaiKum :D

minGGu ni minGGu ke'free'an sayer yer.....leGaa....boS aDa retreat pengurusan kat LanGkawi...dan ramai staf amek cuti minGGu ni...so...lapanG la sket meja :D :D :D

minGGu lepaS minGGu yanG meLetihkan...denGan dinner nye...function KKLW plak lagi...waLkathOn lak sabtu retu...fuh...shifa wafiy hebat boleh join jalan kaki kasih sayang RISDA...hihihi....

ahaD pLak bawa anak2 pegi wetworLD s.alam...pergh..shifa wafiy nye sOnOk...xnaK baLik....sebeLum tu meLawat banDar KlanG yang penuh dgn warga seberanG.....pufh! s.alam pun banyak dah berubah kalu nak banding dgn last tahun 2003 tiHa beLajar kat sana dulu....seksyen 2 dia pun dah cantik banyak dah..... mall pun banyak dah....maknanya, kalu le tiHa belajar lak lagi tahun ni...lagi cepat duit PTPTN boleh abis...hahahha...!!!

hari isnin, tiHa amek cuti selesaikan perihal tadika shifa n pertukaran nama cukai pintu di MPAJ. syukur alhamdulillah....owner lama dah setelkan utang dia...yang tiHa tatau dia bayar berapa sebenarnya sbb tiHa xperlu bayar sampai 2014 sok....

selasa plak...kitorang lepak rumah je...melainkan shifa wafiy ikut papa dia melepak ngan kawan2 papa kat mana ntah malamnya...balik pun lambat..mama dah tido dah time diorang balik....xpe le..bukan selalu...kalu selalu cenggitu memang nak kena 'laser' hihihihihi....

tu je le laporan minggu retu...hihihi

Selasa, 18 Disember 2012

ZeD ZaiDi peMbeLa SeniMan MalaySia......

AssalaMuaLaiKum.....

dah biaSa sanGat cerita paSaL diri sendiri kan...hari ni raSa mCm naK koMen/baGi penDapat plak paSaL si zeD zaiDi ni....biaSanya tiHa jaranG baCa paper paGi2 sbb kacau mOOd jeK, paper seLaLu aDa berita sedih/geram dan menyakitkan hati...so paGi ni buat2 baCa paper hiburan duLu...hehehhe

biLa baCa paSaL si zed zaidi ni...keSian pLak raSa, dia sebagai preSiden persatuan seniman malaysia, dah sah2 cuba membantu nasib artis malaysia, tp orang malaysia sendiri kecam dia.......sian lah...mcm dah jadi kebiasaan plak bila buat benda baik yang itu plak dikutuk2.....

mgkin peminat aaron aziz marah sbb zed zaidi mempertikaikan kemenangan dia baru2 nih....rezeki aaron aziz tu satu hal lah...tp dari sudut persatuan seniman ni mgkn dia bersuara sbb dia nak kalu buleh biarlah artis tempatan yang menang....lagipun anugerah tu pun anjuran tempatan...so, zed zaidi ni mengharapkan supaya kita memberi penghargaan kepada artis tempatan dulu...betul gak pe...

pastu, si zed zaidi ni mempertikaikan perihal si julia perez....seriusly...tiHa tak kenal sapa julia perez ni...hahahhaha!!! bila baca paper ni baru tau yg julia perez ni artis indonesia. hmmm....dari duuLuuuuuuuuuu lagi memang tiHa (secara peribadi) kurang setuju dengan drama luar asek lah ditayangkan kat tempat kita ni, bak kata zed zaidi ni, filem/drama or even artis kita yang nak ke indonesia ni pun bermacam2 halangan/tapisan dikenakan tp mudah2 je artis indon masuk ke negara kita.  tak kisah ler konsert ke, drama ke, pelakon ke...kita terlalu bersikap keterbukaan sanGat.......mcm mn ler artis negara kita nak maju cenggitu...

Isnin, 17 Disember 2012

bonus oH bonuS....iSk!

assalamualaikum...

koranG dah berkira2 apa koranG nak buat dGn bOnuS koranG?

tiHa?? iSk!

sebuLan laGi nak dapat bOnuS dah abiS duLu dah...uWaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!

biLa anak2 nak sekOlah tu baru taSka....kejap je abiS 1/2bulan gaji tOh...iSk!

biLa nak pOya2 cenGGini......iSk!

Isnin, 10 Disember 2012

syukur...akhirnya jupe gak!

assalamualaikum...

sujud syukur gak tiHa kali ni....xsesia surf sana sini..round sana sini semata2 nak yang terbaik untuk anak2...akhirnya tiHa jupe gak taSka yang bersesuaian dgn kemampuan dan juga pelajaran anak2...

Taska Bintang Pintar
daftar : RM900
bulanan : RM540 (berdua shifa wafiy)
module : CAHAYAKU....

terima kasih rakan2 seofis yang sudi share info pasal taska ni...sangat dekat dengan rumah cumanya dia tersorok sket belah dalam taman kosas tu...tp persekitaran dia sangat selamat dan sesuai utk budak2.  part syok untuk shifa wafiy ialah....taska ni memang tak buat enrollment every year, dia xde marketing juz terima yg survey/recommendation camtu...so next year rakan2 sekelas shifa might be around 12 kids.  Berpeluang one week with children in class masa opening nanti utk tengok keadaan anak2 kat situ. okay pe, so shifa diberi perhatian untuk belajar, kalu dah ramai sangat nanti mgkn teacher sebuk dan tak sempat untuk ajar shifa kan....wafiy belum start sekolah...lagipun dia baru 3 tahun next year...tp utk playschool dia ada ler aktiviti2 mcmana kat bondamama dulu nyanyi2, assembly, sukan, 1,2,3 gitu...okay la at least dia tak boring nak ke sekolah....

syukur alhamdulillah, harap2 anak mama belajar ler rajin2....

Selasa, 4 Disember 2012

Pening juga nak taska kan anak yek......

Salam sahabat2kuz....

dua tiga menjak ni tiHa dok merOyan surf tenet sana ni, round sekeliling ampang ni nak cari taska yang sesuai buat shifa n wafiy....tetambah plak shifa tahun 2013 sok 4 tahun, dan wafiy 3 tahun.

Taska bondamama ampang yang mengalami crisis pada sept/oktober retu skrg dah stabil sket (kot) ehehhe...tu pun layan fb pengusaha dia sbb shifa wafiy kan dah pindah ke taska rapid kl. cane pun nak give a credit to taska bondamama, sbb walau pun mahal sket dari rapidkl at least ada syllabus untuk kanak2 bawah 3 tahun.  skrg shifa/wafiy di taska rapidkl diorang juz kasi main sampai letih je, xde aktiviti2 lain yang boleh mencabar minda sangat...so, tiHa mengambil keputusan untuk tukar taska diorang by year 2013 untuk menyekolahkan diorang. kat rapidkl tu ada...murah lak tu...tp tiHa merasakan suasanakan kat situ agak suram...................xde taman/xde tv......

well, tiHa survey dah beberapa tempat...

qdees(xtanya lak age brp)
RM400 semasa registration (termasuk baju & buku)
RM500 x 3 semester
RM265 sebulan

cahaya raudhah (start age 4)
RM1200 x 2 semester(termasuk baju & buku)
RM380 sebulan

brainybunch
RM1060 setahun
RM320 sebulan

As-syakirin
RM740 setahun
RM330 sebulan

Anugerah bestari
RM500 setahun (kot, xingat sbb quotation kat umah)
RM350 sebulan

rapidKL
RM700 setahun
RM250 sebulan

tulah antara2 taska yang dah disurvey area ampang....kawan2 ramai suggest PASTI sbb tahunan dan bulanan yang murah, masalah nya kat situ, start age 4 plak...takkan nak anto shifa taska lain, wafiy lak taska lain...?selagi boleh disekalikan...sekali lalu je senang.....kan? and yet, tiHa lum ada keputusan lagi nak hantar mana...rasa2nya kena round lagi bior pueh hati....berbaloi membayar..... rege2 tu sme untuk SEORANG kay...tiHa nak anto 2orang...huhuhuhu...nampak gaya nya gaji memang khas untuk anak2....xpe..janji anak2 mama belajar dan happy........


Isnin, 3 Disember 2012

seleSai dah ke bOikot mcD?

Salam kawan2 ku.... :D :D :D

tiHa tatau le dah selesai ke bOikOt membOikOt ni...sejak2 genCatan seNjata retu, para pembOikOt ni pOn senyappp je....yang kat offiCe tiHa ni laGi keLaKarr....siap buat derMa paKSa...err cane tOh...hahahahah..!! niLai dah ditetapkan hokeyyy....satu department kena bagi RM500 so pandai2 lah bahagian tu nak wat cemana....and yes short notiCe dalam maSa 2hari je plak tu....dan part yang paling best sekali...orang yang paling bising pasal derma gaza ni....adalah orang2 yang promote boikot mCd retu...boleh? hihihihihihihi....

***bukan ke lebih baik derma tu biO seikhlas hati??

Jumaat, 23 November 2012

jiwa kaCau....!!!

mOOd xbape ok lah....mOOd malaS...isk..bila masa rajin cenggini???

perasaaaaaann sekarang rasa cam nak lepak kat umah ngan anak2...golek2 dgn drg....main raksasa2...gigit manja sket bagi nangis...hehehe...rilek2 tengok boboiboi...jalan2 ngan diorang kt bawah....tengok drg men beskal...ajar wafiy perkataan2 yang selalu dia pelatkan...citer sangkancil dan buaya kat shifa...huhuhuhu...!!! kena jadi surirumah sepenuh masa cenggini.... tp nanti bila dah sekolah sok mesti boring je mama dok umah...ades!

Rabu, 21 November 2012

bOikOt McDonaLd.....???

salam frenza...

sebelum cite bab boikot tu...sudi2kanlah baca penyambung citer semalam bab bonus abih dOh...hehehe

abis bukan sbb pOya2....tp sbb nak pektis anak2 tidO sendiri so tiHa nak beli katil kanak2 dua tingkat tp tangga drawer tu.....mahal upenye....isk! ye la, shifa wafiy baru 2 & 3 tahun, kalu beli katil panjat tu takut jatuh la plak...so nak cari yang tangga drawer tu le selamat sket....dah gitu...rege bukannya murah2....mahal jugak sme nye seribu lebih.....err...kira okay eh? kalu ikut kemampuan kami sekeluarga...mahal ler tu...isk! so tunggu bonus ler nak beli pun....tu pun dah kena tambah...bonus saja xcukup...uwaaaa...!!!

*********boikot MCD*******

apa pendapat korang???? tiHa? definitely tiHa bukan penyokong ISRAEL/YAHUDI atau sewaktu dengan nya...tp boikot MCD?? bukan sebab MCD tu my favourite...tak berapa favourite pun...tp tiHa memikirkan betapa ramainya orang melayu...or orang ISLAM yang cari rezeki dgn bekerja kat situ........so cane dgn periuk nasi diorg?

kat opis ni ada lah anti-israel yang beria2 promote boikot MCD...tiHa senyum je le....tp tiHa cakap le kena pk gak orang2 melayu yang keje kat situ....tp diorang cakap, melambak keje lain kat tempat lain kenapa nak keje kat situ juga....errr.....tiHa tak berapa setuju gak pendapat gitu....berapa ramai pemegang ijazah yang dok terkial2 cari keje skrg nih...kalu pekerja MCD pun sme berenti....diorg tu sme nak keje kat mana plak?

jangan kerana kita ni dah dapat keje tetap...kerajaan plak tu bermakna kerja orang lain tu tak bagus hanya semata2 dia kerja dgn syarikat milikan israel. kita kena pk keadaan sekeliling kita, kawan2 kita, sedara mara kita yang belum tentu nasibnya baik seperti mana kita......kita bersyukur kita kerja di tempat yang baik tp janganlah plak meludah orang yang kerja nasibnya tak sama dengan kita.....:D :D :D

Selasa, 20 November 2012

merOyan naK berpOya2....

salam uoLz.. :D :D :D

hehehe...timbOL jap seteLah scuba divinG kO!! hehehe

ekCeLi xDe pape yanG naK distOrykan.....kOsOnG...kOsOnG...kOsOng.....!!! so, mOOd nak naip pOn xdOk.....kaLu adO pOn naK citO pe....xde yanG menarik...menOLaKK je sme nye.... :D

rini pOn xdOk citO....tp naK menG'expreSS' peraSaan yanG sanGat gian naK berpOya2....huhuhuhu....maLanGnya faKtOr kewanGan yanG meleSet ni teLah  membantOtkan segaLanya...uwaAaAaa....!!!

meSti caKap...sabOr le sket, buLan depan kan dpt bOnuS....maSaLahnya beLuM dapat duitnya laGi, bOnuS dah abiS daaaaaaaa....uWaaAaa.....!!!

***tetiba dapat panggilan lak kena attend meeting...jap gi sambung!

Jumaat, 2 November 2012

pernah tak?

salam zulhijjah frenza...

mOOd nak menaip n sharing dah merudum nih.....so tiHa juz blog walking je....komen pun tak....sambil lalu je...tp ntah cane ntah ter'lalu' kat satu blog ni...membuatkan tiHa terfikir...termalu...tersedar....suatu ketika dulu ada kesilapan yang tiHa tak perasan pun tiHa buat tp skrg ni baru terfikir.......

pernah dulu2 masa belajar kat UitM...masa tu diploma rasanya, tiHa pergi kursus biro tatanegara..kat mana tak ingat dah...tp masa tu kalu dalam grup tiHa sangat menonjolkan diri, asek tiHa je yg nak buat pembentangan, asek tiHa je yang nak bagi pendapat...asek nak bersaing je dgn grup lain.....dulu tiHa tak perasan, tp skrg ni tiHa dapat bayangkan betapa menyampahnye orang kat tiHa masa tu...hehehe

pernah gak, tiHa ajak kawan2 sekelas diploma datang rumah konon2 nak gi berkelah sama2 pastu masak2 dulu kat rumah....yang tiHa ni ekSen konon2 pandai masak sampai kan kawan tiHa bubuh garam pun tiHa marah n buat muka...under estimate kawan2 sendiri yang pandai masak...teruk kan?

ada gak, tiHa buat muka bila mak kata dia nak pinjam skirt tiHa dan tiHa dalam hati masa tu tak bagi le sbb kununnya mak tu besO dari tiHa, ada hati nak pinjam skirt kita...mcm le tiHa kuruS benO maSa tu....

well, itu le antara2 sikap DULU yang nak kata tiHa nyesal benda dah berlaku, tp kalu lah masa tu boleh berpatah balik....konfem tiHa xnak jadi macam tu....huhuhuhuhu...!!!

alhamdulillah, masa memberi peluang untuk kita memperbaiki kesilapan kita terdahulu, insya'allah tiHa bukan seperti dulu lagi......banyak kesilapan tak kira lah kecil atau pun besar yang cuba tiHa betul kan...sungguh pun yang dah berlaku itu xdapat dikembalikan tp tiHa sedaya upaya untuk tidak mengulangi perkara2 tak elok dulu.....moga terpeliharalah hendaknya...amin.

Rabu, 31 Oktober 2012

tuKar dah taSka utk shifa wafiy....

salam aidiladha walaupun hari ni dah 15zulhijjah... :D

2,3 menjak ni memanG sanGat malaS nak update blog sbb runsinG seh memikiokan perihal taska anak2 ni.  retu tiHa dah citer kan paSal kawan2 di RISDA kebanyakkannya berenti taSka bondamama ampang nih, ni kira perkembangan lanjut ler nih.

akhirnya, tiada siapa dah orang RISDA yang anto anak kat situ sementelah berlaku satu kejadian yang merisaukan. pekerja lelaki diorang boleh plak bergaduh kat taska siap pegang pisau daging bagaiii...isk! selamat kew?

so, tiHa confront lagi dgn penGusaha taSka tu...dia kata dia dah berentikan pekerja tersebut. hmm...penyelesaian mudah kan? dah gitu, tiHa harap peristiwa camtu tak berulang ler, takut2 nanti lagi ramai yang berenti, tp dengan rasa sedih di jiwa tiHa, dia boleh jawab, more goes out more comes in........dia dah biasa situasi camtu......

tp, shifa wafiy masih lagi bertahan kat situ sehingga lah..............isnin baru ni, dia anto sms taSka dia tutup sbb owner rumah nak naikkan sewa dan dia tak mampu nak bayar. anak2 dipindahkan ke rumah dia yang berdekatan dgn taska lama. mujurnya isnin retu tiHa bercuti raya haji lagi....so, tiHa anto hari selasa yakni semalam dengan rasa tak selesa, rumah tu tak sesuai ditaskakan.....!

balik tiHa tanya shifa, amacam kat taska baru? shifa jawab ::::::: okay je..tp sempit sikit...hehehe kecik2 lagi dah pandai komplen kan?

tiHa tanya lagi, kakak tido kat mana? kat atas ke kat bawah? shifa jawab ::::::::: tido kat bawah meja...
uik? pelik nye jawapan...bawah meja kat mana? shifa jawab :::::::::: kat luar laaaa.... tarik nafas panjang mama ko ni nakk....mama bayor mahal2, tido kat luar jek....

maka nya hari ni, mama sudah tukar taSka baru, RAPID KL nye taska kat masjid kg. melayu tu. regenya berpatutan dan kawasan selesa. cumenya, kat situ ko main ler sampai puas xde belajar2 or nyanyi2 or lukis2 or warna2.....xdek aktiviti sangat melainkan buat bayaran taska setahun tu, tp sbb ni dah ujung tahun tiHa sabOr je le dulu biOr le anak2 main sampai puas, tawOn depan korang start belajar  pulak kay.....dua bulan je korang terperap sket kat umah tu, sbbnya diorang tak bagi budak2 main kat luOr, takut tak terpantau....hmm...xpe le shifa wafiy, korang sabor le dulu yek...dua bulan ni je....tawon depan mama sekolahkan korang........


Selasa, 23 Oktober 2012

jiwa kaCau.....

salam frenza...

a'ah...dalam kekecohan anak demam tu...ada berlaku small crisis between papa joe n me. alaaa...biasa la kan, rencah kehidupan suami isteri adakala nya gaduh2 sket, ye la antara proses menguatkan kasih sayang... :D :D :D

gadoh pasal apa tu....xyah lah cerita kat sini...cumanya tiHa nak cerita satu kisah benar yang moral of the story nya membuatkan tiHa berfikir semula untuk tidak memanjangkan masalah yang ada sekarang..ehehehe...!

masa bulan pose retu, kitorang balik kampung papa joe. masa tu minggu sebelum raya tu, so tiHa cadang nak gunting rambut shifa kasi kemas sket. kiranya rambut raya la tu....alkisahnya kat pekan beruas tu ada dua bijik je kedai gunting rambut, memandangkan yang satu tu tutup so kitorang gi ler yang satu lagi.  sebelum turn shifa, ada sepasang suami isteri dan 2 orang anak dia yang nak gunting rambut gak. errrr...yang nak gunting tu rambut anak n isteri lah. pas turn anak dia, so si isteri pun duduk kat seat gunting rambut....(tukang gunting rambut dia ada sorang tu je le) sebelum gunting dia tanya asben dia, nak gunting rambut camane? so, asben dia describe le nak cane cane kan......masa tu terus tiHa bisik kat papa joe

"tengok tu papa, somi dia siap explain lg, kalu tanya papa, mesti papa jawab suka ati mama laaa..."

and, papa joe, senyap je tak jawab apa pun sambil buat selamba dia.bila tukang gunting tu dah selesai keje dia, yg si wife ni tadi tanya balik asben dia, cane okay ke tak....asben dia siap thumb up lagi...masa tu tiHa bisik lagi kat papa joe,

"ha camtu la papa, bagi sokongan lagi...." and papa joe still buat diam dia la....tp tiba2 plak...si asben ni cakap kat anak dia,

"tengok, cantik dah ummi kan? kalu tak mcm hantu!"

erKKkk...!!!! sumpah lillah kalu tiHa jadi wife mamat tu memang tiHa kecik ati tahap cipan gaban. ramai orang wOo dalam kedai tu...mak mentua tiha pun tunggu sekali masa tu....rasa cam nak gi peluk je papa joe masa tu nak gitau yang tiHa sangat bersyukur papa joe tak kisah mama nak rambut mcm mana sekali pun, gunting ke, tak gunting ke...pendek ke panjang ke....asal yang mama selesa. ni kita nak suami yang care pasal rambut tp bila cakap terbakar jiwa....! so, papa joe, really appreciate to have u as my husband....luv u soooo much!!!

DeMaM viRuS menyeranGGGGG....!!!

assaLaMuaLaikum...

lama tiHa tak update kan....korang pun mesti jawab...ada korang kesah? hihihihihihihi

ekceli.....viRuS 'M' telah menyeranG lubuk hatiku ini.......tu pasal laa...surfing pun malas..ni plak updating...hehehehe....

terkini setakat ini...semalam tiHa berkampung di hospital ampang sbb shifa dah demam 5 hari tak baik2. bimbang2 kalu kena denggi tp disebabkan dia still aktif dan melepek hanya waktu2 tertentu...tiha tak rasa le denggi....so gi spital ampang semalam untuk mengesahkan demam apakah itu...

dari 10.30 pagi mendaftar......pukul 5ptg baru settle dan disahkan shifa kena demam virus. oleh kerana, demam dia tak le tinggi sangat so, dia tak le ditahan wad.  Kalu tak memang nak tahan juga, tp tiHa merayu le sket kat doktor untuk beri cara alternatif dan syukur doktor sangat memahami so dia kasi antibiotik dulu but in case xde perubahan, kena gak ler masuk wad.

tak dinafikan, staff di hospital ampang sangat mesra, baik dan ramah.  Shifa kena cucuk amek darah tp tak menangis pun sbb diorang pandai mengalihkan perhatian shifa dengan bersembang pasal baju raya la....kasut raya laa...ntah apa laaa....cumanya...masalah menunggu tu....kalu tengok kat board aduan tu...dari tahun 2010 sampai skrg masih tak boleh solve lagi....outpatient dia ngan jabatan kecemasan dia berkongsi doktor. so, outpatient kena tunggu kritikal kes settle baru boleh check. semalam, selama 6jam stay kat spital ada dekat 10 kes kritikal n separa kritikal. tu yang buat non-kritikal ni menunggu sama lama dengan waktu kerja...well, like it or not, kena la terima dah mcm tu keadaannya.  bersyukur sbb hospital tu sangat selesa, doktor/staff pun memberi kerjasama yang sangat baik.  layanan yang diberikan tidak mengecewakan walaupun terpaksa menunggu lama :D :D :D

Isnin, 15 Oktober 2012

heran pLak..!

Salam frenza,

tiHa xberasa nak update sbb xde story menarik....abis2 pun tiha blog window jek...tp tiHa terperasan pLak tiHa nye stat blog kena reset....even all the time nye stat pun back to zero...nape ek?

memang lah tak penting sangat....lagi pun bape orang je pun yang baca blog nih...tp tiHa tetap rasa heran....nape di'reset'kan sme skali...hmmmm....

Khamis, 11 Oktober 2012

pembela bangsa & negara.....

salam zulkaedah para sohabatttttt... :D :D :D

pagi ni teruja sket nak update...hihihihi...tajuk je dah ngeri kan? kan? ala...anggap je le ngeri...hahahhahah..!!!

tp ni kisah benar yang tiHa nak ceritakan kat korang. benar sebenar2nya....

pagi tadi tiHa gesa anak2 soh cepat walau pun sebenarnya awal lagi. saja nak merasa awal sbb sepanjang oktober ni sipi lagi kad nak merah jew....dan pagi ni pun agak istimewa sket sbb anak2 tak meragam nak gi sekolah. diorang bangun awal sket pagi ni, layan cd mickey mouse lagu kanak2 dengan sorang sebotol susu coklat...so pagi ni perjalanan sangat lancar.

yang bestnya, pagi ni....hehehhe....masa dalam perjalanan hantar diorang gi sekolah, biasalah ada 3,4 checkpoint yang ada polis trafik kan....oleh kerana minggu ni guna kancil mak tiHa sbb papa joe guna kereta gi outstation, so tahap kelajuan tu terbatas lah. dalam pada jem tu terberenti ler dekatttt dengan pak polisi...dia dok tiup wisel n jerit cepat sket..cepat sket....so tiHa pun cakap la kat shifa wafiy yg bergumpal kat belakang soh diam tengok tu polis dah marah mama.  dengan penuh semangat kejantanan si wafiy nih...tiba2 dia jerit...

"hoiiii....apa ni mayah (marah) mama kite? amboiiii...!" dengan memberikan jelingan yg sangat tajam.  menganga tiHa dengarr....haLamak peMbela betOii anak jantan mama.........seb bek masa tu kereta dah gerak so nasib2 la polis tu dengar ke tak....hahahhaha..!!!

Isnin, 8 Oktober 2012

alo lo lo...sewittttt nyeeee......

so sweeeeetttttttttttttttttttttttt....!!!

sabtu retu bawak anak2 gi mandi kat KLCC....maklum le papa diorang 9hari outstesen......tu hati penuh riang ria ler tu budak2 nak gi mandiiii....hihihihi

Jumaat, 5 Oktober 2012

feeling not weLL

salam..

a'ah....rasa tak sihat...rasa cam nak baringgggg je...sakit kepala nyut nyut...sakit bahu...sakit kaki..
aduyaiiiii.....

Isnin, 1 Oktober 2012

Buliiii....hahahahhahaha...!!!

salam frenza....berikutan kepada komen one of my fren berkenaan kena buli tu...tiHa ada stOry pasal tu...hehehe...

pengalaman 5 tahun di asrama menyebabkan tiHa nekad untuk tidak berjumpa lagi dengan kawan2 sekolah tak kira apa jua situasi......ada sekali dua dulu kawan2 buat reunion tp itu je le kalinye yang tiHa pergi sbb attending the re-unite doesnt make any changes coz the perception still the same. huh!

zaman per'asrama'an ye bukan perasmaraan...hahahhaha..!! adalah tidak membanggakan tiHa. tiHa mengganggap zaman tu zaman gelap laaa....dan yg sedihnya tiHa tak berkongsi dgn sapa2 pon sbb tiHa xde kawan....dan mungkin xpandai berkawan...ada kawan pada masa tu yang kita ingat kawan rupa2nya kawan makan kawan...isk!

dulu kitorang tinggal buku2 teks/latihan kat kelas, bawa balik ke asrama juz buku yg ada kerja sekolah or untuk ulang kaji. ada satu hari tu, pergi kelas pada waktu bukan sekolah..haaa hambek ko! buku/meja/kosi/almari abih kena sabotaj..diorg sembur guna pemadam api tu....time nak bersihkan tu kena kacau le kena maki le..kena kata le....huh!

penah gak sekali, kelas kat tingkat 3, tiHa dah turun tingkat 2 ke 1 gitu, budak2 lelaki nak ludah dari atas... penah gak, brg2 bawah meja kena geledah...penah gak kena kutuk sbb join pertandingan pidato b.arab (auww..!! hahahha)penah gak diari kena baca dek kawan2..ye la kawan xde...luahkan perasaan kat diari le kan...hahahhahaha...!!! so, tiHa sangat upset dgn kawan2 masa tu...buatkan tiHa xnak jupe diorang dah sehinggalah sekarang..memang lost kontek.

tp..selepas abis zaman persekolahan, zaman peruniversitian saya amat menggembirakan...hehehe..yang tu xyah citer le kot ye tak....

moral of the story ::: tiHa xmO zaman gelap anak2 dilalui berseorangan....kalu lah terjadi zaman tersebut pada anak2, tiHa nak diorang tahu mama sentiasa menyokong dari belakang...mama sentiasa ada untuk mendengar dan berkongsi rasa.....

Ku petik Dosa....

perghhhhhhhh....gila tol ah citer tu..!!!

err..assalamualaikum,

korang tengok tak citer tu? tiHa......................tak tengok...hehehe...tp dgr kawan2 seopis dok cerita je hati dah panas...seb bek tiHa tak tengok...hehehe

kalau la itu senario yang berlaku dalam masyarakat kita...tidakkah cerita itu sebenarnya terlalu banyak pengajaran???? memang sakit ati...geram...tp adakah kita menganggap itu sekadar cerita yang akan bertanding untuk anugerah skrin je atau banyak moral of the story yang boleh kita amek...???

tiHa SANGAT SENSITIF bila bincang hal anak2....dari zaman tiHa kecik..sekolah...remaja...universiti.. kerja...kawin..beranak pinak...baru 33 tahun tp kiranya dah boleh tengok peredaran zaman, perubahan negatif zaman tu...isk! tiHa sendiri pun dah banyak melakukan perkara2 jahat masa remaja dulu, dah tentu2 tiHa taknak anak2 pun jadi mcm tu.....bak kata bapak tiHa, setiap kali lepas solat dia akan berdoa, agar dosa2 masa lampau dia tidak dibebankan pada anak2....uhuk! walau pun begitu, kita takkan dapat lari dari balasan Allah, apa yang dah kita buat pada mak bapak kita akan berbalik balik pada kita suatu hari nanti...

sbb tu tiHa berazam untuk mendidik anak2 ni bukannya sambil lewa. ambil berat dalam segala benda. dan pernah tiHa stOrykan dulu, tiHa nak jaDi kawan pada anak2 tiHa walaupun masa tiHa dengan anak2 tak lama mana...asalkan masa itu adalah masa yang berkualiti.

pada zaman tiHa kanak2 dulu, mak dan bapak selalu membiasakan tiHa tinggal dengan mak sedara yang sekampung (masa tu tinggal kat kg. chubadak umah setinggan) supaya tiHa lebih berdikari tambah2 pulak tiHa xdek adik beradik lain sampailah umur tiHa 6 tahun. bila ada adik, layanan pada yang 'tua' ni akan berkurangan sebab mestilah beri perhatian lebih pada yang kecik ye tak? so, konsep kawan dengan anak tu tak wujud antara tiHa ngan mak. dah tu pulak, umur 13tahun tiHa dihantar sekolah asrama, yang menjauhkan lagi hubungan mak dan anak tu.  tp tidak plak tiHa kata hantar anak ke asrama tu tak bagus plak eh.....maka sebab itu lah, tiHa tak rapat ngan mak bapak dan tak pernah cerita2 perihal diri kat mak bapak termasuklah ada boifren ke, nak kawin dulu pun terketar nak bgtau bapak...hahahhaha...!!!

so, tiHa rasa tiHa xmO anak2 tiHa melalui zaman macam tu......tak ramai kawan kat luar pun xpe janji mama sentiasa jadi kawan anak2 mama....(sebak plak)

kaitannya dengan cerita "ku petik dosa" tadi nih....sbg parents kita perlu lebih prihatin kenapa anak kita taknak sekolah/ke rumah pengasuh or ada pekara2 yang dia xnak buat tu. ye kita sebuk cari duit untuk menyara kehidupan tp harta sebenar kita adalah anak2.

anak2 tiHa baru 3 dan 2 tahun, so belum nampak lagi hasil didikan tu, tp dari sekarang lah tiHa mencuba untuk apa saja yang terbaik supaya mereka tidak melalui detik2 hitam dalam kehidupan...(pergh ayatttt...) ada orang kata, selagi tak kena, kita takkan faham.....tp xkan tiHa nak biarkan dah terkena baru nak beria..selagi tak kena ni lah nak mengelak...dah kena sok serupa "nasi dah jadi bubur"................


p/s : cerita zaman kanak2 tiHa bukannya bermaksud memburukkan mak dan bapak tiHa, mana ada mak bapak yang tak sayang anak cuma expresi sahaja yang berbeza...tiHa dah tua cani baru sedar kasih sayang mak bapak tu, tp tiha tak anggap itu dah terlambat, selagi hidup ni tiHa cuba untuk tidak menyusahkan mereka.  tiHa tak pernah luahkan rasa sayang pada mak bapak tp tak bermakna tiHa tak sayang, tiHa faham sbb mak & bapak dulu pun xpernah cakap sayang pada anak2, marah lagi ada lah...tp marah tu lah sbnrnya luahan kasih sayang mereka!


Khamis, 27 September 2012

***

***nothingtosay***

Rabu, 26 September 2012

Malam pertama tanpa ketiak papa.....

salam frenza...

as i told before, papa joe gi outstation ke kuantan...so, malam tadi anak dara tiHa tidOq tanpa ketiak papa nya....syukur alhamdulillah, xlah masalah besar sangat....ajak main rimau2, cerita sangkangcil dan buaya lah..monyet dan cili lah...kerbau dan buaya la....akhirnya terlelap gak.....TANPA GANGGUAN.....fuh!

bangun pagi ni pun, tanpa sebarang masalah melainkan mama nya lama benOr gosok baju buat kelam kabut nak mandikan anak la...nak pack baju anak2 la....last2 gi punch card dulu baru gi taska...hehehe..!!

pada kebiasaannya.....belum kul9 kitorang dah lepak atas katil...tu dah siap sme dah tu...dah makan dah mandi dah kemas apa yg patut...kalu basuh baju dah siap sidai dah pun....cumenya kadang2 tak basuh pinggan...err kadang2 ke? hahahhahah...!!! tu kalu u ollz dok cerita pasal runtun qalbu ke, adam dan hawa ke or apa2 drama memang tiHa angkat tangan surender tak tau...hihihihi...tiHa buat drama sendiri dengan anak2 kul9 mesti atas katil tak semestinya tidor tau...time tu le nak beramah mesra/berkomunikasi/interview and ekceli time dia belajar gak tu....sbb mama akan tanya apa yg dia belajar kat sekolah siang tadi, andai dia jawab belajar baca doa, mama soh la dia baca doa tu balik....and...apa yang dia belajar semalam yang mama dah tanya semalam, mama soh ulang balik......err..boring eh mama camni? isk!

tu je le time masa dgn anak2....dalam masa sejam tu le kalu buleh tiHa nk jadikan masa yang berkualiti. masa untuk mendengar dan memahami anak2....dia dah luangkan masa lebih di taSka...so dia akan ramai KAWAN di taSka...tp pada masa yang sama, masa yang sedikit dengan mama ni pun, mama nak jadi KAWAN anak2...boleh? tiHa memanG kedekut dengan anak2...nak beli maCam2 itu ini memanG xleh laaaa...tp tiHa cover cara lain...bawak anak berpOya2 gi taman ke, gi funfair ke, gi mandi sungai ke, mandi laut ke..cuti2 mesia ke...janji masa tu kitorang luangkan bersama...ewah...!

pastu sembang ngan adik tiHa berkenaan mak tiHa nak sekolahkan shifa kat sentul. dia nak 'tolong' tiHa xmo anak2 susah. entah cane tiHa ada pendapat lain pasal tu.  pada tiHa skrg ni dah bukan masa mak membela cucu plak...zaman mak bela anak2 kecik ni dah lepas. dia dah rasa kenakalan anak2 masa kecik. jadi tiHa nak bagi mak peluang rehat setelah penat lelah dulu. tkpe tiHa susah...memang itu lah sepatutnya seorang ibu bapa tu rasa penat lelah bela anak. kalu tiHa lepaskan tanggungjawab tu semua kat mak, buat apa tiHa beranak pulak? skrg mungkin tiHa cakap camni, akan datang belum tau lagi kot berubah pendapat pulak....tp kalu panjang umur, andai tiHa bercucu pulak esok, biar tanggungjawab ibu bapa tu dipegang oleh anak2 tiHa.  tiHa sayang mak dan tiHa ucap terima kasih banyak2 dan tak terbalas pun jasa mak tu, tp tak bermakna tiHa tak bagi mak bela cucu maksudnya tiHa nak melawan mak....atau pun dengan memberi mak bela cucu antara cara membalas jasa mak....yang penting tiHa nak mak paham...tiHa tak nak menyusahkan mak lagi setelah akak dulu dah banyak pun menyusahkan mak. (isk..sebak plak)


Selasa, 25 September 2012

dah jupe pengusaha taSka.....

salamualaik...

retu janji nak cerita....lupa plak dah..!

cadangnya nak jupe pn.latifah tu kat kedai makan....so private sket nak bincang...tp pada hari kejadian, dia kata bincang dalam kete je pun takpe....susah nak control anak2 nanti...ye tak ye gak...so kitorang discuss kat dalam kete je le...

so, tiHa berterus terang berkenaan kebimbangan rakan2 di risda yang mula mengundur diri menghantar anak kat situ...yang ada pun dah  mula cari taska lain....tp tiHa plak anak2 xde masalah pe wat pe carik lain....??? cumanya tiHa raSa bersalah pada kawan2 sbb tiHa yang beria2 promote taSka ni laSt2 tak menepati citarasa mereka....tp pada awalnya taSka ni memanG tiptOp lah...cumanya sejak akhir2 ni...taSka ni kekurangan pekerja menyebabkan ketidakpuasan hati rakan2 tiHa terhadap cara penjagaan yg merasakan anak2 mereka terabaiiiiiiiii....(pergh..ayat karangan SPM nih...)

pn.latifah cakap, staff dia berenti dulu ni sbb ada masalah attitude, so dia terpaksa berhentikan. dan buat masa ini, taska dia agak kritikal untuk hire pekerja baru lagi pun nak cari pekerja yg berkualiti sangat susah. dia seboleh2nya xmo amek indon ke myanmar ke nepal ke hape ke...walau pun gaji murah takut kualiti anak2 terganggu...betul juga....kot2 wafiy balik sekolah sembang bahasa indon payah pulak nak paham...dah le skrg ni pun dia cakap xbrp nak paham lagi...hahahahha...!!!

well, tiHa dah cuba untuk berbincang...terpulang le pada pengusaha taska nak menilainya cemana.  tiHa bukannya komplen pumpang sana sini...just nak tanya kenapa agaknya prestasi taSka ni agak menurun sampai ramai kawan2 bertukar taSka. tp apa pun, tiHa bersyukur sbb anak2 tiHa survive di situ, dan xde masalah apa pun....pendekatan yang tiHa amek...tiHa rajin bertanya pada guru perkembangan anak2...tiha amek tahu siapa guru kelas shifa wafiy, apa yang diajar di sekolah tiHa cuba tanya di rumah pulak...

aduan anak2 tiHa tapis dulu, tak percaya bulat2 dan tak juga buat xendah....jika perlu tiHa tanya balik tiCer diOrang....kalau shifa wafiy nottie denda cemana yang tiCer kenakan.....kalu belajar, di mana kelemahan anak2...so dalam sebulan tu mesti tiHa datanG taSka pada waktu kerja....untuk tengok sendiri keadaan di taSka....

setakat ini,,...belum pernah lagi la tiHa tengOk perkara yang tidak diingini mcm kena ikat ke, rotan ke, atau sewaktu dgn nya berlaku kat situ....kalu nak komplen kebersihan pun....tiHa tak ler nampak lagi benda2 kotor yang menggelikan kat situ....rajin gak tiHa gi spotChecK kat taSka anak...tuMpang tOilet diOrang, alhamdulillah tidak la mengecewakan...namun tak juga bersih sampai berkilat pulak...hehehe....

Road tOur laGiK!!

salammualaik...

hari ni bos masuk keje...tp xsempat nak sembang lagi...pagi petang ada meeting...selisih pun belum nih....
tp tahap kemalasan belum lagi ada perubahan nih...iSk!

bulan depan kitorang start road tour koir lagi....kali ni ke kuala terengganu...hmphh..xdek masalah laa sbb retu kan dah pegi situ dah....12-15 oktober....bawak sefamili pegi...kali ni kena get ready la..sbb anak2 konfem jemu dok dalam kete....mgkn banyak kali benti ke....bawak bekal mamam dlm kete ke...apa2 je le asalkan anak2 tak magam....

hari ni plak, papa joe start outstation ke kuantan, pahang. ada pameran selama 9 hari kat sana...minggu depan plak baru balik...planning balik kg minggu ni pun xjadi....syukur nya dia tak bawa kete pegi, xde la masalah sgt...so minggu ni tiHa balik sentul...jumaat pas keje nak terus balik........:D :D :D

Isnin, 24 September 2012

Mood keje meruduM.......

salam frenza....

aduyaiii.....cano ni...tahap kemalasan dah melampaui batas nih.....mementang bos gi oversea almost 2 weeks...tiHa plak merOyan nak oversleep pepagi malas bangun gi keje...iSk!

memanG malaS tahap gaban nih.....jenOh perbetuLkan niat akan tetapi kaLu dah xdek ati nak wat keje tu...memang  le tak berbuat...surat penoh dah atas meja ni tak berekod...tak distribute...minit mesyuarat yg perlu dikompile....file ntah apa2 letak atas meja nih....malas nak usik...malas nak tengok....angkat telefon pun malas...malas nak sembang dengan orang...malas nak bercakap....malas nak duduk...malas nak berdiri....erKKKk...!!! masalah negara camnih...!!

aiSeh! rasa cam nak cuti2 meSia jek...duk dendiam layan movie ke......hmph!

Khamis, 20 September 2012

dah jupe pengusaha taSka....

baru teringat nak update pasal taSka anak retu...
esok la eh.....skrg nak balekkkk....yihaaaaaaaaaaaa....!!!

GASTRIK ::: pedih ulu ati ku......

salam kengkawan....

selasa malam retu....tiHa maSak sardin masak kicap....ikan goreng garing....ulam timun n kobis dengan sambal tempoyak! perghhh....memanG tinGin sangat sambal tempOyak tu....bukan susah...tumbuk cili, letak garam, letak tempoyak....gaul gaul....mamam...perghhhhhhhhhhhhhhhh.....!!!

akibatnya...............tiHa sakit perOt kO! menyucuK2 ulu hati ku....kul1 pagi kejut papa jOe ngadu xleh tido sbb sakit perOt...peLbagai gaya mutu keunggulan dah tiHa posing.....tiarap?tonggeng?ngiring?cangkung?duduk?berdiri? sumenye tak membantu mengurangkan kadar angin monsun dalam perot tu...huhuhuhuhu....

lama dah tak kena penyakit ni...dulu zaman2 masa beLajar dulu....kerap gak kena....tingat lagi zaman masa degree dulu....tumpang umah member kt seksyen bape ntah masa tu...peh tu datang bespren2 jantan paksa gi klinik....hihihihihihihi....kita se'geng' masa tu...ada 7 orang kawan2 kita rasanya.....err...ish tak ingat plak dah...jumlah sebenar...hehehhe....

last tiHa kena masa dah kawin masa ngandungkan wafiy rasanya.....tu pun berguling2 gak tu.....mujur tak lama....tp retu tiHa mmg xleh tidO...kul5 pagi walau pun dah muntah pun....stilllllllll sakit....kentut pun kentut2 manja...xberapa nak puas....tajam je kat ulu hati tu rasanya...isk!! so semalam rabu, memang tak keje...cadangnya nak EL je sbb tak larat nak bangkit dah...mengantuk pun sama...nak tidO xmampu sbb terasa kesakitannnnyaaa....peh tu papa joe tengahari dia balik bawa tiHa gi kLinik....so doktor pun bagi ler ubat kunyah n kapur tu....syukur pas 3x makan ubat tu mau gak ilang sakitnya tu...so rini gi kerja dengan penOh keceriaaaaaaannnnnn...!!! hihihihihihih

Selasa, 18 September 2012

blues monday? aishh..!!! today tuesday LAH..!!

SALAM zulkaedah frenzaa.....

ada yang lum abis raya lagi ke? tiha dah siap kira duit raya anak dah......hehehehhe....

hari ni mood tak bape okay.....sbb nya? pepagi lagi pegawai kek sinin...yang ditarafkan sebagai TIMBALAN PENGARAH yek....orang kedua terpenting dalam bahagian buat perangai bingai dia....isk! laSer? ye ke?

pepagi datang serang bilik tiHa tanya mana surat dia nak pegi mesyuarat, pada hal surat tu dah masuk fail dan the best part is....dia orang last minit kat surat tu...bole? pastu bising kata organizer tak bagi surat lagi....bila tiha cakap diorang dah buat surat panggilan dia tanya kenapa tak sampai kat dia surat tu padahalnya sah2 bos minit surat tu kat dia...dan dia dah minit semula untuk buat maklumbalas....pastu tiHa kata kat dia lain kali baca surat dulu baru minit....dia marah kita balik....okey..okey paham...EGO seorang berpangkat tinggi...malu le seketeri je yg tego kan?

dah gitu...selesai hal dia....hal si CC ni plak pegi kursus segala reta opis di bawak nye pegi....ada ke plak kunci almari ofis yg tersimpannya pinggan mangkuk pun dibawak nye skali....hangen laa udah nak mesyuarat ni menggagau nak cari pinggan mangkuk.  mesy. kali ni plak bukannya order...beli je...so kena guna pinggan mangkuk opis...tak bermangkuk2 makian yang keluar....heheheheheh......

moral of the story :::: ada moral ke? xbermoral je rasanya... ce korang je moral storykan...hahahahha...!!!

Rabu, 12 September 2012

Bila cerita bab anak di taSka....meSti jadi iSu sensitif....

Salam frenza...

ye ke sensitif?? eh eh...mesti laa....kalu nak hantar taSka meSti la kena cari taSka yanG berdaftar dengan JKM....taSka yanG berSih...taSka yanG lokaSi nya seLaMat....taSka yanG prihatin......betol tak?

shifa & wafiy, syukur alhamdulillah bulan ni kira genap setahun setengah diasuh di taska bondamama ampang nun....dan tiHa secara peribadi takde apa yang nak dikomplen kan kat situ setakat ni....bukan sbb pengusaha taska tu baik dgn tiHa...tak kisah lewat bayar...tak kisah utang sebulan...or mgkn murah sket dari yang lain....tp secara serius nya tiHa puas hati melihat perkembangan anak2 yang belajar kat situ.

cumanya, sejak akhir2 ini, sahabat2 di RISDA yang menghantar anak di tempat yang sama mula komplen itu ini....risau plak dah...dah la selama ni tiHa yang war2kan kawan2 hantar anak kat situ...kalu kata sorang dua je cerewet pasal penjagaan anak ni, xpe le...kalu dah sampai 4,5 orang....tu kena amek tau le kalu gitu....

ada yang komplen pernah nampak tiCer kat situ pukul budak.....ada yang komplen pasal baju budak lain dalam beg....ada yg komplen pengawasan di luar tak ketat....dan antara yang tiHa perasan cikgu2 kat situ sentiasa bertukar ganti dalam masa setahun lebih shifa wafiy kat situ....yang kekalnya 3 orang je, tp yang lain2 sentiasa bertukar.......

tiHa bukanlah tidak cerewet...atau pun risau xtentu arah...cume terfikir....kenapa hampir 10 orang sahabat risda hantar anak di situ, tp tiHa seorang je yg mampu bertahan....ekceli xde apa yg yang ditahankan sbb pada tiHa xde masalah apa setakat nih....sedangkan kalu bab anak ni satu perkara yang perlu diambil berat sbb pembelajaran kanak2 bermula dari kecil.......

xkan nak tunggu ada masalah baru nak cari jalan.....kena bincang cenggini kan? kena tanya pengusaha taska tu apa masalahnya turn over pekerja dan pelanggan yg smakin cuba mengundur diri.....

Selasa, 11 September 2012

muNtah darah dah dgn open house...

salam frenza...

tajuk je gempak...bukan tak bersyukur...bersyukur sangat2 sbb pada saat2 getir ni xyah dah susah2 cari kedai or cucuk atM selagi buleh korek yg ada demi sesuap nasi.....bersuap2 nasi leh dapat dengan open2 ofis yg RISDA buat setiap hari selagi lum abis syawal nih......

cumenya minggu dpn dah zulkaedah...so rasanye mmg xde dah la open house/ofis ke hape ke....so kena survive le sket memandangkan gaji yang diterima awal bulan ogos retu pun dah nyawa2 ikan je nak menunggu gaji september di minggu akhir bulan nih....huhuhuhuhuhuhuhu...!!!!

tiHa dah tak lalu dah nak ngadap lemang/rendang dah.....berturut2 ko...!! minggu ni full dgn jemputan raya, minggu dpn le kalu nak concentrate keje pun...skrg ni masih lagi bergelumang dgn rendang/ketupat lagi.....hehehehhe....

Isnin, 10 September 2012

hutanG memanG buat hati xSenanG.....

salaM allz di 23 syawaL inihhhhh.... :D

weLL, pagi tadi citer paSaL kerenah anak....skrg nak citer pasaL utanG piUtanG pLak....

memanG betuL la oranG cakap seLaGi ada utanG selagi tu idup tak keruan....bulan lepas gaji awal plak tu, bulan ni plak gaji minggu akhir bulan...huhuhuhuhuhuhu....ni yg minum kopi  arang nih...hahhahahaha...!!!

tp kalu tak berutang...xmampu nak beli umah/kete cash & carry.....iSk!

utanG ngan maXis lagi...dgn broadband lagi...dgn maintenance umah lagiii huhuhuhuhuhu....!!!! bila laa boleh dok goyang kaki je....hehehe...!! weLL ni le yang dinamakan kehidupan kan....? (ayat penyedap hati, sedap cane pun utang kena gak bayOr..) hehehe

anak2 penglipur lara.......

SEMBANG2 PAGI DGN ANAK2 PAGI TADI...

MAMA  : Ok, kakak, wafiy hari ni pergi sekolah tau....
KAKAK: ok....(wafiy diam je, mmg liat nak gi sekolah budak nih...)
MAMA  : nanti kat sekolah, belajar rajin2 tau....dengar cakap ticer...xmO gadoh2 ok...
KAKAK : ok, dengar tau wafiy xmO gadOh2...(aiseh dia plak pesan kat adik dia)
MAMA   : pastu, kat sekolah nanti makan banyak2 tau (ni pesanan wajib sbb kat umah payah nau nak soh makan, so bior makan banyak kat sekolah...hahahaha...!!!)
KAKAK : ok je, makan banyak2 nanti boleh gemuk macam mama kan.......
MAMA    : errKKk...!!!!

seb bek anak mama yg cakap camtu, kalu korang yang cakap dah tentu2 tujuh keturunan mak SENTAP tau...hahahhahahaha...!!!!!

Isnin, 3 September 2012

mabuk...!!!

salam syawal...salam lebaran...

hari ni dah 16 syawal.....kejap je dah nak masuk zulkaedah dah....minggu ni mabuk ler...mabuk open house sanen sinin....open opis kat risda ni pun sama laaa bahagian2 dah bertanding buat menu mana lagi gempak...hahahaha...!!!

tiHa cadang nak beropen house pun terpaksa membatalkan niat memandangkan buat masa ni belum ada masa terluang.....hmm....murah rezeki sok buat le kot...akan tetapi sungguhpun tiHa tak buat open house secara rasmi, dgn tak rasmi pun tiHa mengalu2kan sahabat2 datang ke rumah beraya....mai le yek, dgn seikhlas hati ni....kueh raya kat umah tu belum buka pun lagi, sbb belum ada orang datang...udah tiHa je yg pegi umah orang...hahahahha...!!!!

Isnin, 27 Ogos 2012

Rabu, 22 Ogos 2012

sunyiiiiiii jek

salam syawaL...

memanG sunyi jek haa....cane ntah hari baik sangat ada kat opis, sorang2 plak tu...yg len biasa laaa kan? hehehe....

ada rasa mengantuk...tp xmO pLak tidO....ada raSa nak berpOya2 tp cecuti gini mana je bleh pegi....tetambah pLak ujan renyai2 nih.....huhuhuhuhu

salam Syawal :D

assalamualaikum...salam syawaL....

retu sblm raya...xsmpat nak berblog utk memohon maaf kpd kawan2 yang sengaja dan tak sengaja..yg sedar dan yang tak sedar....maka pada 4 syawal ni rasanya belum terlambat untuk tiHa mengucapkan selamat hari raya aidilfitri, maaf zahir dan batin kepada semua kawan2 yang kenal ataupun xkenal ataupun buat2 tak kenal...hehehe...

tiHa raya tahun ni kat KL jew...meriah gak...banyak gak kete kat KL ni kira ramai gak ler yang beraya kat KL upenye....pehtu, raya ke-2 balik kampung mak kat pahang, pun meriah gak....lagi letih dari pagi sampai ke petang beraya dan syukur alhamdulillah, tiHa BERJAYA kontrol makan kay.....ada la dalam 7 buah rumah pegi beraya retu, 2 buah umah je yg tiHa makan tu pun xusik langsung rendang, lemang....terer tak? hahahhaha.....tiHa sebenarnya bukan kontrol sbb nak diet...tp sbb takut sakit perOt....perOt tiHa dah meraGam sbLm balik kampung lagi...hihihiihih....

rini pLak...tiHa dah start keje...so kawan2 lain kata blog drg cuti...blog tiHa idak...cuti raya takat yang wajib jek...hehehe...tp nak update apebenda pOn tatau...mcm le ramai yang nak baca kan? ala tak kisah...tiHa tau ada yg baca tp jadi silent reader...tau tau je nanti sms/tipun tanya kan...kan...kan? hehehhe...ish..tengok stat pun tau dah.......

wokey lah....update lagi karang2...sejam dari skrg plak ke...hahahhahaha..!!! dah tu nak buat apa lagi kalu dah ada 2,3 orang je opis ni, tu pun dah xde dah pepagi ni, balik masak rendang plak kOt...hihihihihi

Rabu, 15 Ogos 2012

kedai kain 1Malaysia.......

saLam ramaDhan,

aKhiRnya......seleSai gaK miSi shOppinG raYa.....complete sudaaa....hehehhe

naK cerita paSaL baju raya siap untuK oranG bersiZe xxxxxxxxxxxL ni...aduyaiii.....raSanya ada lebih 50 kedai tiHa gi....ada size warna yg ndak plak xde....ada warna ndak xde size plak.....retu gi giant & hari2 kat permata, xdok gi plak wangsa walk...xdo gak...gi k4 ampang....sedey gak....esok nya ajak papa joe gi jln TAR, meroyan jap...hahahha...!!! size dorang buat konon 3xL tpnye cutting cam untuk orang size L je...huhuhuhu...!!! ada yang kat ketiak okay..kat ponggong plak sangkut....kat ponggong okay dah...kat dada plak sesak napaS...iSk! makanya balik la dengan penuh kekecewaan....

so semalam, tiHa eL sbb sikatuN wafiy tanGannya terkeheL pLak..dah ke spital plak dah takut retak ke patah ke hape ke kan......so half day kat spital...half day lagi merOyan carik baju lagi...heheheh....wafiy balik dr spital tangan dah okay dah....doktor tu buat hape ntah pusing2 tangan dia gitu gini elok dah ha....

so, berbuka puasa kat taman dagang ada q-thai steambot, member se opis belanja...peh tu gerak ke k4 bdr tun hussien on plak......lagi sekali kekecewaan menyelubungi jiwa...isk!

balik tu dari cheras lalu kot langat sbb nak singgah umah jiran lama masa dok kat langat dulu...nampak plak kedai 1Malaysia.....nak tutup 10.30mlm...kitorang sampai tu 10.15...hahahahha..!!! xsempat mak nak pilih jah Oii..nampak yang berkenan...terus sambar terus bayar.....papa joe pun tarik napas lega sbb dah jupa dan lega tengok harga....hahahha..!!! size 2XL  je kay...tu pun besar...memang sesowaii la kedai 1malaysia ni...size pun ikut size orang malaysia...harga pun harga rakyat didahulukan...hihihih...

baju tiHa tu RM50 GENAP je kay...siap sulam n labuci....papa joe sengih je le...sbb dia bajet rm100 kalu lebih so tiHa tambah...tp kalu dah rm50 patutnya mintak selai lagi kan? hahahhaha....!!! well nak mintak papa joe banje tudung raya plak.....cukupkan bajet...hahahhaha..!!!

Isnin, 13 Ogos 2012

kejap je nak raya dah kan?

salam ramadhan uoLLz..

memula Pose retu sebuk menu berbuka....menu bersahor....pastu kesyahduan lagu raya... la ni dah sebuk kuih raya plak dah........hehehe...tiHa? 6 tawOn dah haah..kawin ngan papa joe, sebijik kueh raya pOn xpenah buat...erKK...!!!

err...tiHa beli je..melaMbaK dah OranG juaL la nih....bab kueh raya ni...tiHa bukan setakat malas....tak minat laaa....tp kaLu bab resepi mee/mihun/nasi ayam/tomato/bukhara/bubur/agar2/puding caMtu baru ler peminat aii...hahahahahaha...!!!

tp syukur alhamdulillah, untuk raya kali ni tak yah beli sbb ada 3 jenis dah diberi orang, bakal dapat sebelum raya sok maybe dalam 1-2 balang...so tak yah beli pun xpe dah...hehehe......pastu ghepek2 pun ada dah beli awal2 pose retu....so tu je lekot...lg pun bukan ramai nak dtg umah aii...hihihihihi...kalu abis kueh skali pun, tiHa goreng2 je bihun ke, mee ke, kueteow ke... jadi lah kan? heheh

syukur alhamdulillah.....

salam ramadhan para sOhabatz... :D

syukur alhamdulillah, hari ni gaji+bonus, dapat duit raya dari pengurusan RISDA lak lagi, syukur syukur....ada la duit nak beli baju raya, kasut raya, bra raya...ehehehe...!!

xpanjang list aii...cukup la tu kan? hehehe...hari ni nak ajak papa joe buka kat luar sbb nak terus gi shopping2...baru cadangan dan rancangan...

semalam dah meround dah sebenarnya cari baju raya...baju papa n anak2 setel dah...anak2 siap 2 pasang sorang...papanya kasut pun dah ada...mama ni apa pun belum....uwaaaaaa...!!! tema tawOn ni KUNING uollz...hahahah!! tawOn ni raya diraja gitew...hahahhaaha...raja la sangat kan....

tp mama sempat wat ayat frust kat papa joe semalam...xpe le papa n anak2 je le pakai baju raya baru...mama hat tawon lepas pun xpe...kihkihkih....jebik je papa jo...hahahhaha...!!! harap2 hari ni bukanlah hari yang mengecewakan...hehehe...

Selasa, 7 Ogos 2012

xabiS laGi iSu PA naik gred27????

aSSaLaMuaLaikum...salam ramaDhan...

pada hari ke 18 berpuaSa ni, kaLu bloG kawan2 tu penoh dgn menu2 & resepi2 berbuka puaSa....tp tiHa plak banyaK menyepi....hehehe...xmeriah sangat sbb kaLu udah berbuka sensOranG apa jadah maSak beria ye dak? hehehe...minGGu ni le baru nye nak berpuaSa dgn papa joe itu pun kaLu balik kanG dia xkata dia kena gi balik buat pemantauan buku teks tOh.... :D so pas ni le kot nak meriah dgn menu berbuka pOse hehehe...

aLkiSah pada petanG selasa ni, timbuL pLak iSu naK maNsoh jawatan setiausaha pejabat N27...dan akan diabsorb jadi pen.peg.tadbir N27...korang kat jabatan lain ada dgr tak? kitOrang kat RISDA ni dah kecOh sbb dah masOk mesOrat pengUrusan...

bulan2 mulia ni malas tol nak pk consequences nye....tiHa  cakap kat member seperjawatan...kita redha je le...jadi EO pon okay pe...peluang nak naik pangkat lg cerah....and andaikata selepas PSM betoi2 kaji perkara ni,  nak tambah job description secretary....hmm...okay la tu...xde masalah pada tiHa...tp kawan2 kata kenapa perlu ditambah, skrg ni tak banyak keje ke maksudnya...??? iye pulak...

weLL nak dengar kata kOrang yg jadi PA kat jabatan lain nun....dh dgr ke mende2 gini?

Rabu, 1 Ogos 2012

sentap...!

salam ramadhan,

apa kes bulan2 mulia ni nak sentap2? errKk....tiHa hanyalah manusia biasa kay...ada hati dan perasaan.... dah 'tersentap' nak wat cane??

bodoh ke dia...bengong ke dia...miskin ke dia...'kampung' ke dia...dia suami saya...
bukan xboleh ditegur tp..cara teguran xberapa nak membina....mcm mempersendakan kelemahan dia...
sy terasa....

Isnin, 30 Julai 2012

::: LELAKI SEMPURNA ::: ada ke?

Salam RamaDhan...

pertamanya, bersyukur ke hadrat Ilahi, wafiy dah sihat walafiat dan kembali 'nakal' seperti biasa...hehe

keduanya, tiba2 terlintaS di pikiran paSal LELAKI di taman hati sayer....Papa Joe laaaaa....n of coz kebanyakan iS3 akan memuji suami masing2 ye tak? so tiHa tergolong dalam 'kebanyakan is3 yang memuji' ler nih...hehehe...tiHa bukan saja2 nak puji tp sebenarnya tiHa SANGAT BERSYUKUR bersuamikan Papa Joe dan tiHa paSti kawan2 lain juga BERSYUKUR dengan paSangan maSing2........

tiHa akui Papa Joe bukanlah lelaki sempurna akan tetapi dia lah lelaki yang mewarnai hidup tiHa.  Betapa banyak kekurangan dia tp tiHa panDang kebaikan dia selama 8 tahun perkenalan.  Mungkin juga dia bukan lelaki pilihan mak dan bapak, tp restu mak bapak lah menyebabkan perkahwinan kitorang boleh bertahan sehingga sekarang dan diharapkan ianya berkekalan sepanjang hayat.

dan satu lagi, bila ada kekurangan Papa Joe, tiHa fikir semula kekurangan tiHa.  dengan fikiran mcm ni la, hubungan kami masih lagi utuh walau dah banyak dugaan/cubaan/halangan yang terpaksa ditempuhi.

siyes je bunyinya? hehehe sekali sekala siyes la plak. dan kebetulan plak ada bunyi2 cerita ceriti kat sini berkenaan pasangan masing2, itu membuatkan lagi ler tiHa bersyukur. dan ekceli, isu ni penah kami adik beradik 'terbincang'. Adik cakap bukan mak bapak tak suka kat abg joe tp mcm adik, nak cari suami kena carik la yang pandai amek hati mak bapak dah abg joe xreti sgt amek ati orang tua. hehehehe...okay, tu kelemahan asben aii, bukan ati mak bapak aii je eh dgn hati hati aii pun dia xreti.  dia bukannya tak hormat orang tua tp bab berbahasa basi dia memang fail!!!

itu yang mak bapak tiHa fikir tentang menantunya...camne agaknya mak ayah mertua plak fikir tentang tiHa?? sempurna kah?? lu pk la sendiri.........kan?

so, tiHa xmO terlalu 'demand' pada papa joe itu ini, jadi mcm ni jadi mcm tu. biarlah dia jadi dirinya sendiri dan tiHa terima seadanya selagi dia terima diri tiHa seadanya.  tiHa sanGat paSti, papa joe xkan mampu memuaskan hati mak & bapak tiHa sebagai menantu yang soleh dan dia bukanlah menantu mithali, apa pun yang bakal terjadi pada masa akan datang tiHa serahkan pada Allah kerana segala perancangan dan ketentuan datanGnya daripada Dia jua.

kepada kawan tiHa yg seorang tu, sunGGuh pun keluarga 'xberapa' nak restu perkahwinan korang, banyak2 la bersabar, pasti ada hikmahnya mengapa 'kesusahan jiwa' ini berlaku kt korang. adatlah, bila dah berkahwin ni, kita seolah2 berkahwin dgn seluruh keluarganya...dan kita perlu terima keluarga pasangan seadanya mereka....

kepada kawan tiHa yang seorang lagi, sungguhpun belum berkeluarga, bersedialah!! selagi belum berkawin, korang takkan faham peranan masing2 jadi xperlulah banyak sangat 'kalau' dalam berkata2.  belum tentu kamu akan dapat LELAKI SEMPURNA / WANITA SEMPURNA dalam hidup kamu sbb yang sempurna itu dah PUPUS.

Percayalah, setiap orang ada kelebihan dan kekurangan masing2....xkira lelaki atau pun perempuan, jadi jgn diperbesarkan kekurangan org lain sedangkan diri sendiri tidak lah sesempurna mana......ada orang yang sangat penyayang tp dia mungkin xkuat agama, atau pun mungkin dia kuat agama tp dia xpandai uruskan anak2, atau juga dia sangat cantik tp dia xde budi bahasa, atau dia orang yang bersopan santun tp malas pulak......pro & cons...biasa la kan? so, bersyukur la tanpa mempertikaikan apa2......

semoga ramadhan menenangkan hati yang lara...wasalam

Selasa, 24 Julai 2012

bila anak sakit, mama kOnfeM jiwa kaCau...!!!

Salam RamaDhan kawan2....

baru2 ni ada surf2 blog kwn2 and Hani...yes..! bila anak tak lalu makan..kita yG mCm kena histeria riSau kan? n in ur caSe ur pD ada prOb jiwa kat sekolah dia kan....in my caSe anak aku yg kecik...(dh nak 2 tawun pOn) kena sakit mulut kuku kaki tOh.....aduyaii...merana tengOk anak tersiksa.....

kalu setakat demam tOh biaSa lah...wafiy biasa nye demam demam pOn aKtif caM biaSa...masaLah nye skrg ni, ada uLSer daLaM muLut membuat kan dia xlalu makan/minum, nyuSu baDan pOn xmO.....bila dia ngelijat nanGis minuM air..mama pOn nanGis sama, boleh?

oranG yg tak tau muSti cakap setakat ulser tu biasa la kan.....budak kecik kaLu ulSer dah penOh dalam muLot, kat pipi lidah sme ada..biasa mendenye...kalu kena kat oranG tua pOn ada yg menitik ayOr mata ni pLak budak2.....

hari ahaD retu bawak gi kLinik....doktor cek kaki n tangan...tp xnaik sangat bintiknye...cume dalam mulut tu sampai ke gusi ulsernye...so doktor tak kaSi bawak gi nursery/taSka sbb penyakit ni sangat2 senang berjangkit....yg bahaya penyakit ni kalu anak lanGsunG tak mau minum/makan yg akan menyebabkan dehydrated. aduh...peninG kepala mama nak kaSi wafiy makan...bagi bubur menangis...bg roti menangis...bagi nasi pun menangis...minum air pun menangis...nyusu pun xnak.......ding dong! mama teringat doktor cakap boleh bagi aiSkrim..dan dan mama gi kedai beli buat anak bujang mama tOh dan alhamdulillah tu je le satu2nye makanan/minuman yg dia mamam tak menanGis....huhuhuhuhuhu...!!!

semalam dah amek cuti cemas...hari ni nak half day....isi borang cuti untuk cuti sepanjang minggu ni....wah..cam best je kan...??? best sanGat laaa bila anak merenGek je....iSk!!! doktor kasi ubat radang yg tiHa ingat ubat tu bagi mengantuk sbb tiap kali wafiy mam ubat tu muSti dia nak tidO...tengoK wafiy tidO lama pOn xley, jiwa mama kaCau meraBan....sbb dah biaSa nengOk wafiy hyperaKtif, sepahkan umah, baling barang merata, bergaduh ngan kakak dia, campak hanger ke luar, panjat meja makan, pecahkan cawan, tarik cadar katil, sergah ikan kat aquarium, loncat2 atas sofa.......tp bila dia asek tidooooo je...rasa cam tak berapa kena..isk!

Jumaat, 20 Julai 2012

4hari dah....

hari dah hari ke4 papa joe outstesen...seumO idup dia ni la dapat gi outstesen...hehehe.... bukan xpernah jejaoh ngan papa joe, ada gak sblm ni papa dia balik kg sensorang tinggal kitorang anak beranak..tp kali ni terasa sket sbb nak menyambut ramadhan berseorangan...rasa cam xberapa feel nak sahor...hehehe

mujur lah shifa wafiy pOn xberapa nak meragam...ada gak tanya2 mn papa drg kan....tp yg kakak dah paham sket so kalu kata gi work tuh..dia hokey dah la...xde le hentak2 kaki nak papa dia kan..maklumler dia kan anak papa...tido pon bawah ketiak papa dia....yang adik peSen AAK (ada aku kesah) hahahha..!! yanG pentinG susu cam gantOnG ada...hahahhaha...!!!

well kenGkawan....saLam ramaDhan smer....semOga ramaDhan kali ini dilalui dengan penOh keberkatan...tiHa memOhOn maaf anDai kata terSiLap kata mahu pun perbuatan samada yanG lepas2 atau pun semasa xkira di mana walaupOn di bloG ini....ustaz kata nak minta maaf bukan masa raya jer, tp masa bulan pOse ni elok bermaaf-maafan semoga ibadah yang dilakukan sepanjang ramadhan diberkati Allah hendak-Nya...amin....

after almost 10 years...!!!

ye la GenG....kadang2 terlupa yg umOr kita ni makin lama makin meninGkat... raSa cam saMa jee tiap2 tahun....hahahhaha!!! baru2 ni...jupe kawan lama maSa dip kat UitM dulu....NUR MAZAYU MD AMIN.. dengan rajin nye dia dapat menyinGGah kat RISDA ni....thanx ayu... ;D ;D ;D tak sanGka upe2nya dekat 10 tahun dah xjupe...and dia masih ayu seperti dulu....ehekS janGan kembanG sanGat idong ko ayu...hahahahha...!!!

kalu kata badan mengembang tu biasa le...tp tak ler sekembang tiHa neh...hehehe (ayat sedor dirik) dan tiHa rasa happy sanGat....dia pOn maSih inGat dan suDi (skema tak ayat) datanG riSda ni nak buat reunite...hehee kalu ada rezeki....leh la jupe yg lain2 plak....inSya-Allah!!


Mati Kutu...!!!

aSSalamualaikuM...

huh...kutu pe pLak ni yek...? hahahahha!!!

minGGu lepaS tiHa berKoir laGi kat PD n Melaka...tp kaLi ni anak2 tinGGal ngan papa sbb papa xdapek cuti...tidO kat TIARA BEACH RESORT hoKey.....oleh kerana ber OutSteSen, tiHa antO komputer gi serviCe....gi khamiS balik sabtu..isnin cuti...inGatkan drg dah antO hari khamis tu..upe2nye hari isnin tu baru antO...hari selasa tak siap lagi sbb technician plak MC 2 hari hokey....uWaa...!!! mati kutu datanG keje komputer xdOk...!!!!

so hari ni, baru dapat operate sepenohnye....yeS!!!! hahahhaha.....!

anD paSni naK gi Koir lagi kat peKan pahanG....sakan kan? ;D D D

Isnin, 9 Julai 2012

Misi Jelajah Johor....

Assalamualaikum...

baru2 ni RISDA organize Pesta Sukan Kebangsaan kat UTM Skudai......hehehe...tiHa masOk sukan pe? xbersukan pun..tp pegi gak..!! hahahahah...!! guna tiket kOir, kitOranG kena perfOrM untuk peraSmian Sukan....

dah gi jejaOh tOh mana leh gi sensOranG...muSti la bawak kauM kerabat...hehehe..dah berapa tawOn taK jejaK jOhOr...so kaLi ni, jejak bawaK anaK2....tp disebabkaN jaDuaL xberapa menariK sanGat...sO xle jelajah sanGat...setakat kat JB tOh dapat gi Zoo JB n Danga Bay jek... huhuhuhuhu...!!! tp yanG terbaeK nye...Zoo JB murah tOh...RM2/dewasa n RM1/kanak2 umO 2 tawOn ke ataS....but dont under estimate hanya kerana harga....walau pOn tak sebesar zOO negara tp lanDskap nya sanGat baGuS untuK kanaK2 :D ;D ;D

BinatanG kt dalam pun xmenGecewakan tau....siap boleh tengok ular makan ayam hidup laGik...family sinGa yanG sanGat bahagia namPaknya...boleh kayuh basikal air nengok flamingo n burung yg boleh simpan air dalam mulut tOh..hape naMenya ntah....family cimpazi...baDak air...huh! banyak gak lah....nanti upload gambo binatang...ni papa joe lom upload ke komputer lagi....

dan yanG paLinG pentinG...zon tengah (hq n selangor) juara sukan 2012....!! tahniah genG...!!!


bergambO kat rumah tumpanGan di Skudai

sebelum masuk zoo...apa agak nye wafiy pk time nih...hehehe

ms tengah round nengok minatang
ujan le plak....so sinGGah kOdai maMam duLuK....

comelnye anak mama...cam mama comelnye...hahahahhaha...!!!

mcm2 aDa...!!!
ni gambO yG ada dalam henpOn....ini je le yang ada pOn...hehehe...time balik ke kL kitOranG balik kut jalan lama...betOl2 jelajah la...kul12 dari JB kul10.30 malam sampai ampanG....kebaS pOnGGonG...huhuhuhu...!!! apa pOn enjOy....!!!

Isnin, 2 Julai 2012

rezeki jangan ditOLaK... :D

salaM uOLLs...

hari ni not my blues mOnDay hOkeyy....tiHa seManGat riMau hari nih..hahahhaha...!!!

hari ni tenGahari aDa treats kat reStOran araB...saba' .....dah lama terinGin nasi arab tau...pehtu hari ni laK maKan FREE...sukenyeeee....hahahhaha...!!!

dah le gitu...petanG2 pLak ada boLinG seSuka hati......pOn FREE...keleS kan...

FREE MonDay uOLLs...hehehe...

Jumaat, 29 Jun 2012

Indahnye hari esok.....

indah ke?

err..assalamualaikum...heheh

yg sOnOk nye esOk....chOtii...tu je...hehehe

Khamis, 28 Jun 2012

demam....

assalamualaikum...

biasanya...anak2 yang kurang antibodi...tu selalu demam/batuk/seseme....tp kali ni...mama nye antibodi plak yang lemah...huhuhuhu...bebaru ni shifa/wafiy demam & seseme....skrg berjangkit kat mama...tp yg kelako nye...anak2 demam seseme pon melonCat sanen sinin...tp mama nye melepek tarak hinGat....nak taip surat/laporan ni pun dah tak larat nak pikir...isk!

tp kali ni teruk juga kena...sbb beserta dengan sakit kepala...hari ni dah hari ketiga dah...panadol/actifast/soluble sme xjalan...huhuhuhuhu....!!! bila jarang2 kena sakit...baru sikit cani dah rasa cam DERITA sesangat.....isk isk!

Khamis, 21 Jun 2012

Ni la si kudunG sayerr.....

si kudung sayerr....
lum ada nama lagi......masih memikiO laGi pe kenaMa yanG sesuweii....hehehhe....kaki belakang yang kudung xdapat nak amek gambO ::: xsanggup ::: hehehe....cane pun comey kan? kan? ;D

Rabu, 20 Jun 2012

tukar2 paGe bLoG....

yihaaaaa....hehehe

bila bole tukar deSiGN ni maKnanye free sesanGat ler nih...tetaMbah laK teNet riSda ni yanG ni je le bole maSOk yanG leN diharaMkan.....lagi ler gataiii tanGan ubah sanen sinin....so munGkin ada yanG xdapat maSOk sbb tiha tuKau bloG address (sebabnya bila nak ajak kenGkawan surfing payah pLak blog add lama tOh nak disebot...)

so, ni le yanG terkini darikk sayer....hihihihi

tambaH laGi ahLi keLuaRga.... ;D

aSSaLaMuaLaiKum....

saspen kan....? hahahhahahah....memanG tiHa terinGin sangat taMbah laGi biLanGan anaK tp bukan lOm reZeki...'kontrol' rezeki....papa jOe kata, tunGGu ler wafiy besOr sket...umO dua tiga tawOn sOk, kaLu dikurniakan Allah rezeki tiMe tOh...aDa ler 'adik' kepada wafiy plak... huhuhuhu....wafiy laGi 2bulaN geNap 2 tawOn...tp caKap pOn bahaSa jerMan laGi...oranG jeRman pOn xpaham apa dia ndak...hahahhaha....!!! dah tOh caNe nak beraDik pLak....huhuhuhu...

jaDi sebeLuM tOh kitOranG taMbah ahLi keLuaRga juGa tp hat ni laaa....hehehhe

tompok dan anak2nye...

duLu tiHa pernah beLa 23 ekor kuCinG tp sejak2 pinDah uMah baru kucinG2 tOh tak bawak dan diaekOr bawak diri maSinG2 ntah ke mana....yanG ni tak termaSok daLaM 23 ekor toH....yanG ni makCik kat opiS ni baGi, sbb dia kuranG sket nak bela kucinG, umah dia banyak hamster...

terGerak tiHa nak beLa...sbb makcik kek opiS nih dok sebut salah sekor (drpd 4 ekor) anak kucing ni, kaki belakangnye kena makan dek binatang len...maknenya, anak kucing tOh kudung kakinya....maSa tiHa bawak balik....kaki anak kucing tOh dah benGkak mcm xdek harapan dah....tp berkat ke'doktor'an papa joe merawat kaki anak kucing tOh, aLhamduLiLLah dengan izin Allah swt. dari luka bengkak berulat kaki kucing tu..la ni elok dah...lukanya dah kering pun...tp kitorang stiLL sapu ubat.  Tunggu je ler panjang mana nyawa anak kucing tOh....

makcik kek opis ni cakap anak dia soh anto klinik...ingatkan soh cuci luka kawan tu...upe2nya dia soh injek bg mati sbb kesian cane binatang tu nak teruskan idop keadaan camtu...tu sbbnya tiHa kata xpe kasi tiHa ler bela, bior le mati secara natural dari mati dibunuh. panjang pendek umO kucing toh ketentuan Ilahi. tiHa tak sampai ati...bior le tiHa bela....

tompok ni antara kucing yang baik mcm kucing tiHa dulu bulat namanye...dia tak berak merata...tak asah kuku sesuka ati...dan manja ya rabbi...teman sepermainan shifa wafiy nih....hehehhe....

yang kaler putih tOh dah ada orang kat opis ni gak ndak ndak...so tinGGai ler deme 4beranak ngan tiHa nnt...okay la tu kan....

Isnin, 18 Jun 2012

bila nak reda niii....?

assalamualaikum....

kali ni pepagi tiHa nak upDate....walau pOn xde pe naK diupDatekan...

setakat jerebu kat KL ni raSanyer sume tahu...tp ni pun kira okay syukur alhamdulillah sbb hujan pagi semalam...jerebu pun reda dah...tp keje tiHa ni bila nak reda??? uWAaaaaaaa......

road tOur Koir ni lum aBiS lagi....hari ni petang raptai kat KKLW esok functiOnnye...paSni naK kena ke JohOr pLak utK Pesta Sukan RISDA......harap2 bulan pOse sOk kuranG sket xtvt.....huhuhuhu...

xtvt pOya2 lum ada ranCanGan laGi tetaMbah plak sejak2 gaji dah kena pOtonG utk pinjaman peruMahan tOh laGi ler SESAKK...hiSk! jalan2 cari makan pOn xdapek nih....jalan2 cari paSal buLeh laaa...uwaaaa...!!!

Isnin, 11 Jun 2012

Bila dah jemu sgt....

Balik ke KL dari kg papa dia kat beruas....boring dah...!!!

selesa ke agak nye ek? hahahhaha...!!!
Ni baru balik kg....ce korang bayangkan plak...perjalanan kitorang ke Terengganu hari tuh...huhuhuhuhu

Sabtu, 9 Jun 2012

suMpah takLupa....

aSSaLamuaLaiKummm... :D

iye...baru nak update....mcm dh melupakan blog je ek? oh..tidaK...!!! hahahahha....... bukan pe, bz rounD the worLD laaa....selain berchOti...tiHa bz kOir sanen sinin....dah mCm artiS buat roaDtOur pLak...hahahahha..!!! so xsOmpeK deN naK update...akan tetapi tiHa sempat jengah2 blog koranG...cume taK komen je... ;D

so, memalam ni, tiHa naK menGabaDikan gambOr perchOtiaN ku ke Kuala terenGGAnu dulu... ;D (mata mengantuk nih) tp ni je le timenye...kalu buat waktu siang kang shifa wafiy je yg tolong update...heheheh....

ANTARA XTVT DI SINUN....

Pijak tanah terengganu, tempat pertama kitorang lawat ialah memorial batu bersurat di kuala berang, pakgad tu ler yang tolong beri penerangan berkenaan maksud tulisan batu bersurat tu...bagus budak nih...kat sini hanya replika je ek...yang asal ada kat muzium k.terengganu.

pas checkin kat homestay di seberang takir, bawak anak2 gi pantai batu buruk, kebetulan ada kereta kuda yang round xle beso sgt kawasannye, 2xpusing dgn rege RM5/adult, RM3/child - agak mahal dibandingkan dgn kereta kuda kat taman titiwangsa KL hehehe..

pas ber'kuda2an', berdepan dgnnya ada taman kanak2, bior le anak2 bergumbira kat sinun....

hari ke-2, pepagi pas sarapan gi Taman Tamadun Islam, pada korang yang bakal pergi ke KT ni, memanG tiHa rekemen sgt tempat ni, satu usaha gigih Kerajaan Terengganu yang patut diberi pujian. Yuran RM15/adult. kanak2 tak ingat plak. pstt...tempat ni memberi keinsafan pada mamat baju coklat tOh...hahahhahahah..!!!

pose plg menarik sayer....hahahhaha...!! ni dalam replika masjid aqsa palestin...pergh...sebijik drg buat luaran & dalaman, memang cantik...xdpt pegi masjid sebenar, yang replika pun jadikkkkk laaa....

abis di TTI, kitorang cruise pulak sungai KT, tambang RM10/adult. ni pun pengalaman menarik ni dapat mengelilingi pulau2 kecil di sg. KT, siap ada penerangan dr pihak TTI...mabuk sungaiii??? mana ada....hahahhahahahah...!!!

haaa singgah plak muzium KT. tp tiHa xmasuk pun sbb shifa tidO...tunggu kat luO je..uhuk..!!

mesti korang ingat ni shah alam icity kan....kat KT pun dah ada ler yang oiii....kat sini free je...tepi sungai je drg buat sambil menonton motor roda beso...err berapa roda ek?

hari ke-3 di KT kitorang gi Bukit Puteri, mengah gak tiHa memanjat tanGGa nak naik sinin, mujur ler tiupan hangen laut  ada mengeringkan peluh jantan betina yang kuor hasil memanjat sambil mendukung anak...hehehhe

pose istimewa anak dara sayer.....spek mata baru beli kat pasar payang tu ek...hahahhaha..!!!

ni ler wajah2 keletihan, tengok baju papa Joe dah ghope mandi jek haa....tp pose paling menarik mamat kat belakang tOh, bertalipon sambil merenung laut gitu...hahahhahaha...!!!

ni le crews rombongan ke KT... hehehe...pas ni mana plak ek  kita g??

ada banyak lagi gambo sebenar nye, cam kat TTI tOh kalu le guna kamera ada kodak tOh habeh sekodak...hehehe.... kira hokey ler yek banyak ni pOn....kiranya pueh le ati den merayap kat K.terengganu ni, cumanye frust satu je..........................xdapek gi Kedai Gelas Besar di seberang takir...kedainya tutup plak...huhuhuhuhuhuhu.......

Isnin, 21 Mei 2012

My Plan this weekend... ;D

dalam masa singkat ni, kalu sempat ko baca ni cer, ni aku list kan tempat aku nak gi bercuti kek K.Terengganu minGGu ni...

1. Taman Tamadun Islam
2. TTI River Cruise
3. Pantai Bukit Rakit
4. Museum KTgganu
5. Pasar Payang+pasar yang sewaktu dgn nya
6. Dataran Syahbandar
7. Noor Arfa Craft
8. Kota lama DuyOng
9. Masjid Putih
10. Masjid Kristal

hah...cane..okay taK? ada cadangan tak kawan2, tempat mana lagi leh melawat kat Kuala Terengganu? hehehhe

Rabu, 16 Mei 2012

hajat di hati...

banyak hajat sbnrnya ni...

apakan daya...bulan ni bulan bz sayer......

maafkan daku wahaiiii teman.....

Isnin, 7 Mei 2012

bz arr...

:::: siyeS bizi neh ::::

naK cerita cerita tak seMpatt...huhuhuhuhuhuhu...

Khamis, 3 Mei 2012

luM abiS citer laGiiii......hahahah..!!!

ameK kO....tergiLa2 tiHa kat keybOd ni naK naip haaa.....hahahhaha...!!!

naK citer paSaL my diet...menjaDik ke? koranG agaK2?

naK citer paSaL perancanGan ke Ganu kiter......jaDi ker?

naK citer paSaL kenaiKan 13% dan tunGGakan yanG haKu punyer...bukaN oranG lain punya...boleh? hahahahha...tp skrg xsempat laaaa...nanti ler yek...

opS opS...ada 1laGi nak citer paSaL sikap kanak2 dan cara didikan...ni hasiL perbincangan haKu dgn enCik boS yanG tertiba lak kitOranG terseMbang pasaL cara didikan ni.....(bini dia masuk sotkaba pasal anak dapat cemerlang upsr) dan kira entry khas untuk che maz sbb 'pembawakan anak' nih..........;D

banyaKkk naKkk citerrr nihhhhhhh....part 4

perghh...gile punya banyak nak bebel kan.......hahahhaha....koranG baCa je laaa janGan muntah udah...hehehe okay pe kira tiHa cover balik hampir 2minGGu berchOti bLoG kan.....hehehe

enTry yanG ni tiHa naK nGadu naSib plak...boleh? hahahahha

tiHa nye tipOn kena barrrrrrrrrrr laaaaaa......uWaaaa....!!! so sesapa yanG menG SMS paStu tiHa taK jawab xyah la nak buat doSa kerinG menDaKwa daKwi keekSenan ku...hihihihih ni Lah pertaMa kaLi line kena barr disebabkan exceed limit....wah wah...renyaM tiha potpet guna tipOn kaaaaan.....BUKANLAH......!!!

line kena bar sbb data uSaGe n of coz speaking of data usage not only SMS'ing but also usaGe of INTERNET maaaa.....hantu jadian tolllllaaaah maXis ni telan duit guaAa....uWaaAaaaaa.......baru je bertenet bayo guna online supaya sambOnG balik....

maxis charge sekupang per 10kb tp kalu dah 100kb dah jadi RM10.00...tp 100kb apa je leh surf kan... tersurf plak sampai 1Mb makanye situ je dah RM100....gua kena RM260...bil calling2 xsampai RM30 yg len data usage...kena pulak anak2 pun nak main tepon..main tepon terbukak internet...yg mak nye plak xpaSan main simpan je hp kan...ralittt je...hah padan le muka....!!! iSk....

banyakKk naKkk citerrr niiii...(part 3)

haaa kan dah cakap banyak naK citer nih....hihihihihihihi

ni paSaL SAfi Rania Gold.....korang ada guna taK?? okay taKK??

kaLu okay maknanye uMo koranG lebih 40 tahun ler tu...hihihihihihihi....tiHa dan kawan2 yang berumor 35 tahun kebawah dah try dah...tp xmenjadik laaa 'kemudaan' tuuu....hahahaha...tp naik jerawat bisuL pLak dah...ada yg kena jerawat nasi lah....jerawat batu ler...skrg dah berenti pakai, kulit muka masing2 beransur okay, bahkan lagi muda drpd dulu (ayat wajib memuji diri sendiri) hahahha, so, 'kitorang' (melebihi 5 orang nye testimonial eh) membuat kesimpulan Safi Rania Gold tu hanya sesuai untuk mereka2 yang berusia 'gold' shj........hehehe......

akan tetapi.....apa yang tiHa guna kan sekarang ni untuk merawat semula luka2 dimuka nih...? tiHa try moisturizer VitaMin E...jenama...organic aid...alhamdulillah...parut pun nak ilang dah nih....

menyesal gak guna safi tu..bukan pe...masa anak dara dulu memanG banyak jerawat tp pas kawin, LiCinGG terutama pas beranak kan shifa wafiy ...tp punye le terpengaruh nak try safi rania di usia yang 'muda' nih....lanGsunG naik baLik jerawat aLa2 gunung berapi tunGGu maSa naK meletOp je pLak tuh...aduyaiiiiiiiiiii.....

ni le gambO aiii maSa bujanG tranG tenG tenG
yanG maSih daLaM pantanGkan wafiy yeK...tp xberapa pantanG sanGat sbb dah gi kenduri...hahahhaha...tp dari segi pemakanan dan persenyawaan maSih pantanG okayyyy......hihihi

yanG ni tahun 2011 a.k.a anak 2 yerr...
gambO skrg tahun 2012??? xpayah laaa.....bila wajahku kembali puLih...konfem tiHa buat sselepaSS dan SebeLum guna safi rania kay.....hahahahhahaha........!!!

banyak naK cerita niiii (part 2)

sambung cerita hari tu.....

hari jumaat (dgn segera checkout SeriMesia) abis kurSuS teruS berpOya2 ko...tp percutian kaLi ni tak diranCanG....main sergah je...papa joe ajak gi melawat makam kat pengkalas kempas, linGGi. adala dalam 20minit dari PD. kawan2 dia selalu cerita pasal makam keramat nih....so ikutkan jele...hehehe bukan nak mintak nombor ek....saja nak belajar sejarah balik, dgr2 pun cam hebat je kat situ. ada satu batu yang berlubang tengah kalu masuk tangan situ boleh putus.....so tu yang papa joe kemaruk nak pegi....bergambar sakan dia kat situu....pastu kitorang gi makam Raja Melewar...Makam Sultan Ali dan Makam Tun Teja....perghh...sakan..apa yang best sangat????

xde apa pun tp sejarah...saja nak ajak anak2 melawat2 sambil belajar sejarah supaya anak2 tahu sejarah melayu. kecik lagi apa diorang tahu? nak melentur buluh biar lah dari rebungnya...dari sekarang lah belajar sejarah negara supaya bila beso sok xde le jadi muda mudi zaman skrg yang asek nak menghuru hara kan negara yang sedia aman....memperjuangkan hak yang bukan hak..........................................

Makam Tun Teja tu kat melaka...lajak ke melaka teruS tOh....tp kitorang tak gi bandar...kitorang nak pegi pulau besOr....asek dgr cerita je kan...cane keadaan kat sana xtahu kan...so biOr tiHa cerita...

pulau besOr nama je besOr tp tak besOr mana pun....nak banding dgn pulau2 lain cam langkawi/pangkor/pinang jaOh sekali...dianya lebih kurang Pulau Sibu laa....kat sana ada van dari jeti ke medan selera(mahal gile) / medan cenderamata(xbeli pun xpe) yang berdekatan dengan makam keturunan rasullullah yang ke18 tambangnye RM2 seorang pegi saja, kalu betol2 nak ronda kena sewa moto RM15/jam. kete xdek kat sana yee...tp boleh dikatakan pulau tu pulau pelancongan + pulau sejarahlah...selain makam dia ada muzium, chalet / hotel peranginan (siyes pantai dia cantik), ada padang golf, ada tasek ( yang dinamakan tasek bunian ) ada batu belah ( cam cerita batu belah batu bertangkup tukan...) tapi sebenarnya batu tu tak cm tu...batu tu besOr dan seakan2 terbelah tp bukan terbelah retak...dia terbelah cam kena tetak ngan pedang....( ekceli kitorang tengok replika kat muzium je) yang betOi2 xdapat tengok sbb tak tahu kat mana....kat sana signbod pun xdek...kitorang redah je.....jalan pun macam jungle trekking jek....

dikatakan pulau besOr ni adalah pulau pertemuan pendakwah2 ISLAM menyebarkan agama ISLAM suatu ketika dulu, sebab tu kat situ ada banyak makam2 pendakwah islam. AKAN TETAPI, tiHa tersanGat peLik sbb daLam bot yanG tiHa naik tu, katakanlah boleh naik 50orang, lebih kurang 35orang adalah HINDU yang lain tu campor le melayu & cina.... xpelik pun???

mmg tiHa ada dgr2 kata kat situ tempat bertapa dan sebagainya...tp kat kubur orang ISLAM, siap ada orang baca yassin bagaii, 'bangsa' itu datang menyembah mcm masuk kuil dia....pelik ahh...bukan xde tulis sejarah kubur tu terang2 dia tulis pasal ISLAM tp diorang letak setanggi la...acara menyembah diorang lah....huhuhuhu...pelik.......

so, ni tiHa bekalkan korang gambO2 yang sempat kitorang amek...banyak sebenarnya ni kira ni gambo yang dah ditapis SIRIM ler nih...hahahahha.....

ni le batu kat pengkalan kempas yang dikatakan kalu masuk tangan bole putus kalu bukan waris raja melaka..

kenmain lagi orang tua ni posing kannnn...hahahhaha

ni makam RAJA melewar, raja pertama di N9 (dalam kebun getah je weh)

ni makam sultan ali....tepi jalan je ke UMBAI

ni makam tun teja....panjang toh...

ini bukan makam yek...ni chalet kat anjung batu, merlimau tempat kitorang tido sebelum ke pulau besOr

kapal ke pulau beso kul 12 karang, so sebelum tu kitorang gi tengok perigi portugis yang dikatakan airnya tak pernah kering pun...hmm...

pengalaman pertama diorang naik ferry.... ;D

ni ler kubur keturunan ke18 & 19 Rasulullah


ni tempat pertama yang perlu dituju kalu nak gi pulau besor...sejarah2 dan cerita2 pasal pulau besor direkodkan kat sini

cam tak nampak sangat eh batu kat tengah tu batu pelik rupa cam tombol

tu je le...nanti upload lain....saat dan ketika mengupload gambo ni anak2 tengah tido pastu lama plak nak tunggu abis upload diorang dah bangun xsempat nak pilih lagi....nanti2 la plak eh... ;D ;D ;D

Selasa, 1 Mei 2012

banyak nak ceritaaaa niiii....

saLaM kenGkawan...lama berCuti berbLoG....

memaCam naK citer nih...hehhe...last 2 weeks bz latiHan kOir sbb ada funCtiOn puspanita pada 24 April, dan pada hari yanG saMa kena daftar kurSuS kat port DiCkSon....abiS kurSus hari Jumaat...adeSh...nak tinGGai wafiy nih..memaLaM nyuSu baDan...biLa dia taKde, raSa caM naK deMam pOn aDa.... laSt2 tiHa koL papa joe soh amek cuti hari khamiS & Jumaat bawak anak2...hehehe...laGi pOn mama dah sebak biLa tepOn hari rabu tu...dgr kakak nanGis pLak tu....heheheh....saKan ler anak2 manDi koLaM kat RISTEC tu......mama xdapat jOin sbb ada keLaS saMpai kul7 lah...

oh ye....isi perOt entry kaLi ni sebenOr2nye naK citer paSaL kitOranG checkin kat hotel seri malaysia, PD. biLik biasa katiL bujang dua, RM140. tp condition nye amat menyedihkan. ekon bOcor, tv lama, bilik air kecil. patut nye leh dapat gov rate tp pada masa kejadian ada jabatan gomen buat kursus kat situ so, rate for gov dah abis quota....sarapan pagi nye plak...haLaMakk...!!!! fail...!!! nasi goreng kosong, kuetiaw tawaq hebiaq, ayor oren maniS yarabbi, bubur nasi... hotel seri malaysia patutnya yanG dah berangkai2 ni kena la jaga standard nye kan....tp sayang nye lah kat PD service tak bagus....so, tiHa tak rekomen hotel ni kalu kOrang naK cHoti2 kat PD. piLih la yang lain melaMbak....and satu lagu lagi...parking kat situ pOn miserable........

nape tak upload gambO? papa joe cakap kalu yang mcm tu nye hotel xamek pun xpe...ehekS... ;D