ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 27 Februari 2012

mama jahatt...(part 2)

part 2, boleh? hahahah.....

salam freNza....
apa ceLop koranG weekenD ni? ;D kitOranG anaK beraNak bz survey kereta, cadanG naK tukar kereta lah setelah 12tahun abang KENari tiHa tu berkhiDmat kan........ cadangan je....survey2 nak tengOk kemampuan...hehehe....itu another story, ni tiHa nak cerita sambunGan citer hari tu... ;D

weLL, kan tiHa cakap nak gi taSka anak2 tengaHari jumaat hari tu...nak say sOrry for the bad mOrninG..... and yes i did go, senyuMan paLinG maniS berSeri2 muka shifa....hehehe....cium pipi mama tak putuS2 dpn tiCer nyer....hambOiiii....hahahhaha...!!! biLa mama tanya, mama baik ke jahat...? shifa jawab : mama baikKk....diiringi ciuMan kat pipi berkaLi2....sentimental kan? hehehhe

Then, tengahari tu, mama bawa diOranG maM  piZZa.......hehehehe.....shifa ske rOti garLiC ciCah mushrOOm sOup tOh....wah, autie iqa nye rOti pOn disentaL nye....ye lah....happy sbb mama baikKk kan??? hahhahaha....

paStuh tidOq kat opiS mama dari kul2.30 sampai kul4.00 teruS mama antO balik ke taSka.......flykiSS kat mama siap pesaN lagi tOh...."karanG mama datanG amek kakak ngan aDik tau....." ish macam la mama penah tinGGaLkan koranG tidor malam kat taSka....hihihihi......

setakat ini, dari jumaat tu...hingga pagi ni, alhamdulillah...xde bad mOrninG yea u aLLz...hahahha...!!!

Jumaat, 24 Februari 2012

mama jahatt...

hari ni hati i gi keje xkeruan babe......

jarang terjadi pagi2 tiHa hot tempered, what happened this morning really not me...heheheh...mama hanGin bila shifa n wafiy berebut setereka panas....mama sepak wafiy bila dia tarik baju yg mama hanger sampai patah hanger, mama marah shifa bila sebok nak makan ubat demam padahal xdemam pun, mama cubit shifa dalam kereta sbb menangis mcm kena raSuk.......hehehe....really out of our routine lah..!!!

pastu sebelum sampai taSka, kakak panggil....

shifa         : mama...mama..
mama       : ha..nape...nak apa...nak kena cubit lagi....
shifa         : (geleng paler ) mama jahattt......
mama       : (kelu)

then, tiHa terinGat entry hani paSal mengajar anak xpayah jadi cam mak tiri....hehehe....tp pagi ni i acted as typical mak tiri yg garang ngalahkan citer bawang merah bawang puteh tu....xpe le garang pun anak2 dah besO..ni sorang baru 3 tahun sorang lagi setahun setengah.....alahaii....nak salahkan hormon ke nih...? heheheh

so, dah smpai taSka mama cool down sket....mama peluk shifa, sayang shifa.....dah xmo nangis2 yek...
mama babai anak mama, mama fly kiSS kat dia, dia balas balik....pastu mama tanya :

mama       : kakak, i luv u....mama baik ke jahat?
shifa         : i luv u....mama jahat..........................

yee....mama jahat..so pagi ni mama sarapan pun xlalu...terkenangkan sikap yg tak patut mama tunjuk kat anak2.....aduih....sorry sayang.....by the time menaip entry ni, tiHa terfikir nak singgah taSka tengahari ni nak jupa anak2 mama....to say sorry...

Rabu, 22 Februari 2012

'kejutan' menguatkan kasih sayang suami isteri...

entah cane boleh terlekat dpn tV tengOk tanyalah uStaz... ;D

antara yg disampaikan........ bagi mengukuhkan perhubungan suami isteri, buatlah kejutan2 seperti mengajak pasangan candle night dinner...atau beri hadiah walaupun bukan pada tarikh2 tertentu (besday ke annivesary ke) atau bawa pergi honeymOOn berdua saja ke satu tempat idaman atau memacam lagi ler...

and....satu pun yg disebutkan tadi, my hubby and I xpernah amalkan sejak kawin okay....and now our 6th anniversary is round the corner.  Kasih sayang luntur tak? hmmm....

bercinta dgn papa joe, perlu memahami dia. dia bukan seorang lelaki yang mudah mengucapkan kata2 romantis. kalau lah...KALAU kay...dia tiba2 romantik plak..konfem tiHa kata dia buang tabiat...hahahah...!!! dan dia jugak tak memanjakan tiHa dgn hadiah2 sejak zaman bercinta tauu.... tp deep in my heart...teringin gak nak dapat hadiah kan... ;D

but, what we do, sambil2 maSak, or time sidai kain ke, sambil menyapu ke,bila papa lalu, sy peluk dia, kalau anak2 tengok, kitorang panggil ajak berpelukan bersama2...hehehe...pastu cium pipi pun camtu gak, any time any where, xperlu tunggu time nak gi keje balik keje je AKAN TETAPI, tiHa ler yg selalu minta buat, belum pernah lagi papa tetiba je datang cium pipi.....ni kalu dia buat konfem tiHa kata dia buang tebiat jugak...hehehe

papa kata sayang tak bermakna apa yg dilafazkan je, dari segi perbuatan pun menunjukkan sayang..... and yes, i agree, kalu difikir2kan pengorbanan papa Joe untuk bertahan sehingga tahun ke 6 perkahwinan kami, ye tak dinafikan kasih sayangnye, tp.....sekali2...nak rasa gak kejutan2 kasih sayang tu....;P

2012 ni, tiHa nak memulakan sesuatu yg xpernah kitorang buat dan tiHa xperlu tunggu papa joe mulakan, biar tiHa mulakan dulu, its okay what, ini baru 6 tahun perlu hadap banyak tahun lagi kalu panjang umur....kan? and...mana lah tahu.....lepas tiHa buat...papa joe lak buat kejutan untuk tiHa.... kan? ;D

Isnin, 20 Februari 2012

RIBENA & COCA COLA ::: HARAM

SalaM aLLz...

3,4 hari lepaS adala terbaCa iSu ribena & coca cola nih.....cumanya tiHa heran nape masih beLum aDa tinDakan susuLan yG jelaS kalu betOi haram diminum.....

iSu ni ada gak dikupaS oleh uStaz abd hadi dari YAPEIM yg bagi ceramah Jumaat kat RISDA baru2 nih....dia juga cakap janGan minum air CoCa cola & ribena sbb kanDunGan nya diraGui.....paDa tiHa senanG je, if was-was xyah minum...laGipun tiHa pLak mmG kuranG sket minuM ayOr gaS nih....ribena ni xberapa minat tp kalu anak2  ndak tiHa tak kaSi le..kalu nak vitagen ke solivite ke atau yg sewaktu dgn nye tiHa beli laa....

anD ustaz tu cakap sebenarnya coca cola ni keluaran iSrael tp dkt iSrael coca cola ni diharamkan penjualannya...pelik tak? tp kita tergila2kan coca cola ni kan...? so tiHa cerita ceriti kat papa joe isu ni.... papa joe cakap kalu nak boikot iSrael banyak...mCd..kfC...teSco..carrefour...neStle...banyak lagilah, sumenya beraSal uSulkan iSrael.....hmm....okay lah kita tak dapat boikot sume...tp yg mana meraGukan tu xyah lah continue ye dak? mCm coca cola & ribena...xyah lah minuM dah.... bukannya kita nak ikut cakap ustaz if alif, alif la...ba..ba lah...tp kalu dh timbuL peraSaan raGu-raGu...berenti je le....lagi pun kan banyak minuman lain dalam malaySia nih.... ;D

Jumaat, 17 Februari 2012

paDan la senyappp je.....

weekenD lepaS nye cite ni..baru uploaD gambo..heheh

si aDik tiMe dah tidO....mama sOh gaK kaKak tidO...papa ngan mama dah tergOLek dpn tV ajaK kakak join sekaLi.....tp dia xmO gaK tidO...naK main tipOn2 la...nak main tuLiS2 laa....main baby2 laa....biarkaaannn...mama nak layan draMa tV laaaa....

alih2 senyap je plak.....posisi aSaL dia bersanDar kat beLakanG mama...bila mama banGun...ni le hasiL nye...hihihihihi....alahaii anak oMak...!!!

Isnin, 13 Februari 2012

Bila anaK meraJukk.......

aSSaLaMuaLaiKum.......

mak&ayah mentua dah baLik hari sabtu hari tu....tumpanG adik dia yG kebetuLan ngantO anaK daftar dipLoMa kat cybernetic kolej...tp smlm dah tipOn papa joe bgtau yg adik ipOr tiHa yG peranGai xmaCam oranG tOh naK hempOk dia dGn apa ntah sbb xbaGi duit....hmm...ayah nak bagi duit apa..seminGGu dok kL mana gi nOreH............pening..!!!

ni sbnarnya naK citer paSaL nurShiFa...yG dah panDaiiiii meraJuk...

ShiFa             : Mama..!! maMa...!!
MaMa           : iye..mama nak maSak ni....nape?
ShiFa             : fifa naK vitaMin......
MaMa            : xbOleh...tadi kaKak dah maKan banyaK dah...
                        vitaMin mane leh amek banyak2....
ShiFa             : fifa naKkkkkkk.....
MaMa           : xboleh...kan mama cakap tak boleh.....
ShiFa             : umph..!! xmO kawan MaMa...
MaMa           : xmO kawan Sudah....
Shifa              : xmO kawan mama...mama xboleh pegi SURAU...kakak..wafiy ngan papa je pegi....
MaMa            : @??//??@ (nape surau plak...?)

hehehe...meraJuk ntah apa2 kakak nih...dah tu plak...xkasi mama ikut gi surau plak tu......huhuhu beriman sunGGuh anak mama....hehehe

Ahad, 12 Februari 2012

janji tetap janji....hehehe

SalaM frenza kuz...

hari tu cakap nak update gambO gi caMerOn hiGhlanD kan...so hari ni nak upload walaupOn wafiy tengah menanGiS kat luOr tu and shifa pLak dok terloncat2 ataS katiL saMbiL buat sepah...huhuhu..sabO je le....

ni kat ladang teh
kat ladang teh lagi


keciwa sbb xdpt naik bukit larut so pakcik tu ajar buat camera trick




ni kat zoo taiping

Khamis, 9 Februari 2012

diLema mak&ayah mentuaaa...

SalaM aLLz...

mak&ayah papa joe ada kat umah tiHa nih....diOranG ikOt sekaLi maSa baLik cuti hari tu....tp anak2 tetap kena gi sekolah, xmO dimanjakan sangat dgn tokwan n opah...hehehe...lagipun, cuti2 pOn yuran kena bayOr jugaa....tu pasaL antO gak, kat sekOlah boleh beLajar...kat ruMah bergadOh je lak nanti peninG pLak kepaLa opaH....

diOranG keSini sbb naK tenanG2 kan fikiraN...hehehe...biaSanye oranG banDar biLa nak tenanGkan fiKiraN diOranG baLik kampOnG.....xde le suaSana havOc sanGat kan....tp terbaLik plak keS mentua tiHa ni, naK tenanGkan fiKiraN kat banDar.....

kiSah benarnya, diOranG dah taKtaHan dengan adik ipar tiHa yanG bOnGsu tu. hMM..naK citer pOn dah upe buka peKunG di dada...tetaMbah pLak ni maSaLah keluarGa suaMi tp kita yG nengOk ni pOn terbaKar jiwa laRa apatah laGi oranG yg duduk sekaLi dengan adik ipOr tiHa nih....mak ayah bukannya muda lagi...ayah tu dah umur 87tahun pOn.....mana la ada kederat nak berlawan dgn org muda umOr 25tahun, lelaki plak tu....25tahun tu patutnya dah boleh pK tp yg ni dah mCm oranG gile je paLer otaKnya xdek hOrmat kat oranG...keje xnDak...aSek mintaK duit je kejenya...hidU gaM...maiN nOmbOr....xdiberi duit abih  harta benda peti ais, dinding umah, meja makan ditetak nya......oranG tua tu penat gi menOreh, tu pun bukan dapat seLaLu ngan ujan lagi.....tp yG jaNtaN ni aSek menGaMok mintaK duit...sebiJi caM draMa daLam tV tu ler.....ish...hanGen betOiii je nengOknye......

jaDi le...naK tenanGkan fikiran walaupOn sari dua je tenanGnye....dalaM diLema gaK ler oranG tua tu.....sbb balik sOk dah konfeM2 ngaDap baLik prObLeM yG saMaaa....tiHa terpK naK antO je dia ke puSat pemuLihan akhlak...tp xtau lak cane nak buatt.....

nak diaJak mentua duduk kat sini kanG tiHa lak dilema...alanGke duduk ngan mak bapak sendiri dulu pOn dah maCam2 xsesOaii nye..ni pLak duduk ngan mak ayah mentua......ish, tiHa raSa xmaMpu ler...mCm terSekat je aKtiviti kehidupan sehaRian.....ish...payah naK ceritaaa....

ish..bape kali padam taip padam taip dah ni...tak reti nak cerita betapa tiHa meraSakan tak sesuaii nye nak duduk ngan mentua even mak bapak tiHa sendiri......tiHa ada harapan/cita2/kehendak dalam membina keluarga sendiri.....yg dah kawin tp masih duduk dengan mak ayah meSti faham makSud tiHa.............

Selasa, 7 Februari 2012

thaipuSaM menGusaMkan...huh..!!!

salam frenZa...

hari Sabtu hari tu tiHa balik kG papa joe, lalu jaLan laMa, saja naK ikOt sinuN kuNun laMa tak lalu situ and u know what...? bad decisioN...!!!

Jem wehhh......becoZ of 'weLweL' nye haL......aduyaiii......paStu tiMe balik pOn saMe laaa tetaMbah kat bt caveS laGi terOk jeM nye...tiMe ni baru ler paSan raMai kauM indu upenye kat meSia ni yeK...yG tiHa heraNkan...thaipuSaM hari selaSa....tp diOranG berweLweL 3,4hari awaL tOh....itu tiHa balik hari iSnin, kaLu tiHa balik hari selaSa gaK...parkinG tengaH jalan je le jawabnye..(agaknye la).

and yet, we stiLL try to be a good malaysian with 1Malaysia in our heart but it's seem applied to malays only as other races think their races should be given specialties more than malays'. err...betoi tak...?

Khamis, 2 Februari 2012

online bankinG....memanG memuDahkannn....!!!

salam kawan2kuz...

ayOo...tiHa hari ni gi renew insuran kete kO..!! biaSa papa joe yG buat....udah dia keje di banGi nun, payah ler sket...kena la buat sendirikkan....selama ni tiHa bayar bil2 utiliti pakai online je....xpayah gi post office ke, bank ke, telekom ke apa ke...mudah dan cepat....

ntah nape kali ni, do the old way...aiseh...nak pegi cari insurance agency je dah dekat sejam, tunggu key in lagi...selesai gi post office plak, no giliran kita ada 40 orang lagi nak nyampai no kita...kelas tak? tup tap tup tap, gitu saja dah almost 2 hours and half.....tu belum kira penat carik parking...bayar parking...minyak????

tiHa rasa xrugi lanGsunG kena charge RM1.00 untuk bayar online setelah merasa gi settle kan sendiri my insurance and roadtax.....cepat pon cepat....tak gadoh nak gi start kete, parking pe bagaiiii...ko duduk depan pc and everything settle.

sebenarnya, RISDA sendiri ada perkhidmatan renew roadtax, tp kunun2 nak jimat RM10-20 duit service nak gak buat sendiri...hah amek kaw...kira punya kira sebenarnya kos tu sama jek...mahal sket tp ko duduk je everything settle, ni nak murah nye pasal ko kena gi sini sana, letih pun dapat......so next time for sure tiHa nak buat online je...senanG...!!!