ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Jumaat, 26 Jun 2015

bukit tinggi..berjaya hills resort


Assalamualaikum...wbt.

Pejam celik dah seminggu Ramadhan berlalu kan....
Shifa Wafiy alhamdulillah, dapat lah 3,4 hari berpuasa penoh walaupun setiap petang merengek
dahaga....sabar je la...

Hari ni, tiHa nak cerita pasal ronda2 ke bukit tinggi, pahang...
emm...my comment....kalau nak honeymoon sesuai la kot....
kalau takat bawak anak2 macam tak ada apa aktiviti sangat...
Jadi, kat sini tiHa post gambar anak2 yang sangat gembira dapat ke bukit tinggi.
Yang seronok tu bukan sbb dapat berjalan sangat, sbb sementelah 3 minggu tak jumpa mama
sebab mamanya kursus wajib untuk pengesahan jawatan di IKPK Pahang.
So, hari menjemput mama balik, mama ajak papa singgah beberapa tempat bagi
menghiburkan hati anak-anak....nak ganti balik masa semasa mama xde....


Dah lama diorang teringin....kasi can la kan....
Si kecik ni pun nak jugak.....bagi merasa naik je le...nak tunggang awak tu kecik lagi...huhuhu
masa umor 2 tahun dia ada sejarah dengan kuda....kuda gigit dia...
skrg dah hilang fobianya......
apa laaa yang dibeleknya ntah...
apa ntah yg orang seronok sangat kat sini......setakat bangunan oversea ni...tiHa xteruja lak
ada magician jalanan.....seronok shifa wafiy minta belon
okayyy.....no komen...!! hahaha
xpenah lagi dapat ambil gambar dia dalam keadaan senyom...
mahaiiiinya la senyoman awak anakk oiii...

Selasa, 23 Jun 2015

Kejap je dah nak Seminggu Ramadhan.......

Assalamualaikum,

Maka hari ini hari ke6 kita berpuasa.....

Shifa Wafiy?? adess....budak dlm proses kan....bangun sahur tiap-tiap hari tp puasa penuh belum tentu...hihihi....setakat ni Wafiy dapat puasa penuh baru 1hari....manakala shifa....2hari....hmm...jadi lah sebagai intro untuk umur mereka....shifa kali ni banyak culas sbb dia jadikan wafiy sbg contoh...sayangnye laaa....tp xpe la...xmau terlalu memaksa.... sambil2 tu tiHa ajak mereka solat, xpuasa xpe janji kita sama2 memperkukuhkan solat.....

Awal Puasa Hari tu, tiHa outstation ke Pekan, Pahang dan menginap di Hotel MSGarden.  Wow!! baru ada kelasss jahhh....hihihi...biasanya tiHa ambil hotel bajet je.  Tp memandangkan bulan puasa ni, tiHa ingat nak lah cari hotel yg siap bagi sahur sekali...tambah pula tiHa bawa anak2 tanpa Papa Joe....dan Hotel MSGarden merupakan antara pilihan terbaik untuk menginap.....alhamdulillah, credit pada my dear frenz, Ikien yang rekemen n siap booking kan.....

So, tiHa pun nak rekemen pada member2 yang tersesat baca blog ni, boleh try MSGarden Hotel ni, menu2 sahur pun menarik, hari tu diorang serve kari ayam, sayur campur, sup daging, sambal udang, pastu salad dan ulam-ulaman (bole nak cara kampung or western) buah2an, air 3,4 jenis termasuk air fresh orange. Oh....heavennnn rasanya tp sayang nafsu sahur xsama mcm nafsu berbuka kan? heheh

And so sorry, tiHa ada ambil gambar....tp gelap pulak....xde kualiti sangat....hehehe....maybe lain kali laa ek...and terima kasih menyinggah.....selamat menjalani ibadah puasa.....

Khamis, 18 Jun 2015

Ramadhan datang lagi

Assalamualaikum,

Alhamdulillah kita dipertemukan lagi di Ramadhan Al-Mubarak pada tahun 1436H ni.

Shifa wafiy pun dalam proses belajar berpuasa....Tahun ni nak train wafiy pulak sbb dia belum dapat berpuasa penuh 1hari....Shifa, alhamdulillah, rasanya usia 6 tahun ni sesuai untuk ajar cukup 29 hari pulak...sbb tahun lepas dia berjaya 20hari je...tu pun kira banyak dah tu.....

Pagi ni, mereka berdua dengan jayanya bersahor dengan penuh keterujaan....solat subuh dengan papanya....alhamdulillah....jika berkesempatan nak perkenalkan diorang dengan solat terawih pulak... diorg tau ada solat terawih tp xtau mcmn keadaan nya....tahun lepas dapat gi sekali je...masa tu jannah kecik lagi...payah bawak ke surau...skrg jannah dah 2 tahun....dia pun nak pakai telekong juga...jadi kira dia dah reti sket la...heheh

dan satu lagi nak cerita kesinambungan tiHa 'meletakkan' kucing kat pasar tu.....akhirnya, tiHa cakap kat papa Joe...jum lah kita kutip balik....dari 7 ekor dapat balik 3 ekor yang anak2....jadi lah...sbb pakcik kawasan situ cakap....ada orang datang kutip kucing lain2 tu....almaklumlah kucing2 tiHa cantik2....bulu nya kembang...alhamdulillah...semoga yg mama xdapat bela tu nasib mereka lebih terbela di rumah baru.

Sempena 1 Ramadhan ni, nak post gambar terkini anak2....hehe...
Khairul Wafiy terkini.....dah pandai nak hensem2...hihi
Nurshifa...my anak dara sunti.....
Nurjannah....merajuk kekdahnya masa gambar ini diambil....sebabnya....mama tak kasi dia main telefon...hahahah

Isnin, 15 Jun 2015

Jiwa yang tidak tenteram.....rasa bersalah yang amat....

Assalamualaikum,

Allahu Akbar...!!! lama sungguh tiHa menganaktirikan blog yang telah banyak berjasa ni...
dari hari ke sehari tiHa nak update malangnya selain tiada kesempatan.....jiwa untuk menaip tu dah luntur....ouch!!!

Pada hari ini, tiHa berasa ingin bangkit kembali, sementelah kerja2 tiHa sekarang ini amat sinonim dengan cambahan idea untuk menulis dan menaip kerana tiHa diberi tugasan untuk berkreatif dengan majalah RISDA.....RISCOM....hiiiiiiii....

tp apa yg tiHa nak ceritakan dalam entry kali ini ialah mengenai kekecewaan hidup berjiran tetangga ni....kalu takat sakit ati dengan jiran cina...tiHa xlah sekecewa ini...tp ni sesama melayu...sesama Islam...sedihnya lahaii...

Oleh kerana tiHa dan suami....sangat pencinta kucing....dalam sejarah kitorang pernah bela hampir 25 ekor kucing...setakat semalam....kitorang bela hanya 15 ekor je...tu pun sebab masalah kucing kena racun lah....kena sepak terajang lah....isk...!!

baru2 ni tiHa dapat call dari pihak pengurusan apartment bahawa ada aduan berkenaan kucing2 tiHa tu...kata berak merata la, masuk rumah orang la...dan bermacam aduan yang merobek hati...walau pun tiHa yakin tu bukan kucing2 tiHa sbb kucing2 tiHa mmg dikurung di beranda siap makanan dan toilet kucing berpasir.....apakan daya...kalu dah orang tak suka......

jadi, sebagai langkah memuaskan hati manusia......hablun minna nas....tiHa mengambil keputusan untuk meletakkan kucing2 tiHa di pasar....(please jangan kata buang...huwaaaaaaaaaaa) dan inilah keputusan yang paling berat tiHa buat....sedihnya...Allah sahaja yang tau...

benci lah tiHa...marah lah tiHa....herdik lah tiHa.... apakan daya keputusan tu telah terlaksana.... dan kini tiHa diselubungi dgn rasa bersalah...jiwa terasa kosong dan xtenteram...oh...

Ya Allah, kau lindungi lah makhluk2mu itu...sesungguhnya mereka lebih banyak berzikir dan taat kepadaMu....amin..

ISK...Isk...Isk...