ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Rabu, 31 Oktober 2012

tuKar dah taSka utk shifa wafiy....

salam aidiladha walaupun hari ni dah 15zulhijjah... :D

2,3 menjak ni memanG sanGat malaS nak update blog sbb runsinG seh memikiokan perihal taska anak2 ni.  retu tiHa dah citer kan paSal kawan2 di RISDA kebanyakkannya berenti taSka bondamama ampang nih, ni kira perkembangan lanjut ler nih.

akhirnya, tiada siapa dah orang RISDA yang anto anak kat situ sementelah berlaku satu kejadian yang merisaukan. pekerja lelaki diorang boleh plak bergaduh kat taska siap pegang pisau daging bagaiii...isk! selamat kew?

so, tiHa confront lagi dgn penGusaha taSka tu...dia kata dia dah berentikan pekerja tersebut. hmm...penyelesaian mudah kan? dah gitu, tiHa harap peristiwa camtu tak berulang ler, takut2 nanti lagi ramai yang berenti, tp dengan rasa sedih di jiwa tiHa, dia boleh jawab, more goes out more comes in........dia dah biasa situasi camtu......

tp, shifa wafiy masih lagi bertahan kat situ sehingga lah..............isnin baru ni, dia anto sms taSka dia tutup sbb owner rumah nak naikkan sewa dan dia tak mampu nak bayar. anak2 dipindahkan ke rumah dia yang berdekatan dgn taska lama. mujurnya isnin retu tiHa bercuti raya haji lagi....so, tiHa anto hari selasa yakni semalam dengan rasa tak selesa, rumah tu tak sesuai ditaskakan.....!

balik tiHa tanya shifa, amacam kat taska baru? shifa jawab ::::::: okay je..tp sempit sikit...hehehe kecik2 lagi dah pandai komplen kan?

tiHa tanya lagi, kakak tido kat mana? kat atas ke kat bawah? shifa jawab ::::::::: tido kat bawah meja...
uik? pelik nye jawapan...bawah meja kat mana? shifa jawab :::::::::: kat luar laaaa.... tarik nafas panjang mama ko ni nakk....mama bayor mahal2, tido kat luar jek....

maka nya hari ni, mama sudah tukar taSka baru, RAPID KL nye taska kat masjid kg. melayu tu. regenya berpatutan dan kawasan selesa. cumenya, kat situ ko main ler sampai puas xde belajar2 or nyanyi2 or lukis2 or warna2.....xdek aktiviti sangat melainkan buat bayaran taska setahun tu, tp sbb ni dah ujung tahun tiHa sabOr je le dulu biOr le anak2 main sampai puas, tawOn depan korang start belajar  pulak kay.....dua bulan je korang terperap sket kat umah tu, sbbnya diorang tak bagi budak2 main kat luOr, takut tak terpantau....hmm...xpe le shifa wafiy, korang sabor le dulu yek...dua bulan ni je....tawon depan mama sekolahkan korang........


Selasa, 23 Oktober 2012

jiwa kaCau.....

salam frenza...

a'ah...dalam kekecohan anak demam tu...ada berlaku small crisis between papa joe n me. alaaa...biasa la kan, rencah kehidupan suami isteri adakala nya gaduh2 sket, ye la antara proses menguatkan kasih sayang... :D :D :D

gadoh pasal apa tu....xyah lah cerita kat sini...cumanya tiHa nak cerita satu kisah benar yang moral of the story nya membuatkan tiHa berfikir semula untuk tidak memanjangkan masalah yang ada sekarang..ehehehe...!

masa bulan pose retu, kitorang balik kampung papa joe. masa tu minggu sebelum raya tu, so tiHa cadang nak gunting rambut shifa kasi kemas sket. kiranya rambut raya la tu....alkisahnya kat pekan beruas tu ada dua bijik je kedai gunting rambut, memandangkan yang satu tu tutup so kitorang gi ler yang satu lagi.  sebelum turn shifa, ada sepasang suami isteri dan 2 orang anak dia yang nak gunting rambut gak. errrr...yang nak gunting tu rambut anak n isteri lah. pas turn anak dia, so si isteri pun duduk kat seat gunting rambut....(tukang gunting rambut dia ada sorang tu je le) sebelum gunting dia tanya asben dia, nak gunting rambut camane? so, asben dia describe le nak cane cane kan......masa tu terus tiHa bisik kat papa joe

"tengok tu papa, somi dia siap explain lg, kalu tanya papa, mesti papa jawab suka ati mama laaa..."

and, papa joe, senyap je tak jawab apa pun sambil buat selamba dia.bila tukang gunting tu dah selesai keje dia, yg si wife ni tadi tanya balik asben dia, cane okay ke tak....asben dia siap thumb up lagi...masa tu tiHa bisik lagi kat papa joe,

"ha camtu la papa, bagi sokongan lagi...." and papa joe still buat diam dia la....tp tiba2 plak...si asben ni cakap kat anak dia,

"tengok, cantik dah ummi kan? kalu tak mcm hantu!"

erKKkk...!!!! sumpah lillah kalu tiHa jadi wife mamat tu memang tiHa kecik ati tahap cipan gaban. ramai orang wOo dalam kedai tu...mak mentua tiha pun tunggu sekali masa tu....rasa cam nak gi peluk je papa joe masa tu nak gitau yang tiHa sangat bersyukur papa joe tak kisah mama nak rambut mcm mana sekali pun, gunting ke, tak gunting ke...pendek ke panjang ke....asal yang mama selesa. ni kita nak suami yang care pasal rambut tp bila cakap terbakar jiwa....! so, papa joe, really appreciate to have u as my husband....luv u soooo much!!!

DeMaM viRuS menyeranGGGGG....!!!

assaLaMuaLaikum...

lama tiHa tak update kan....korang pun mesti jawab...ada korang kesah? hihihihihihihi

ekceli.....viRuS 'M' telah menyeranG lubuk hatiku ini.......tu pasal laa...surfing pun malas..ni plak updating...hehehehe....

terkini setakat ini...semalam tiHa berkampung di hospital ampang sbb shifa dah demam 5 hari tak baik2. bimbang2 kalu kena denggi tp disebabkan dia still aktif dan melepek hanya waktu2 tertentu...tiha tak rasa le denggi....so gi spital ampang semalam untuk mengesahkan demam apakah itu...

dari 10.30 pagi mendaftar......pukul 5ptg baru settle dan disahkan shifa kena demam virus. oleh kerana, demam dia tak le tinggi sangat so, dia tak le ditahan wad.  Kalu tak memang nak tahan juga, tp tiHa merayu le sket kat doktor untuk beri cara alternatif dan syukur doktor sangat memahami so dia kasi antibiotik dulu but in case xde perubahan, kena gak ler masuk wad.

tak dinafikan, staff di hospital ampang sangat mesra, baik dan ramah.  Shifa kena cucuk amek darah tp tak menangis pun sbb diorang pandai mengalihkan perhatian shifa dengan bersembang pasal baju raya la....kasut raya laa...ntah apa laaa....cumanya...masalah menunggu tu....kalu tengok kat board aduan tu...dari tahun 2010 sampai skrg masih tak boleh solve lagi....outpatient dia ngan jabatan kecemasan dia berkongsi doktor. so, outpatient kena tunggu kritikal kes settle baru boleh check. semalam, selama 6jam stay kat spital ada dekat 10 kes kritikal n separa kritikal. tu yang buat non-kritikal ni menunggu sama lama dengan waktu kerja...well, like it or not, kena la terima dah mcm tu keadaannya.  bersyukur sbb hospital tu sangat selesa, doktor/staff pun memberi kerjasama yang sangat baik.  layanan yang diberikan tidak mengecewakan walaupun terpaksa menunggu lama :D :D :D

Isnin, 15 Oktober 2012

heran pLak..!

Salam frenza,

tiHa xberasa nak update sbb xde story menarik....abis2 pun tiha blog window jek...tp tiHa terperasan pLak tiHa nye stat blog kena reset....even all the time nye stat pun back to zero...nape ek?

memang lah tak penting sangat....lagi pun bape orang je pun yang baca blog nih...tp tiHa tetap rasa heran....nape di'reset'kan sme skali...hmmmm....

Khamis, 11 Oktober 2012

pembela bangsa & negara.....

salam zulkaedah para sohabatttttt... :D :D :D

pagi ni teruja sket nak update...hihihihi...tajuk je dah ngeri kan? kan? ala...anggap je le ngeri...hahahhahah..!!!

tp ni kisah benar yang tiHa nak ceritakan kat korang. benar sebenar2nya....

pagi tadi tiHa gesa anak2 soh cepat walau pun sebenarnya awal lagi. saja nak merasa awal sbb sepanjang oktober ni sipi lagi kad nak merah jew....dan pagi ni pun agak istimewa sket sbb anak2 tak meragam nak gi sekolah. diorang bangun awal sket pagi ni, layan cd mickey mouse lagu kanak2 dengan sorang sebotol susu coklat...so pagi ni perjalanan sangat lancar.

yang bestnya, pagi ni....hehehhe....masa dalam perjalanan hantar diorang gi sekolah, biasalah ada 3,4 checkpoint yang ada polis trafik kan....oleh kerana minggu ni guna kancil mak tiHa sbb papa joe guna kereta gi outstation, so tahap kelajuan tu terbatas lah. dalam pada jem tu terberenti ler dekatttt dengan pak polisi...dia dok tiup wisel n jerit cepat sket..cepat sket....so tiHa pun cakap la kat shifa wafiy yg bergumpal kat belakang soh diam tengok tu polis dah marah mama.  dengan penuh semangat kejantanan si wafiy nih...tiba2 dia jerit...

"hoiiii....apa ni mayah (marah) mama kite? amboiiii...!" dengan memberikan jelingan yg sangat tajam.  menganga tiHa dengarr....haLamak peMbela betOii anak jantan mama.........seb bek masa tu kereta dah gerak so nasib2 la polis tu dengar ke tak....hahahhaha..!!!

Isnin, 8 Oktober 2012

alo lo lo...sewittttt nyeeee......

so sweeeeetttttttttttttttttttttttt....!!!

sabtu retu bawak anak2 gi mandi kat KLCC....maklum le papa diorang 9hari outstesen......tu hati penuh riang ria ler tu budak2 nak gi mandiiii....hihihihi

Jumaat, 5 Oktober 2012

feeling not weLL

salam..

a'ah....rasa tak sihat...rasa cam nak baringgggg je...sakit kepala nyut nyut...sakit bahu...sakit kaki..
aduyaiiiii.....

Isnin, 1 Oktober 2012

Buliiii....hahahahhahaha...!!!

salam frenza....berikutan kepada komen one of my fren berkenaan kena buli tu...tiHa ada stOry pasal tu...hehehe...

pengalaman 5 tahun di asrama menyebabkan tiHa nekad untuk tidak berjumpa lagi dengan kawan2 sekolah tak kira apa jua situasi......ada sekali dua dulu kawan2 buat reunion tp itu je le kalinye yang tiHa pergi sbb attending the re-unite doesnt make any changes coz the perception still the same. huh!

zaman per'asrama'an ye bukan perasmaraan...hahahhaha..!! adalah tidak membanggakan tiHa. tiHa mengganggap zaman tu zaman gelap laaa....dan yg sedihnya tiHa tak berkongsi dgn sapa2 pon sbb tiHa xde kawan....dan mungkin xpandai berkawan...ada kawan pada masa tu yang kita ingat kawan rupa2nya kawan makan kawan...isk!

dulu kitorang tinggal buku2 teks/latihan kat kelas, bawa balik ke asrama juz buku yg ada kerja sekolah or untuk ulang kaji. ada satu hari tu, pergi kelas pada waktu bukan sekolah..haaa hambek ko! buku/meja/kosi/almari abih kena sabotaj..diorg sembur guna pemadam api tu....time nak bersihkan tu kena kacau le kena maki le..kena kata le....huh!

penah gak sekali, kelas kat tingkat 3, tiHa dah turun tingkat 2 ke 1 gitu, budak2 lelaki nak ludah dari atas... penah gak, brg2 bawah meja kena geledah...penah gak kena kutuk sbb join pertandingan pidato b.arab (auww..!! hahahha)penah gak diari kena baca dek kawan2..ye la kawan xde...luahkan perasaan kat diari le kan...hahahhahaha...!!! so, tiHa sangat upset dgn kawan2 masa tu...buatkan tiHa xnak jupe diorang dah sehinggalah sekarang..memang lost kontek.

tp..selepas abis zaman persekolahan, zaman peruniversitian saya amat menggembirakan...hehehe..yang tu xyah citer le kot ye tak....

moral of the story ::: tiHa xmO zaman gelap anak2 dilalui berseorangan....kalu lah terjadi zaman tersebut pada anak2, tiHa nak diorang tahu mama sentiasa menyokong dari belakang...mama sentiasa ada untuk mendengar dan berkongsi rasa.....

Ku petik Dosa....

perghhhhhhhh....gila tol ah citer tu..!!!

err..assalamualaikum,

korang tengok tak citer tu? tiHa......................tak tengok...hehehe...tp dgr kawan2 seopis dok cerita je hati dah panas...seb bek tiHa tak tengok...hehehe

kalau la itu senario yang berlaku dalam masyarakat kita...tidakkah cerita itu sebenarnya terlalu banyak pengajaran???? memang sakit ati...geram...tp adakah kita menganggap itu sekadar cerita yang akan bertanding untuk anugerah skrin je atau banyak moral of the story yang boleh kita amek...???

tiHa SANGAT SENSITIF bila bincang hal anak2....dari zaman tiHa kecik..sekolah...remaja...universiti.. kerja...kawin..beranak pinak...baru 33 tahun tp kiranya dah boleh tengok peredaran zaman, perubahan negatif zaman tu...isk! tiHa sendiri pun dah banyak melakukan perkara2 jahat masa remaja dulu, dah tentu2 tiHa taknak anak2 pun jadi mcm tu.....bak kata bapak tiHa, setiap kali lepas solat dia akan berdoa, agar dosa2 masa lampau dia tidak dibebankan pada anak2....uhuk! walau pun begitu, kita takkan dapat lari dari balasan Allah, apa yang dah kita buat pada mak bapak kita akan berbalik balik pada kita suatu hari nanti...

sbb tu tiHa berazam untuk mendidik anak2 ni bukannya sambil lewa. ambil berat dalam segala benda. dan pernah tiHa stOrykan dulu, tiHa nak jaDi kawan pada anak2 tiHa walaupun masa tiHa dengan anak2 tak lama mana...asalkan masa itu adalah masa yang berkualiti.

pada zaman tiHa kanak2 dulu, mak dan bapak selalu membiasakan tiHa tinggal dengan mak sedara yang sekampung (masa tu tinggal kat kg. chubadak umah setinggan) supaya tiHa lebih berdikari tambah2 pulak tiHa xdek adik beradik lain sampailah umur tiHa 6 tahun. bila ada adik, layanan pada yang 'tua' ni akan berkurangan sebab mestilah beri perhatian lebih pada yang kecik ye tak? so, konsep kawan dengan anak tu tak wujud antara tiHa ngan mak. dah tu pulak, umur 13tahun tiHa dihantar sekolah asrama, yang menjauhkan lagi hubungan mak dan anak tu.  tp tidak plak tiHa kata hantar anak ke asrama tu tak bagus plak eh.....maka sebab itu lah, tiHa tak rapat ngan mak bapak dan tak pernah cerita2 perihal diri kat mak bapak termasuklah ada boifren ke, nak kawin dulu pun terketar nak bgtau bapak...hahahhaha...!!!

so, tiHa rasa tiHa xmO anak2 tiHa melalui zaman macam tu......tak ramai kawan kat luar pun xpe janji mama sentiasa jadi kawan anak2 mama....(sebak plak)

kaitannya dengan cerita "ku petik dosa" tadi nih....sbg parents kita perlu lebih prihatin kenapa anak kita taknak sekolah/ke rumah pengasuh or ada pekara2 yang dia xnak buat tu. ye kita sebuk cari duit untuk menyara kehidupan tp harta sebenar kita adalah anak2.

anak2 tiHa baru 3 dan 2 tahun, so belum nampak lagi hasil didikan tu, tp dari sekarang lah tiHa mencuba untuk apa saja yang terbaik supaya mereka tidak melalui detik2 hitam dalam kehidupan...(pergh ayatttt...) ada orang kata, selagi tak kena, kita takkan faham.....tp xkan tiHa nak biarkan dah terkena baru nak beria..selagi tak kena ni lah nak mengelak...dah kena sok serupa "nasi dah jadi bubur"................


p/s : cerita zaman kanak2 tiHa bukannya bermaksud memburukkan mak dan bapak tiHa, mana ada mak bapak yang tak sayang anak cuma expresi sahaja yang berbeza...tiHa dah tua cani baru sedar kasih sayang mak bapak tu, tp tiha tak anggap itu dah terlambat, selagi hidup ni tiHa cuba untuk tidak menyusahkan mereka.  tiHa tak pernah luahkan rasa sayang pada mak bapak tp tak bermakna tiHa tak sayang, tiHa faham sbb mak & bapak dulu pun xpernah cakap sayang pada anak2, marah lagi ada lah...tp marah tu lah sbnrnya luahan kasih sayang mereka!