ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 23 April 2012

Raja Kita.....

diet diet gak kan...takkan nak citer pasal diet je ye tak...ni nak citer pasal ujunG minGGu kami anak beranak... ;D

hari sabtu retu bawak anak2 (yg sbnrnya mak yg excited) gi ISTANA NEGARA LAMA. kan diOrang buka untuk Pameran. maSa gi sana tu dah terbayanG2 biLik tidur raja, tempat makan raja...bilik mesorat raja...bilik ayOr raja...akan tetapi bila dah pegi, tiHa agak kecewa sbb upe2nye yanG dibuka untuk pameran hanyalah balai ronG Seri je....xde la besO mana pun sbnrnya...so dalam balai rOnG Seri tu dia bubuh la baju2 raSmi aGunG tu, keriS dia dan hadiah2 yanG AgunG dapat....peLamin dia cantik ler tapi dah tentu2 pelamin istana baru lagi cantekk kan... ;D dan apa yanG menjadi kemuSykilan tiHa.............tiMe peGi ni maSa tu tenGahari gak ler....raMai kauM cina dari melayu....mereka laGi berMinat nak nengOk iStana daripada kita kan.....masuk free je pun tp kena bayar RM3 sbb bw hp/kamera still, tp RM5 kalu bw kamera video dan RM10 kalu bawa kamera rakam yg beso tu... ;D

then, kitoranG gi TBS...terminal bas selatan....memanG keleS la situ ek...sebijik cam KLIA, dalam memaCam ada, pej. pos, balai polis, farmasi, klinik, kenny rogers, nasi kandar, tempat karoke pn ada tau, motel, dan yanG paling best ada apa tau.....


pekan rabu...tak yah susah2 gi alor setar...kat TBS pon ada...hehehe


itu saja laporan sayer pada hari ini... ;p

hari ke-8 :: diet atkinS ::

salaM freNzzza..

hehehe.....nak tau ke bape turun dah berat badan tiHa sementeLah 8 hari berdiet atkinS??? hahahhahaha...!!!

upe2nye susah betOi nak diet atkinS nih...kena limit carbohydrate 20g sehari...kena kiRa carb kita setiap kali makan....selama ni AAk je apa yanG diMakan, carb ke protein ke zat besi ke....ni nak kena kira bagaiii.....dah le matematik pOn lomahh yO...hahahhaa...!!!

akan tetapi sunGGuh pun miSi untuK menGuranGkan carb ke 20g sehari tidak berjaya, berat badan sayer tetap gak turun walau 1kg sbb minGGu lepaS sepanjanG 8hari tu..hanya 3x sayer makan naSi....so untuk 8 hari seterusnya nak cuba untuk tidak mengambil nasi lanGsunG....

tiHa gak tak makan mihun/pasta/mee/spegeti atau seangkatan tp banyak makan sayur n lauk cam ikan/ayam/telur. tp berat tiHa tak turun banyak sbb kadar carb masih melebihi 20g sbb ada makan daging burger shj tanpa roti, sosej and air bergula cam teh O (waktu pagi).  selagi tak dapat kuranGkan kadar carb tu maknanya proses KETOSIS xberlaku....so, tiHa masih dalam sesi percubaan untuk mengurangkan kadar carb nih....cuba lagi dan cuba lagi... ;D ;D ;D

akan tetapi kenGkawan, ada beberapa tabiat baik yanG berjaya tiHa amaLkan iaitu, minum ayOr maSak lebih 8gelaS sehari tu...(tu yanG setiap sejam gi tOiLet) hahahha....dan tiHa juga jadi peMinat sayOr hiJau yanG terunGGuL setakat 8hari nih...hihihihi....

nampak gayer nye makin lambat ler tiHanye berat badan nak turun, oranG lain yanG betOi2 tegar diet atkins ni dalam maSa 2minGGu boleh turun sehinGGa 10kg...tiHa pLak kaLu dah seminGGu sekiLo laGi 9minGGu le baru dapat turun 10kg heheheh...xpe..xpe...janji berat badan turun kan..kan...kan..kan...???


Jumaat, 20 April 2012

amek perhatian bila anak jatuh.......

aLkiSah petanG tadi bapak telefon bagitau nak ke Johor esok....bukan nye hanimun yek...tp melawat cucu saudara dia...(sepupu tiha nye anak lerr) yanG warded disebabkan tak boleh berjalan setelah jatuh (umur anak dia nak masuk 4 tahun). seriau pulak dengar......

wafiy pun leSak sanGat...selalu terjatuh...bak kata kaLu kepala wafiy tu plastersin memanG dah tak bulat dah kepala diaa....dan tiHa sanGat concern bila dia jatuh..takut perkara2 camtu jaDi laa....doktor dah xray anak sepupu tiHa ni dan sah xde apa yanG patah...so doktor suspek saraf or mungkin ada darah beku di kepala... ish, kalu le jadi pada tiHa...maunye susah ati tahap dewa tOh......

so, dinasihatkan kepada kawan2, janganlah amek sambil lewa bila anak2 jatuh...bukan kita nak manjakan anak tp takut efek nye nanti membuatkan kita pulak yang menangis.  tiHa sebenarnya kan...ada terfikir macamana lah keadaan tiHa kaLu anak2 meninggal dunia tp fikir2 balik, xpe le tiHa raSa perit tu dari memikirkan anak2 kalu mama yanG pergi dulu....iSk...(emo plak)

Khamis, 19 April 2012

KadanG2 xpaham nape perLu mCm tu.....

hmm....tak faham kenapa meSti camtu? koranG lagi tak paham kan? dah taktau pebendenye cane nak paham...hehehhe...

aLkiSahnye, next week tiHa kena gi kurSuS kat pD...tp kenderaan tak disediakan. so boleh claim la. tp kaLu tiHa bawa kete sendiri, papa Joe nak anto shifa wafiy gi sekolah cane? boleh dengan moto tp kalu ujan? skrg dah ler muSim ujan petanG2.......

so, dengan cara lain tiHa minta iZin bos untuk minta driver bahagian tolong hantarkan if dia xde pape la...dan yanG syOk nye dalam jaDual dia setakat hari ni, dia ada meeting tapi kat ofis je, tak kemana2 pun....okay la tu bos bagi pakai driver die. maSalahnye skrg, CC plak tak bagi...alaSan kaLu soranG je yanG pergi tak payah...aihhhhs..kuaSa dia besar dari bos pulak?????? itu yanG xpaham tu kenapa bila jadi CC kena mcm tu?

Selasa, 17 April 2012

hari ke-2 diet atkins

saLaM....

wah wah...beria2 tajuk ni kan? pOyO eh....alaaa...tiHa bukaN naK kuruS tp naK KURANGKAN BERAT BADAN je... ;D

tiHa aDa gaK surf internet rOunD2 the net naK baCa bab diet low-carb ni...rounD punye rOunD...jupe satu web yanG anti denGan diet atkinS ni...sO dia puN menGeLuarkan hujah2 laa kenapa diet ni tak baGuS...di luar tabii manuSia laa...carbo pentinG laa dan macam2 ler....korang kalu rajin surf le kot2 terSereMpaK dengan web dia...

paDa tiHa pLak...apa amaLan diet yanG kita buat....xkisah la low colestrol ke low carb ke low protien ke or whatever low...aSaLkan kOranG sanGGup...and taK menyaLahi aGaMa...sudah...janji berat badan turun n koranG panDai nak maintain sudah....weih...tiha ni dah 30lebih tahOn dah....meraSa kuruS maSa kecik2 je...so salah ke tiHa berCita2 naK menGurangkan berat baDan??? tiHa piLih cara yanG tiHa MAMPU buat....tu je...;D ;D ;D

tiHa taK berCadanG naK menGamaLkan diet atkinS ni seuMur hidOp....untuk permuLaan ni mmg susah nak turunkan...so tiHa guna diet atkinS for induction only...then tiHa nak try diet seimbanG selepas berjaya mendapat berat yanG tiHa nak......hmm...wish me luck guys.... ;D ;D ;D

Jumaat, 13 April 2012

gehehehgeheh.... :: DIET ATKINS ::

pe? ape yg koranG geLaKK?? hehehehhe......

aLkiSahnye nak diet ni lama dahh....tak terlakSana je...pehtu rOunD the net..terjumpe la bab DIET ATKINS nih....jadiknye berkObar2 la nak try kan....jadi tak?? hahhahahha....!!!!

1st day je dah kantOi sbbnye, aDa sedia makanan untuk Koirer paS perhiMpunaN....

menu ::: mee kari, naSi lemak, puLut daGinG, karipap, pau gorenG, saGu santan....keLeSS....ayOr neScafe tarik+teh O

2nd day ::: ada farewell akak kat opiS ni nak bersara

menu ::: naSi buKhari kambinG, kek, buah ayOr teh KoreA.... :::: HAMBEK KO...!!!

MEMANG tak tahan gOdaan...padahalnye boleh je kan, sbb diet atkins ni miSi nye memeranGi karbOhidrat je...so cam mee, naSi, kueh dan seanGkatan tu xyah la amek kan...ko bedaL lauK je (especially protien) xpe.. tp kaLu dah tak tahan gOdaaN tOh.......paSrah je le...hehehhe...

tiHa sebenarnya segaN naK publiSh citer paSaL diet nih....susah sangat nak diet...tp salah satu pembakar semangat supaya menjaDik diet nih....kena le announce supaya oranG2 yanG menGutuK (sah kena kutuk dari member from kelantan...hahhaha) tu dijadikan MOTIVASI.......hehehhe....xpe....dah dua hari gagal.....sabO...sabO....dah cakap kat papa joe...dia okay je..so paSni nak maSak pOn menu ala2 diet atkinS...kOranG janGan terkejut tengOk tiHa sLiM meLiM nanti...hahahahahhahah...(aku pOn naK gelakkan diriK senDirik.....)

Selasa, 10 April 2012

share gembira je?

dah berperenggan taip...delete....taip balik...delete...

actually ada sedikit kekecewaan di hati sayer yang sayer cuba konGsi di sini tp bila baca balik cam tak sesuaiii...sayer delete...tp kendian sayer taip balik menggunakan ayat yang berbeza....tak sesuaii gak sayer delete....dah dekat 5,6 kali taip delete...taip..delete...taip...delete...

then sayer terfikir, apa yang susah sangat sbnrnya....? ke sbb sayer beluM ready untuK berkOnGsi kesedihan atau kekecewaan sayer di sini........? padahaL nye kekecewaan yanG sayer aLami ni bukannya kekecewaan beSar sanGat....juZ raSa ketidaKpuaSan hati daLaM paSukan je...hehehehhe tp sayer maSih beluM terfikir ayat yanG sesOaii untuK sayer kOnGsikan di SiNi........

blurr pLak nak taip pe lagi............

Isnin, 9 April 2012

PENANTIAN adalah HARAPAN yang MENYEKSAKAN.....

giler punya serius tajuk entry hari ni.... perghhh....!!! hehehe

aSSaLaMuaLaikum....

terGerak hati hari ni naK bercerita pasaL PENANTIAN ni sbb hari ni ada soranG member opiS yanG memanG beria2 MENGHARAPKAN PENANTIANnya menjaDi satu PENANTIAN yang BERMAKNA... penantian apa tu?? hehehhe.....

Mengandung..............

weLL, setiap paSangan yang dah diijabkabuLkan..konfeM dan paSti kebanyaKkan menGharapkan dapat anak sendiri dan naLuri seoranG ISTERI paSti inGin menGandunG.......iSu nya...cepat dan laMbat je untuk menGandunG.....tiHa senDiri....kawiN tahuN 2006 tapi tahun 2009 baru dapat ShiFa....dalam maSa 3 tahun sebelum tu....maCaM2 duGaan...denGan keGuGuran tiap2 tahun...(palinG beSar baby daLaM perOt 6 bulaN tau...) dan setiap tahuN PENANTIAN tu diraSakan bukan satu PENYEKSAAN dah... 18,30..80 penyekSaan dah raSanya.....

akan tetapi...ada oranG lain yanG dah bertahun2 kawin tak pernah menGandunG pOn....laGi kesian kan? paStu kaLu menGandunG pOn beLuM tentu anaK kita yG punya....pun keSian gak kan? mOraL of the stOry, kena bersabar banyak lah....lagi pOn zaman sekaranG dah tak sama cam duLu...skaranG ni maCam2 ada - especially pollution >>>> menyebabkan laGi susah nak menGanDunG....

tiHa pOn buKannye paKar sanGat...tp adaLah cOnSuLt dgn paKar puan untuk dapatkan tip2 NaK menGandunG seLain dari berdOa kepada-Nya......

1. amaLkan pemakanan sihat
2. dah mula makan folic asid sebelum mengandung
3. tiap kali lepas ber'intercourse' dgn suami, jgn terus cuci tp sendal bantal bawah punGGunG
4. 'intercourse' dengan suami sekurang2nya 3x seminGGu
5. banyakkan berzikir
6. elakkan stress

baca cam sOnanG baitu je kan....? tp tak ramai yanG mahu amalkan...........

akhir kata, semOga PENANTIAN kenGkawan menjaDi satu KENYATAAN..... ;D ;D ;D

Jumaat, 6 April 2012

Ni le gambO nye... ;D

sebelum masuk gambang waterpark....wafiy bawa teksi..
kakak jadi passengger..hehe
ni dah kat dalaM...tp mandi2an tak amek sbb kamera
simpan daaa


ni le bilik kat Mega view hotel, Kuantan...wafiy perasmi katil
kira luas gak la untuk shifa wafiy men kejar2


okay ler ni kannn... ;D

ni kat tg.lumpur sblm makanan sampai.....

comey je kakak suap adik.... ;D adik siap 1mesia lagi dalam pada kakak
suap dia...hahahhahaha....
pemandangan dari hotel, cantekkkkk kan?

balik dari tg lumpur jenjalan kat area hotel, malam tu
penuh dgn pemancing....




lepas sarapan...jalan2 dulu tepi sungaiiiiii

ni le kunun nak cruise tp tak dapat...hehehe

entrance taman gajah

tu bukan gading betuL kay....hehehe

bila dia angkat belalai cani, tandanya dia ucap tenkiu tau..
berani le kunun..masa ni...hihi


budak ni ye....tak reti takut.....
ni permulaan elephants show
yg ni dia tunjuk cara2 gajah tido ye...


tu je le geng.....takkan nak upload sume gambo plak kan...;D

Khamis, 5 April 2012

bila dah berjalan...tiap2 minGGu xdok umah...

salam kenGkawaN...

baru je raSanye tiHa citer paSaL percutiaN ke KuaNtan.....paStu tiHa dah outSteSen ke terenGGanu di keMaman... ;D yG beSt nye outstesen kaLi ni...tiHa bawaK skaLi papa joe n anak2.....weLL kaLi ni xdek le berpOya2 sanGat...sbb adO kOjO yG perLu diseLeSaikan......gi keMaMan pOn mana ada jaLan sanGat...hOteL--->PejRISDA<---hOteL....hmmm....

naK citer paSaL hoteLL...aduyaiii....lenkaLi betOi2 kena survey duLu lah...hari tu pergi... Hotel Seaview, Kemaman.....memanG lah harGa murah tp kOranG tiHa naK citer....kat kOta bharu keLantan tiHa penah duduk hotel budget camtu gaK laGi MuraH rM50 je...tp biLiK cantik...yG Seaview ni memanDanGkan yG ngaDap sea nye dah penOh kitOranG dok biLik yG taKde tinGkap dan keaDaan biLiK....................... maknanya, untuk paRa peMbaCa yG 'terbaca' entry ni, tiHa tak suggest la hotel ni....hotel ni sbnarnya konsep HOSTEL...nak air panas kena turun bawah...nak iron baju pun turun bawah....tempat parking xde (tu sbb kitorang kena saman, hahahhaha...!!!)....kitorang pilih sini sbb hotel ni kira berdekatan dgn Pej. RISDA Daerah yg mudah tiHa nak ulang alik.  tp sebenarnya berLambak hotel yg berdekatan cuma hari tu tercheckin kat situ..boleh? hahhahaha.....!!!

dan disbbkan keadaan hotel yang kurang memuaskan, utk hari kedua kitorang tidO tempat lain...kali ni ke arah kuantan sket kat pantai batu hitam memanDangkan majlis sebenar diadakan kan kat perasing jaya, jabor yang hanya 20 minit dari kuantan.  Chalet kauu siap ada koLaM renanG RM84 satu malam....yanG ini kira okayy la berbanDing maSa tidO kat kemaman tu...hehehhe... Gloria Maris kaLu xsilap nama chalet dia....dari luaran canteq...dalaMan..so so laaa...tp okay banyak dari kemaman kay...tp kelakarnya kat sini xde sedia tuala plak...so petang tu shopping tuala dulu....hahahhahaha.......well papa joe agak puas hati dok kat situ sbb masa majlis tiHa tinGGalkan diorang kat chalet, shifa siap cite lagi diorang pegi mandi laut la..mandi kolam laa...hmm..okay la tu kan... chalet kat sini ada lebih kuranG 10buah...masa kitorang checkin baru 3 rumah termasuk kitorang berisi, tp petang tu penOh kauuu....!!

owner chalet ni melayu....dan sebenarnya kalu dia betul2 jaga maintenance tempat ni laGi cantik tempat ni.....dia just jaga chalet ni asal boleh pakaii/guna...sayanGkan?? kalu dia betul2 buat boleh lagi maju n glamOr oOo....tu yanG kitOranG laki bini bersembang beranGan kaLu ada duit mmg nak beli tempat tu..hahahhaha...!!!

so, habis majlis..checkout terus balik kL memanG tak menyinGGah mana....letih beb...!!

p/s = katil chalet ni patah tang kepala masa kitorang tido...hahahha!!! chop..!!! jangan pk lain, katil yg kitorang dpt katil bujang 2 okay..tiHa tido ngan wafiy sbb dia still bfeeding...time tu wafiy nangis nak susu, gerak punya gerak, belah kepala patah...upe2nya bracket katil tu tercabut...kelakar kan? hahahahah

Selasa, 3 April 2012