ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Khamis, 27 September 2012

***

***nothingtosay***

Rabu, 26 September 2012

Malam pertama tanpa ketiak papa.....

salam frenza...

as i told before, papa joe gi outstation ke kuantan...so, malam tadi anak dara tiHa tidOq tanpa ketiak papa nya....syukur alhamdulillah, xlah masalah besar sangat....ajak main rimau2, cerita sangkangcil dan buaya lah..monyet dan cili lah...kerbau dan buaya la....akhirnya terlelap gak.....TANPA GANGGUAN.....fuh!

bangun pagi ni pun, tanpa sebarang masalah melainkan mama nya lama benOr gosok baju buat kelam kabut nak mandikan anak la...nak pack baju anak2 la....last2 gi punch card dulu baru gi taska...hehehe..!!

pada kebiasaannya.....belum kul9 kitorang dah lepak atas katil...tu dah siap sme dah tu...dah makan dah mandi dah kemas apa yg patut...kalu basuh baju dah siap sidai dah pun....cumenya kadang2 tak basuh pinggan...err kadang2 ke? hahahhahah...!!! tu kalu u ollz dok cerita pasal runtun qalbu ke, adam dan hawa ke or apa2 drama memang tiHa angkat tangan surender tak tau...hihihihi...tiHa buat drama sendiri dengan anak2 kul9 mesti atas katil tak semestinya tidor tau...time tu le nak beramah mesra/berkomunikasi/interview and ekceli time dia belajar gak tu....sbb mama akan tanya apa yg dia belajar kat sekolah siang tadi, andai dia jawab belajar baca doa, mama soh la dia baca doa tu balik....and...apa yang dia belajar semalam yang mama dah tanya semalam, mama soh ulang balik......err..boring eh mama camni? isk!

tu je le time masa dgn anak2....dalam masa sejam tu le kalu buleh tiHa nk jadikan masa yang berkualiti. masa untuk mendengar dan memahami anak2....dia dah luangkan masa lebih di taSka...so dia akan ramai KAWAN di taSka...tp pada masa yang sama, masa yang sedikit dengan mama ni pun, mama nak jadi KAWAN anak2...boleh? tiHa memanG kedekut dengan anak2...nak beli maCam2 itu ini memanG xleh laaaa...tp tiHa cover cara lain...bawak anak berpOya2 gi taman ke, gi funfair ke, gi mandi sungai ke, mandi laut ke..cuti2 mesia ke...janji masa tu kitorang luangkan bersama...ewah...!

pastu sembang ngan adik tiHa berkenaan mak tiHa nak sekolahkan shifa kat sentul. dia nak 'tolong' tiHa xmo anak2 susah. entah cane tiHa ada pendapat lain pasal tu.  pada tiHa skrg ni dah bukan masa mak membela cucu plak...zaman mak bela anak2 kecik ni dah lepas. dia dah rasa kenakalan anak2 masa kecik. jadi tiHa nak bagi mak peluang rehat setelah penat lelah dulu. tkpe tiHa susah...memang itu lah sepatutnya seorang ibu bapa tu rasa penat lelah bela anak. kalu tiHa lepaskan tanggungjawab tu semua kat mak, buat apa tiHa beranak pulak? skrg mungkin tiHa cakap camni, akan datang belum tau lagi kot berubah pendapat pulak....tp kalu panjang umur, andai tiHa bercucu pulak esok, biar tanggungjawab ibu bapa tu dipegang oleh anak2 tiHa.  tiHa sayang mak dan tiHa ucap terima kasih banyak2 dan tak terbalas pun jasa mak tu, tp tak bermakna tiHa tak bagi mak bela cucu maksudnya tiHa nak melawan mak....atau pun dengan memberi mak bela cucu antara cara membalas jasa mak....yang penting tiHa nak mak paham...tiHa tak nak menyusahkan mak lagi setelah akak dulu dah banyak pun menyusahkan mak. (isk..sebak plak)


Selasa, 25 September 2012

dah jupe pengusaha taSka.....

salamualaik...

retu janji nak cerita....lupa plak dah..!

cadangnya nak jupe pn.latifah tu kat kedai makan....so private sket nak bincang...tp pada hari kejadian, dia kata bincang dalam kete je pun takpe....susah nak control anak2 nanti...ye tak ye gak...so kitorang discuss kat dalam kete je le...

so, tiHa berterus terang berkenaan kebimbangan rakan2 di risda yang mula mengundur diri menghantar anak kat situ...yang ada pun dah  mula cari taska lain....tp tiHa plak anak2 xde masalah pe wat pe carik lain....??? cumanya tiHa raSa bersalah pada kawan2 sbb tiHa yang beria2 promote taSka ni laSt2 tak menepati citarasa mereka....tp pada awalnya taSka ni memanG tiptOp lah...cumanya sejak akhir2 ni...taSka ni kekurangan pekerja menyebabkan ketidakpuasan hati rakan2 tiHa terhadap cara penjagaan yg merasakan anak2 mereka terabaiiiiiiiii....(pergh..ayat karangan SPM nih...)

pn.latifah cakap, staff dia berenti dulu ni sbb ada masalah attitude, so dia terpaksa berhentikan. dan buat masa ini, taska dia agak kritikal untuk hire pekerja baru lagi pun nak cari pekerja yg berkualiti sangat susah. dia seboleh2nya xmo amek indon ke myanmar ke nepal ke hape ke...walau pun gaji murah takut kualiti anak2 terganggu...betul juga....kot2 wafiy balik sekolah sembang bahasa indon payah pulak nak paham...dah le skrg ni pun dia cakap xbrp nak paham lagi...hahahahha...!!!

well, tiHa dah cuba untuk berbincang...terpulang le pada pengusaha taska nak menilainya cemana.  tiHa bukannya komplen pumpang sana sini...just nak tanya kenapa agaknya prestasi taSka ni agak menurun sampai ramai kawan2 bertukar taSka. tp apa pun, tiHa bersyukur sbb anak2 tiHa survive di situ, dan xde masalah apa pun....pendekatan yang tiHa amek...tiHa rajin bertanya pada guru perkembangan anak2...tiha amek tahu siapa guru kelas shifa wafiy, apa yang diajar di sekolah tiHa cuba tanya di rumah pulak...

aduan anak2 tiHa tapis dulu, tak percaya bulat2 dan tak juga buat xendah....jika perlu tiHa tanya balik tiCer diOrang....kalau shifa wafiy nottie denda cemana yang tiCer kenakan.....kalu belajar, di mana kelemahan anak2...so dalam sebulan tu mesti tiHa datanG taSka pada waktu kerja....untuk tengok sendiri keadaan di taSka....

setakat ini,,...belum pernah lagi la tiHa tengOk perkara yang tidak diingini mcm kena ikat ke, rotan ke, atau sewaktu dgn nya berlaku kat situ....kalu nak komplen kebersihan pun....tiHa tak ler nampak lagi benda2 kotor yang menggelikan kat situ....rajin gak tiHa gi spotChecK kat taSka anak...tuMpang tOilet diOrang, alhamdulillah tidak la mengecewakan...namun tak juga bersih sampai berkilat pulak...hehehe....

Road tOur laGiK!!

salammualaik...

hari ni bos masuk keje...tp xsempat nak sembang lagi...pagi petang ada meeting...selisih pun belum nih....
tp tahap kemalasan belum lagi ada perubahan nih...iSk!

bulan depan kitorang start road tour koir lagi....kali ni ke kuala terengganu...hmphh..xdek masalah laa sbb retu kan dah pegi situ dah....12-15 oktober....bawak sefamili pegi...kali ni kena get ready la..sbb anak2 konfem jemu dok dalam kete....mgkn banyak kali benti ke....bawak bekal mamam dlm kete ke...apa2 je le asalkan anak2 tak magam....

hari ni plak, papa joe start outstation ke kuantan, pahang. ada pameran selama 9 hari kat sana...minggu depan plak baru balik...planning balik kg minggu ni pun xjadi....syukur nya dia tak bawa kete pegi, xde la masalah sgt...so minggu ni tiHa balik sentul...jumaat pas keje nak terus balik........:D :D :D

Isnin, 24 September 2012

Mood keje meruduM.......

salam frenza....

aduyaiii.....cano ni...tahap kemalasan dah melampaui batas nih.....mementang bos gi oversea almost 2 weeks...tiHa plak merOyan nak oversleep pepagi malas bangun gi keje...iSk!

memanG malaS tahap gaban nih.....jenOh perbetuLkan niat akan tetapi kaLu dah xdek ati nak wat keje tu...memang  le tak berbuat...surat penoh dah atas meja ni tak berekod...tak distribute...minit mesyuarat yg perlu dikompile....file ntah apa2 letak atas meja nih....malas nak usik...malas nak tengok....angkat telefon pun malas...malas nak sembang dengan orang...malas nak bercakap....malas nak duduk...malas nak berdiri....erKKKk...!!! masalah negara camnih...!!

aiSeh! rasa cam nak cuti2 meSia jek...duk dendiam layan movie ke......hmph!

Khamis, 20 September 2012

dah jupe pengusaha taSka....

baru teringat nak update pasal taSka anak retu...
esok la eh.....skrg nak balekkkk....yihaaaaaaaaaaaa....!!!

GASTRIK ::: pedih ulu ati ku......

salam kengkawan....

selasa malam retu....tiHa maSak sardin masak kicap....ikan goreng garing....ulam timun n kobis dengan sambal tempoyak! perghhh....memanG tinGin sangat sambal tempOyak tu....bukan susah...tumbuk cili, letak garam, letak tempoyak....gaul gaul....mamam...perghhhhhhhhhhhhhhhh.....!!!

akibatnya...............tiHa sakit perOt kO! menyucuK2 ulu hati ku....kul1 pagi kejut papa jOe ngadu xleh tido sbb sakit perOt...peLbagai gaya mutu keunggulan dah tiHa posing.....tiarap?tonggeng?ngiring?cangkung?duduk?berdiri? sumenye tak membantu mengurangkan kadar angin monsun dalam perot tu...huhuhuhuhu....

lama dah tak kena penyakit ni...dulu zaman2 masa beLajar dulu....kerap gak kena....tingat lagi zaman masa degree dulu....tumpang umah member kt seksyen bape ntah masa tu...peh tu datang bespren2 jantan paksa gi klinik....hihihihihihihi....kita se'geng' masa tu...ada 7 orang kawan2 kita rasanya.....err...ish tak ingat plak dah...jumlah sebenar...hehehhe....

last tiHa kena masa dah kawin masa ngandungkan wafiy rasanya.....tu pun berguling2 gak tu.....mujur tak lama....tp retu tiHa mmg xleh tidO...kul5 pagi walau pun dah muntah pun....stilllllllll sakit....kentut pun kentut2 manja...xberapa nak puas....tajam je kat ulu hati tu rasanya...isk!! so semalam rabu, memang tak keje...cadangnya nak EL je sbb tak larat nak bangkit dah...mengantuk pun sama...nak tidO xmampu sbb terasa kesakitannnnyaaa....peh tu papa joe tengahari dia balik bawa tiHa gi kLinik....so doktor pun bagi ler ubat kunyah n kapur tu....syukur pas 3x makan ubat tu mau gak ilang sakitnya tu...so rini gi kerja dengan penOh keceriaaaaaaannnnnn...!!! hihihihihihih

Selasa, 18 September 2012

blues monday? aishh..!!! today tuesday LAH..!!

SALAM zulkaedah frenzaa.....

ada yang lum abis raya lagi ke? tiha dah siap kira duit raya anak dah......hehehehhe....

hari ni mood tak bape okay.....sbb nya? pepagi lagi pegawai kek sinin...yang ditarafkan sebagai TIMBALAN PENGARAH yek....orang kedua terpenting dalam bahagian buat perangai bingai dia....isk! laSer? ye ke?

pepagi datang serang bilik tiHa tanya mana surat dia nak pegi mesyuarat, pada hal surat tu dah masuk fail dan the best part is....dia orang last minit kat surat tu...bole? pastu bising kata organizer tak bagi surat lagi....bila tiha cakap diorang dah buat surat panggilan dia tanya kenapa tak sampai kat dia surat tu padahalnya sah2 bos minit surat tu kat dia...dan dia dah minit semula untuk buat maklumbalas....pastu tiHa kata kat dia lain kali baca surat dulu baru minit....dia marah kita balik....okey..okey paham...EGO seorang berpangkat tinggi...malu le seketeri je yg tego kan?

dah gitu...selesai hal dia....hal si CC ni plak pegi kursus segala reta opis di bawak nye pegi....ada ke plak kunci almari ofis yg tersimpannya pinggan mangkuk pun dibawak nye skali....hangen laa udah nak mesyuarat ni menggagau nak cari pinggan mangkuk.  mesy. kali ni plak bukannya order...beli je...so kena guna pinggan mangkuk opis...tak bermangkuk2 makian yang keluar....heheheheheh......

moral of the story :::: ada moral ke? xbermoral je rasanya... ce korang je moral storykan...hahahahha...!!!

Rabu, 12 September 2012

Bila cerita bab anak di taSka....meSti jadi iSu sensitif....

Salam frenza...

ye ke sensitif?? eh eh...mesti laa....kalu nak hantar taSka meSti la kena cari taSka yanG berdaftar dengan JKM....taSka yanG berSih...taSka yanG lokaSi nya seLaMat....taSka yanG prihatin......betol tak?

shifa & wafiy, syukur alhamdulillah bulan ni kira genap setahun setengah diasuh di taska bondamama ampang nun....dan tiHa secara peribadi takde apa yang nak dikomplen kan kat situ setakat ni....bukan sbb pengusaha taska tu baik dgn tiHa...tak kisah lewat bayar...tak kisah utang sebulan...or mgkn murah sket dari yang lain....tp secara serius nya tiHa puas hati melihat perkembangan anak2 yang belajar kat situ.

cumanya, sejak akhir2 ini, sahabat2 di RISDA yang menghantar anak di tempat yang sama mula komplen itu ini....risau plak dah...dah la selama ni tiHa yang war2kan kawan2 hantar anak kat situ...kalu kata sorang dua je cerewet pasal penjagaan anak ni, xpe le...kalu dah sampai 4,5 orang....tu kena amek tau le kalu gitu....

ada yang komplen pernah nampak tiCer kat situ pukul budak.....ada yang komplen pasal baju budak lain dalam beg....ada yg komplen pengawasan di luar tak ketat....dan antara yang tiHa perasan cikgu2 kat situ sentiasa bertukar ganti dalam masa setahun lebih shifa wafiy kat situ....yang kekalnya 3 orang je, tp yang lain2 sentiasa bertukar.......

tiHa bukanlah tidak cerewet...atau pun risau xtentu arah...cume terfikir....kenapa hampir 10 orang sahabat risda hantar anak di situ, tp tiHa seorang je yg mampu bertahan....ekceli xde apa yg yang ditahankan sbb pada tiHa xde masalah apa setakat nih....sedangkan kalu bab anak ni satu perkara yang perlu diambil berat sbb pembelajaran kanak2 bermula dari kecil.......

xkan nak tunggu ada masalah baru nak cari jalan.....kena bincang cenggini kan? kena tanya pengusaha taska tu apa masalahnya turn over pekerja dan pelanggan yg smakin cuba mengundur diri.....

Selasa, 11 September 2012

muNtah darah dah dgn open house...

salam frenza...

tajuk je gempak...bukan tak bersyukur...bersyukur sangat2 sbb pada saat2 getir ni xyah dah susah2 cari kedai or cucuk atM selagi buleh korek yg ada demi sesuap nasi.....bersuap2 nasi leh dapat dengan open2 ofis yg RISDA buat setiap hari selagi lum abis syawal nih......

cumenya minggu dpn dah zulkaedah...so rasanye mmg xde dah la open house/ofis ke hape ke....so kena survive le sket memandangkan gaji yang diterima awal bulan ogos retu pun dah nyawa2 ikan je nak menunggu gaji september di minggu akhir bulan nih....huhuhuhuhuhuhuhu...!!!!

tiHa dah tak lalu dah nak ngadap lemang/rendang dah.....berturut2 ko...!! minggu ni full dgn jemputan raya, minggu dpn le kalu nak concentrate keje pun...skrg ni masih lagi bergelumang dgn rendang/ketupat lagi.....hehehehhe....

Isnin, 10 September 2012

hutanG memanG buat hati xSenanG.....

salaM allz di 23 syawaL inihhhhh.... :D

weLL, pagi tadi citer paSaL kerenah anak....skrg nak citer pasaL utanG piUtanG pLak....

memanG betuL la oranG cakap seLaGi ada utanG selagi tu idup tak keruan....bulan lepas gaji awal plak tu, bulan ni plak gaji minggu akhir bulan...huhuhuhuhuhuhu....ni yg minum kopi  arang nih...hahhahahaha...!!!

tp kalu tak berutang...xmampu nak beli umah/kete cash & carry.....iSk!

utanG ngan maXis lagi...dgn broadband lagi...dgn maintenance umah lagiii huhuhuhuhuhu....!!!! bila laa boleh dok goyang kaki je....hehehe...!! weLL ni le yang dinamakan kehidupan kan....? (ayat penyedap hati, sedap cane pun utang kena gak bayOr..) hehehe

anak2 penglipur lara.......

SEMBANG2 PAGI DGN ANAK2 PAGI TADI...

MAMA  : Ok, kakak, wafiy hari ni pergi sekolah tau....
KAKAK: ok....(wafiy diam je, mmg liat nak gi sekolah budak nih...)
MAMA  : nanti kat sekolah, belajar rajin2 tau....dengar cakap ticer...xmO gadoh2 ok...
KAKAK : ok, dengar tau wafiy xmO gadOh2...(aiseh dia plak pesan kat adik dia)
MAMA   : pastu, kat sekolah nanti makan banyak2 tau (ni pesanan wajib sbb kat umah payah nau nak soh makan, so bior makan banyak kat sekolah...hahahaha...!!!)
KAKAK : ok je, makan banyak2 nanti boleh gemuk macam mama kan.......
MAMA    : errKKk...!!!!

seb bek anak mama yg cakap camtu, kalu korang yang cakap dah tentu2 tujuh keturunan mak SENTAP tau...hahahhahahaha...!!!!!

Isnin, 3 September 2012

mabuk...!!!

salam syawal...salam lebaran...

hari ni dah 16 syawal.....kejap je dah nak masuk zulkaedah dah....minggu ni mabuk ler...mabuk open house sanen sinin....open opis kat risda ni pun sama laaa bahagian2 dah bertanding buat menu mana lagi gempak...hahahaha...!!!

tiHa cadang nak beropen house pun terpaksa membatalkan niat memandangkan buat masa ni belum ada masa terluang.....hmm....murah rezeki sok buat le kot...akan tetapi sungguhpun tiHa tak buat open house secara rasmi, dgn tak rasmi pun tiHa mengalu2kan sahabat2 datang ke rumah beraya....mai le yek, dgn seikhlas hati ni....kueh raya kat umah tu belum buka pun lagi, sbb belum ada orang datang...udah tiHa je yg pegi umah orang...hahahahha...!!!!