ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Jumaat, 25 April 2014

CHICKEN CHOP???

Assalamualaikum,

Nampak gayanya, memang hati dah tersangat tawar untuk mula menaip kisah2 benar, xbenar, rekaan mahupun berinformasi segala......kesibukan yang melanda membataskan masa untuk mengetuk papan keyboard neh...huh!!!

Tp sayang pulak...mende yang dah dimulakan ditinggalkan terbengkalai...jadi berbekalkan masa yang ada neh...sudi2kan le membaca ek....

Terkini dugaan tiHa dalam membesarkan anak2 ialah......CHICKEN CHOP!! bak kata wafiy...hahahha..!!
balik je dari sekolah terus dia mengadu kata kat belakang dia ada chicken chop....mula2 mama heran gak...tp disebabkan ticer kat sekolah cakap Jannah dah ada tanda2...so mama cuba la tengok badan wafiy....ha terbeliak bijik mata....rupa2nya wafiy nye pox lagi cepat naik dari Jannah....melecop2 belakang dia kesian mama tengok.....

Apa mama buat ek.....so ada petua2 lama yang tiHa try bila anak kena chicken pox neh...

1.  Bagi minum air kelapa :::::: tujuannya untuk mempercepatkan proses pox tu keluar...
2.  Sapu bedak sejuk :::::: tujuannya untuk mengurangkan panas badan dan rasa gatal. (tiHa campOrkan dgn calamine yg doktor bagi)
3.  Bagi mandi air daun semambu ::::: bagi kurangkan rasa gatal/miang ( yang ni tiHa advance beli sabun HAMAM je, hahaha....payah nak carik daun semambu kat KL neh wehhh... )
4.  Kawal pemakanan ::::: tiHa bagi anak2 makan lauk pauk yg orang dalam pantang makan...cth : siakap steam, talapia masak lemak (ayam dan telur dan ikan2 yg boleh menyebabkan gatal memang tak kasik), talapia bakar, ikan bilis goreng tempe....

so, alhamdulillah, kurang dari 10hari pox diorang dah kering....tp biasanya pox ni senang berjangkit masa pox tu kering....tp takkan plak nak cuti sampai 2minggu?? huhuhuhu....apa pun tiha sangat bersyukur anak2 kena pox sekali harung tiga beradik.....tak gaduh cuti lagi nanti....

tiga beradik ni kena pox macam xde apa...dalam masa 7hari cuti tu...hanya sehari je yg diorang betul2 melepek xlarat...hari2 lain memang memang SAKIT PLAK ATI KITE tengok kenakalan masing2...ades...tp itulah yang mama timang2kan...hahahha....jom layan DUTA BEDAK SEJUK.... :D :D :D