ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Rabu, 13 Februari 2013

cuti2 laGi...Melaka

salam rabiulakhir para sahabat2 ku.... :D :D :D

bersempena raya cina nih, blog pun bersawanG dah....tetambah sejak2 berNoteII ni asek2 fb...jap2 instagram...dan dan nak wasap plak...hehehhe....ada le tiHa donlod blogger tp yg herannya xleh nak post...asek2 post fail....lagi le menyebabkan 'kesawangan' blog nih.... :D (alasan kan?) hihihi

Selepas berpOya2 ke penang retu, tiHa bz dgn koir di Melaka, kebetulan, abis function hari Jumaat, so, tiHa ajak papa joe datang amek tiHa terus bawak anak2 ronda2 bandar melaka bersejarah...uihs...lama tak meronda kat sana...last sekali rasanya2 masa gi Pulau Besar tu....tu pun xmasuk bandar tu....kali ni sbb percutian yang tidak dirancang, lagi pun masa kejap je....booking hotel pun last minit, kira nasib ler leh dapat sbb weekend raya cina tu....

kitorang checkin kat Aldy Thoo Hotel, booking guna agoda.com. harga RM65 of coz xdek sarapan tp sangat berbaloi sbb bilik besar, kemudahan okay, pekerja ramah cuma masalah parking je....parking ikut nasib kalu ada kotak parking area hotel tu...kena beli kupon lah ye kawan2.....and dimudahkan masa kitorang duduk kat sinun parking dekat je dgn hotel....

oleh kerana keletihan sbb function hari jumaat tu habis betul2 time jumaat, ptg checkin tu kitorang bantai tido...tetambah plak papa joe cakap, anak2 mmg tak tido siang lagi...depa lagi eksaited kot dah tu 3 hari xjupe mama kan....hehehe...ye ke drg reti rindu....?? hahahha...

kitorang start explore melaka pas maghrib bermula dengan naik cruise sungai melaka....ekceli, ada pakej tau...1. naik tren melaka 2. naik cruise sg.melaka 3. tengok wayang 6D = RM20/orang, kanak2 bawah 5tahun free. errr....tak pasan lak kalu 6tahun ke atas bpe hengget...! tp kitorang pilih naik cruise je...RM10/orang sbb memikiokan...kat KL xdek cruise...takat nak naik tren, kat KL melambak...hehehe...yang 6D tu pun rasanya xpenting sangat kooooottttt...hehehe....cruising tu dalam 45minit gak la.....

then, bawak anak2 gi funfair yang memang tiap2 malam bukak tu. kalu naik cruise memang boleh nampak, kitorang naik wheel tu....caye tak tiHa naik??? perghh.....rasa cam jantung nak terkeluar dah...tp anak2 sket punya rilek siap melompat dalam tu....drg bukan nye tau yang mama drg ni kalu toreh pisO kat muka ni xkuO darah kot...hahhahaha

pastu balik le.....budak2 pun cam letih je...lagi pun tido ptg tu bukan nye lama mana pun....

esok paginya....terus checkout..tp dalam kul9 lebih gak ler...kunun nak cari kedai makan utk sarapan....punya le round sampai kat bangunan merah tu....dekat je upenya dgn hotel...so bercendolan le dulu...pastu si wafiy merengek2 nak naik beCa...mahal tu...seround utk beberapa tempat tu RM30 sebeca...kitorang berempat mana leh naik satu beca je...tp dah papanya sanggup....so dua beca berlumba2 kenmain suke lagi dua beradik tOh....selesai kat situ....tiHa ajak papa joe gi museum kapal selam kat pantai klebang....diorang cakap leh masuk kapal selam....teringin gak nengok kan....ada tak rupe cam citer Last Resort AXN tOh....hihihihihi.....tiket RM1.00 dewasa RM0.50 kanak2 umO 2 tahun ke atas yeK....xde le macam cite last resort tu...kecik sket la....tp sekurang2nya kita tau ler keadaan sebenar dalam kapal selam cane....nak describe tak reti sangat...elok la korang gi sana tengok sendiri........

dari pantai klebang, gerak ke ayer keroh nak ke taman buaya....alahaiiii bukannya nak nengok buaya sangat....kan kat situ dah buat tempat mandi kanak2....xde le besO grand bagaiiii tp kira okay ler untuk kanak2 cam shifa wafiy nih.....petang tu cuaca panas plak tOh....sOnOk le deme berendam....dulu RM5 je tiket nya...tp sejak2 dah ada kolam mandi tu....RM10/orang dewasa RM6/kanak2 atas 5 tahun....so shifa wafiy free le untuk tahun ni... :D dulu taman buaya ni cam tak bermaya je...rasanya RM5 pun xberbaloi tp skrg ni dah ada perubahan ketara.....'live' le sket....dengan arca/monumen bangunan kebanggaan M'sia.... touchup sket kat taman eksotik tu....hmm...kiranya RM10/orang worth gak lah......

then, balik KL.....dalam kul5 gak lah dari ayer keroh.....arah ke KL tak jem sangat berbanding arah ke selatan nun....perjalanan balik...papa joe layan perasaan sorang2...sbb mama n anak2 letih hihihihi..(letih sangattttttt)

so, raya cina kitorang di umah Ampang je.....dgn kelengangan yang ketara.....cina2 kat ampang ni ramai balik kg kot sbb tak de le meriah sangat bunyi dam dam dum diorang..... tu je le peng'update'an sayer pada hari ini...sekian terima kaseh...hehehe...