ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 30 Disember 2013

Jakarta-Bandung.....part3 (lambat lagi nak abis episod banyak...muahaha..!!)

Salam u olls... :DD

Kita sambung sket je lagi pasal Jakarta-Bandung...kita citer pasal itenarary tiHa kat sana...and bajet tp sblm tu jom layan papan iklan kat bawah...hihihihi....

iklan di stesen keretapi bandung.....
2 ANAK CUKUP!!
tiHa xleh dok sana...terlebeyyy sudaa...hahaha..!!
tu diaa.....korang paham tak? penduduk di indonesia dah terlalu ramaiii sampai kerajaan diorg terpaksa mengkomersialkan perancang keluarga cenggitu....KO kena SEKOLAH sampai abis....KERJA dulu pas sekolah....baru pikir nak meNIKAH...dah menikah anak 2 je CUKUP....hehehe....

jejak je kaki kat bumi INDONESIA....tiHa amat amat amat bersyukur...tiHa dilahirkan di Malaysia yg skrg ni tengah bergelora marahkan kerajaan sbb kenaikan harga barang la...pasal tol la...pasal pemimpin la....bla!bla!bla!

eh eh....tiHa bukan fanatik kerajaan...tp ni la perasaan yg tiHa rasa masa ada kat jakarta....perghh..rakyat kat sana terlalu ramai....sampai jem nye ngalahkan kolumpO...kita dok bising2 kat KL ni mana pegi pun jem...polis ni takreti kawal jalan la...JKR buat jalan ntah hape2 la....sana sini one way la...tp ce try korang dok jakarta....STRESSSSS berlipat ganda tau dok ateh jalan dia....hiway pun jem...jalan bandar toksah kira lah....huhuhuhuhu...

okeh...tu intro i pd hari ni.... hehehe

so, kembali kepada intipati cerita yg tiHa nak kongsi neh....itenarary program....kitorang gi sana men aci redah je...ala2 backpakers gitu...tp ni backpakers berkeluarga...hehehe

Percutian Luar Negara yang pertama kalinya bagi kitorang sefamili ni adalah selama 4 hari 3 malam (siyes xpuas) ingatkan dah cukup lama...upe2nya macam tak cukup masa...4 hari tu 2 hari dikira sebagai hari perjalanan....dan quality time berpoya2 kat tempat orang 2 hari je...tp macam tiHa...kitorang transit jakarta bandung jakarta kan...lagi ler tak cukup masa....tak reti lagi nak bajet masa tu....memang rasa cam nak repeat....huhuhuhu....

kitorang gi hari Ahad (17/11/2013)
flight kul7.00pg..maknanya kul 5.00pg dah terpacak kat LCCT...first time kan...tatau cane rupa dalam LCCT tu...neves i tau...muahahah...!! disebabkan travel bawa anak kecik so xley checkin online...so beratur checkin luggage sekali...(kat sini kesilapan kitorang xletak baju spare anak2 dlm beg yg nak bawak naik flight....sekali jannah pOopOo kena plak baju dia...mana nak gagau baju ganti?? isk!) pas checkin, kitorang makan dulu...lapo plak pepagi neh...MarryBrown kitorang pagi tu...hehehe....pastu baru naik nak melepaskan diri kat kaunter kaStam...baru le turun pulak nak ke gate berlepas....pastu tunggu announcement flight kita gate mana...then jalan kaki gi carik kapal terbang mana nak naik...terus je sampai persimpangan ada dah staff tunggu tanya nak kemana then dia tunjuk arah mana nak kena pegi....


Jannah si Papa Joe yg pegang...motip? mama gayat ek...ekekekek...(korang tak yah sengih sangat ek) anak teruna i ler paling eksaited...tak tido2 walaupun bangun kul3pg td...dalam kapal terbang pun xtido dia dok tengok awan ler...laut le...matahari ler...layannnnnnnnnn....pastu pramugara/i ada kasik borang pengisytiharan yg kita kena isi ada 2 jenis yg dua2 pun kena kasi masa sampai nanti...yg sejenis lagi tu dia akan pulangkan keratan untuk kita simpan dan pulangkan masa kita balik sok.  Korang kalu gi 8 orang walaupun anak kecik sekali pun isi le 8 borang....retu pramugara/i kasik 2 borang je kat kitorang sbb anak2 xpayah KATANYA...bila time balik kena marah dgn kastam indon sbb kata kitorang hilangkan lagi 3 borang (borang untuk anak2) xke hangennn je Papa Joe?? cara cakap diorang tu macam nak isytihar perang je gayanye....huh!

Sampai Jakarta.....kitorang cari stesen bas....(tak rupa stesen bas pun hokey) ala2 duduk bawah bumbung tol tu tunggu BAS DAMRI. Punya la banyak bas damri ni lalu....tp yg nak ke STASIUN GAMBIR (stesen ketapi nak ke bandung) perghhhh.....jenuh tunggu!!! satu seat Rp30k. kitorang amek 3 seats.


Penangan bangun kul3pg...muahahah..!! tido dalam bas 3 beradik neh...mama n papa je berjaga sbb kat tempat orang kan...walaupun dah tau dah stesen akhir bas tu memang ke stasiun gambir, tp time ni le nak tengok2 tempat orang...


 Sampai le kitorang kat STASIUN GAMBIR dengan selamatnya...Maka Papa Joe pun beratur kat Loket 3 atau dalam bahasa kita Kaunter 3 beli tiket kelas pertama eksekutip gitu Rp90k sorang bersamaan Rm25 sorang. Pasan tak baju wafiy dah tukar? sbb masa dalam flight baju ijau tu jannah pinjam...so wafiy pakai jaket biru tu tak berbaju dalam...hihihi...dalam train ler baru dapat tukau sbb beg kan ada ngan kite....hehehe..ni lesson no.1 kalu nak travel lenkali.. :D:D:D

sampai kat bandung, kitorang naik angkotan kota a.k.a van mini yg xde pintu xde ekon. banyak gile kat sana n ada mcm2 warna, kena tanya orang le plak kalu nak gi hotel kita tu kena naik van yg kaler apa...plan asal nak naik teksi bluebird tp disebabkan kitorang kuO kot pintu belakang dari stesen ketapi tu xjupe sebijik pun teksi...bila dah naik angkot2 tu dia lalu plak belah depan baru nampak belambak teksi bluebird..huhuhu..
hujan dah mula rintik2 kalu nak menapak cari teksi lenjun anak2 mama...makanya naik gak ler angkot2 tu dengan tambang Rp4k/sorang dewasa shj. tp dok dalam van tu pun hampir2 lenjun...van boCor..uWaaaa..!!!

....bersambung lagi yek...sorry....