ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 30 Disember 2013

Jakarta-Bandung epiSod ke4

AssaLamuaLaikum...

sorry la ek....kata sikit je lagi...sekali yg tertaipnye berjela juge...heheh...so sambung citer ek...

Ahad (17hb Nov 2013)
Kitorang naik angkot2 dari stesen ketapi bandung ke hotel yang terletak di jalan setiabudhi.  Actually bukan hotel, tp guesthouse...syukur alhamdulillah guest house takde le mengecewakan. sorry xde gambO bilik...lupa nak snap...bilik tiHa tempah melalui agoda.com pada rege RM110/nite. kat sini everything okay cumenye jaohlah kalu korang nak berjalan kaki gi mana2. cane pun kena naik angkot2 atau pun teksi tp kalu dah book supir xde masalah lah.

Hujan rahmat menyambut kitorang petang tu...kitorang sampai dalam kul3.30 waktu Malaysia or 4.30ptg waktu indonesia.  Kitorang checkin bilik yg dah ditempah tu...katil queen 2 bijik..so sgt selesa untuk kitorang 5branak. Owner dia sangat baik dan ramah....pas checkin nak g makan n konon2nya nak le reronda mana yg sempat...sekali tu pas makan pun hujan tak berenti lagi...tak kose mak nok nak nyeret anak2 redah hujan plak.....tempat nak tahan teksi or angkot2nya kena lintas jalan sikit...err cane nak explain ek...hotel ni kat simpang 3 gitu...nyudahnya...pas makan lepak hotel sampai esok...hehehe.....

Isnin (18hb Nov 2013)
Terkejut mak nok....kul5pagi bangun hari udah nak terang....kat msia ni mcm kul7pagi je keadaan nya..nak terang tp gelap lagi....paham kew? hahhaha...so rini selesa sikit kalu nak berpoya2 sbb dah tempah supir. Janji kul8pg kat hotel, tp pak supirnya (pak ayi) lambat datang plak dah...kitorang dah sarapan kenyang dah...lama plak menunggu...sarapan dia terbaekk..sbb ko oder nye nak ape diorang masakkan...heheh

pastu tempat pertama kitorang terjah adalah pasar baru...tu pun pak supir tunjuk kedai kitorang gi beli xde ronda2 pun. reason......? tatau nak cakap.....salah kitorang ler terlalu depend on supir...isk!(tp rasanya supir tu tunjuk kedai yg dia leh dapat komisen kot) then, kitorang gi banyak Factory Outlet...kat Msia ni kita banyak shopping complex kan? tp kat sana diorang byk kedai2. nak bagi contoh pun xreti. Kalu shopping complex dalam tu ada banyak kedai jual mcm2 barang. Tp kat factory outlet ni kalu jual jeans dalam tu ada jeans shj(Toko 3), brg kulit shj (Rumah Tas), brg baby shj (Rumah Anak Kechil) pakaian/brg standard (Rumah MOde, Secret dll) sme ni lain2 tempat.... dan dalam 1hari ni le kitorang menerjah tempat2 tu mcm le xdek esok dah...hehehhehe belah petang nya kitorang gi Rumah Kain (sawan jap kat sini....kain sulam mcm2 kategori/jenis/corak tp smenye harga rm30 sepasang). Sebat 3,4 pasang...2 pasang soh dia siap jahit....kelleesss kan? pastu baru le gi ke Cibaduyut....sini dipanggil syurga barangan kulit...siyes syok kat sini tp sayangggggg....duit nya dah susuttttttttttt uwaAaa...!!!

Selesai jamu mata yang berair mata darah nih....dalam pas maghrib gitu balik hotel le...letihhhhhhhhhhh.....

Selasa (19hb Nov 2013)
ni kat RUMAH MODE
RUMAH MODE lagi..kat sini banyak bergambar sbb
cantik2 landscape dia
Perancangan asal, pagi ni patutnya nak ke Tangkuban Perahu, sejam perjalanan dari bandung. Tp pak ayie beriya2 ajak ke kawah putih 3jam dari bandung.  tp nyudahnya dua2 pun xpegi sbb takut duit tak cukup plak...hahahaha...sakan kitorang shopping smlm xsedor duit dah abis.....isk! so rini, kitorang jalan2 je ke FO yg kitorang tak gi semalam. Ops ada satu shopping complex kebanggaan bandung iaitu Paris Van Java tp kitorang tak pegi...hahahha...kitorang meround belah chihampelas nak tengok patung superhero and jalan2 kat chihampelas mall.
ni interior avanza kat sinun







 sebelum bergerak ke Jakarta naik ketapi gak...singgah chihampelas mall kasi layannn kanak2 bertuah nih.  Ketapi kitorang kul2.30ptg...so dalam kul6 gitu sampai kat Jakarta balik....ada la bergambo kat Menara Monas tp sbb dah kat sana kan gelap awal, plus keletihan je rasanya....balik hotel di hotel Fave Jalan Pasar Baroe....wahhh...cantik & selesa hotel ni....malam nya kitorang mamam kedai tepi jalan je dekatttt je ngan hotel...kedaiinya ditutupi dengan kain rentang kuning....makan le nasi uduk (nasi lemak je upenye) tp sambal podeh ya rabbi dengan teh botol....kononnya kalu dah sampai kena rasa...bila rasa..............(memang TAK le kata tekak aii...)

Rabu (20hb Nov 2013)
Sarapan kat hotel dulu.......pastu meronggeng kat pasar baroe jakarta plak....keadaannya lebih kurang petaling street kat KL. pastu ada kedai2 kain lace kat situ....cantik2..harga pun tak le murah sangat tp murah ler dari Malaysia....so rembat 2m untuk adik tiHa.

Flight kitorang kul7mlm akan tetapi kerisauan terlepas flight sbb jem yg superbbbb teruk kat jakarta, papa joe kata jom le ke airport je....almaklum le tak reti nak bajet masa..first time kata kan....makanya disebabkan kena checkout hotel paling lewat pun kul1....dalam kul2 dapat ler naik teksi terusss ke airport. sampai ler sana dalam kul3lebih....bertongkat dagu berkampung kat sinun and mujur le ada tempat playground makanya xde le budak2 boring sangat menunggu masa lama bebeno nak tunggu kul7 naik flight kan....tamat le kesah nya perjalanan yg tak seberapa nih....

kalu dimurahkan rezeki nak jejak lagi sekali ke jakarta dan bandung tp nak adjust timing bebetul...xmo dah gi FO sme...hehehe...gi pasar baru, cibaduyut n rumah kain...pastu bole jelajah kawah putih ke tangkuban perahu ke....then jalan2 jakarta ke tanah abang plak ke....mana2 lah yg xsempat pegi retu...hehehe..

next entry...tiHa tolong korang buat bajet berapa ke sinun hokey...adios...wasalam.