ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Selasa, 24 Julai 2012

bila anak sakit, mama kOnfeM jiwa kaCau...!!!

Salam RamaDhan kawan2....

baru2 ni ada surf2 blog kwn2 and Hani...yes..! bila anak tak lalu makan..kita yG mCm kena histeria riSau kan? n in ur caSe ur pD ada prOb jiwa kat sekolah dia kan....in my caSe anak aku yg kecik...(dh nak 2 tawun pOn) kena sakit mulut kuku kaki tOh.....aduyaii...merana tengOk anak tersiksa.....

kalu setakat demam tOh biaSa lah...wafiy biasa nye demam demam pOn aKtif caM biaSa...masaLah nye skrg ni, ada uLSer daLaM muLut membuat kan dia xlalu makan/minum, nyuSu baDan pOn xmO.....bila dia ngelijat nanGis minuM air..mama pOn nanGis sama, boleh?

oranG yg tak tau muSti cakap setakat ulser tu biasa la kan.....budak kecik kaLu ulSer dah penOh dalam muLot, kat pipi lidah sme ada..biasa mendenye...kalu kena kat oranG tua pOn ada yg menitik ayOr mata ni pLak budak2.....

hari ahaD retu bawak gi kLinik....doktor cek kaki n tangan...tp xnaik sangat bintiknye...cume dalam mulut tu sampai ke gusi ulsernye...so doktor tak kaSi bawak gi nursery/taSka sbb penyakit ni sangat2 senang berjangkit....yg bahaya penyakit ni kalu anak lanGsunG tak mau minum/makan yg akan menyebabkan dehydrated. aduh...peninG kepala mama nak kaSi wafiy makan...bagi bubur menangis...bg roti menangis...bagi nasi pun menangis...minum air pun menangis...nyusu pun xnak.......ding dong! mama teringat doktor cakap boleh bagi aiSkrim..dan dan mama gi kedai beli buat anak bujang mama tOh dan alhamdulillah tu je le satu2nye makanan/minuman yg dia mamam tak menanGis....huhuhuhuhuhu...!!!

semalam dah amek cuti cemas...hari ni nak half day....isi borang cuti untuk cuti sepanjang minggu ni....wah..cam best je kan...??? best sanGat laaa bila anak merenGek je....iSk!!! doktor kasi ubat radang yg tiHa ingat ubat tu bagi mengantuk sbb tiap kali wafiy mam ubat tu muSti dia nak tidO...tengoK wafiy tidO lama pOn xley, jiwa mama kaCau meraBan....sbb dah biaSa nengOk wafiy hyperaKtif, sepahkan umah, baling barang merata, bergaduh ngan kakak dia, campak hanger ke luar, panjat meja makan, pecahkan cawan, tarik cadar katil, sergah ikan kat aquarium, loncat2 atas sofa.......tp bila dia asek tidooooo je...rasa cam tak berapa kena..isk!