ini bLoG saya puNya....

Foto saya

GuMbiRa seMeNjaK meNjadiK maMa...dan sedia untuK menjaDiK maMa...lagiK...hehe...

Isnin, 20 Februari 2012

RIBENA & COCA COLA ::: HARAM

SalaM aLLz...

3,4 hari lepaS adala terbaCa iSu ribena & coca cola nih.....cumanya tiHa heran nape masih beLum aDa tinDakan susuLan yG jelaS kalu betOi haram diminum.....

iSu ni ada gak dikupaS oleh uStaz abd hadi dari YAPEIM yg bagi ceramah Jumaat kat RISDA baru2 nih....dia juga cakap janGan minum air CoCa cola & ribena sbb kanDunGan nya diraGui.....paDa tiHa senanG je, if was-was xyah minum...laGipun tiHa pLak mmG kuranG sket minuM ayOr gaS nih....ribena ni xberapa minat tp kalu anak2  ndak tiHa tak kaSi le..kalu nak vitagen ke solivite ke atau yg sewaktu dgn nye tiHa beli laa....

anD ustaz tu cakap sebenarnya coca cola ni keluaran iSrael tp dkt iSrael coca cola ni diharamkan penjualannya...pelik tak? tp kita tergila2kan coca cola ni kan...? so tiHa cerita ceriti kat papa joe isu ni.... papa joe cakap kalu nak boikot iSrael banyak...mCd..kfC...teSco..carrefour...neStle...banyak lagilah, sumenya beraSal uSulkan iSrael.....hmm....okay lah kita tak dapat boikot sume...tp yg mana meraGukan tu xyah lah continue ye dak? mCm coca cola & ribena...xyah lah minuM dah.... bukannya kita nak ikut cakap ustaz if alif, alif la...ba..ba lah...tp kalu dh timbuL peraSaan raGu-raGu...berenti je le....lagi pun kan banyak minuman lain dalam malaySia nih.... ;D